Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εξήντα έργα του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, κινδυνεύουν να χαθούν...


Στον αέρα είναι δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία και κινδυνεύουν είτε να μείνουν ημιτελή, είτε να φορτωθεί το κόστος κατασκευής τους ο Έλληνας φορολογούμενος.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, έδωσαν σήμερα στοιχεία από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην περιοχή, που δείχνουν τη ζοφερή εικόνα σε σχέση με το πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του 2015.
Όπως τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας, «από τα 47 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί η κυβέρνηση δε δίνει παρά ψίχουλα με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα είναι να σταματούν όλα τα έργα το ένα μετά το άλλο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όταν ως Περιφέρεια είχαμε απορρόφηση 93%. Απευθύνω έκκληση και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο μέγεθος των δυνατοτήτων της να δώσει μια λύση. Αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του έτους και δε δοθεί η παράταση που έχουμε αιτηθεί, τότε θα απενταχθούν και θα πέσουν στις πλάτες των φορολογουμένων, καθαρά λόγω ερασιτεχνισμού του αρμόδιου υπουργείου».
Ανάλογη και η τοποθέτηση του κ. Κυρίζογλου, ο οποίος παρουσίασε κατάλογο με 60 πολύ σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία κινδυνεύουν να απενταχθούν, καθώς είναι σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά έχει σταματήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία.Ο κ. Κυρίζογλου είπε μάλιστα ότι όχι μόνο κινδυνεύουν αυτά τα έργα να απενταχθούν και να σταματήσουν, αλλά και οι ανάδοχοί τους να ζητήσουν στη συνέχεια αποζημιώσεις... 
Και ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε παράταση του ΕΣΠΑ ή μεταφορά των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι εφόσον αυτά τα έργα μεταφερθούν στο επόμενο πρόγραμμα, τότε θα περιοριστούν οι πόροι για νέα έργα, που θα είναι πλέον λιγοστά. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ μάλιστα ζήτησε ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση είχε λάβει ως προσωρινό μέτρο την αφαίρεση κονδυλίων από τα αποθεματικά δήμων, περιφερειών και άλλων οργανισμών, ενώ όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας ανάλογο αίτημα ανάκλησης έχει κάνει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Προσφυγικό
Έντονη κριτική άσκησε ο περιφερειάρχης στην απελθούσα κυβέρνηση για το προσφυγικό. Προέβλεψε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, καθώς οι πρόσφυγες από τη Συρία εισέρχονται στη χώρα κατά χιλιάδες με τελικό προορισμό εντός Ελλάδας την Ειδομένη.«Εμείς ως κράτος έχουμε την υποχρέωση να διευκολύνουμε τη διέλευσή τους. Αυτή είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Κυβέρνηση και κράτος όμως αποδείχτηκαν απόντες, ερασιτέχνες σε βαθμό επικινδυνότητας και πολλές φορές με κινήσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ως Περιφέρεια, μαζί με τους Δήμους προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αν και αναρμόδιοι αυτή την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ο περιφερειάρχης, δηλώνοντας ότι καταυλισμός στα σύνορα απαγορεύεται να στηθεί. Πλην όμως η Περιφέρεια έστειλε και συνεχίζει να στέλνει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ειδομένη, ενώ στελέχη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας παρέχουν άμεσες πρώτες βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη.Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής και γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση της διαδικασίας διέλευσης των προσφύγων από τη χώρα μας. «Ελπίζουμε την επόμενη μέρα των εκλογών να βρίσκεται στη θέση του υπουργού Μετανάστευσης ένας άνθρωπος για να μπορούμε να συνεννοηθούμε», είπε με νόημα ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι η ΠΕΔΚΜ έδωσε 30.000 ευρώ για να βοηθήσει το Δήμο Παιονίας, στα διοικητικά όρια του οποίου είναι η Ειδομένη, ενώ συνεισφέρει και στον καθαρισμό της περιοχής από τους τόνους σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών.Θέση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πήραν και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της παράταξης της Χρυσής Αυγής να δέχεται τα... πυρά όλων, που τον κατηγόρησαν για «ρατσιστικό παραλήρημα», όταν εξέφρασε τις γνωστές θέσεις του κόμματος για τους αλλοδαπούς.
Μεταφορά μαθητών
Ο κ. Τζιτζικώστας όμως έκανε αναφορά και στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, τονίζοντας ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να εκτελεστεί η μεταφορά των μαθητών.«Από πέρσι τον Απρίλιο ζητούμε από την κυβέρνηση να διορθώσει το σχετικό νόμο και να δώσει λύσης σε σειρά ζητημάτων. Η κυβέρνηση που απήλθε δεν έδωσε λύση σε κανένα ζήτημα. Φέτος θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών και με τα capital controls θα έχουν επιπρόσθετα προβλήματα οι ανάδοχοι. Προειδοποιήσαμε εγγράφως δέκα φορές. Πολύ φοβάμαι ότι δε θα έχουμε μεταφορά μαθητών στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην αρχή της νέας χρονιάς», είπε ο περιφερειάρχης.
Αγρότες
Αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στους αγρότες και τα νέα μέτρα φορολόγησής τους.«Ως Περιφέρεια στηριζόμαστε κατά βάση στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Αυτά που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφουν τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά χτυπήματα που δέχεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι αγρότες πρέπει να φορολογηθούν, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, αλλά με διαφορετικούς όρους και διαδικασίες και όχι με αυτό τον ολοκληρωτικό τρόπο», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.