Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βουλευτικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν


Την 1η  Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την 5η σύγκληση του Εθνικού Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Σε όλα τα 5547 εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξήχθη από τις 8:00 μέχρι τις 19:00.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη χώρα έφτασε το 55,7%, δηλαδή από τους 5.198.000 ψηφοφόρους στις κάλπες προσήλθαν 2.897.000.
Είχαν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής και την πραγματοποίηση των προεκλογικών εκστρατειών όλων των υποψηφίων. Συνολικά εγγράφτηκαν 767 υποψήφιοι από τα 15 πολιτικά κόμματα, ένα συνασπισμό και μερικές εκλογικές ομάδες.
Για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας είχαν τοποθετηθεί web κάμερες σε 1000 εκλογικά τμήματα.
Το Ανεξάρτητο Ερευνητικό Κέντρο Els, το Κέντρο παρακολούθησης «Γνώμη», το Ινστιτούτο κοινωνιολογικής έρευνας Opinion Way (Γαλλία), το Κέντρο Προστασίας Δικαιωμάτων της Νεολαίας του Αζερμπαϊτζάν και το AJF&Associates.Inc (ΗΠΑ) πραγματοποίησαν το exit poll από κοινού ως Σύνδεσμος για την Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών. 
Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 παρατηρητές από το εξωτερικό (απεσταλμένοι από 40 διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, του Συμβουλίου Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Χωρών, της Οργάνωσης για τη Δημοκρατία και την Οικονομική Ανάπτυξη GUAM, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, και 27 χώρες) και 63.000 τοπικοί παρατηρητές.
Για την κάλυψη των εκλογών από τα ΜΜΕ το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν είχαν διαπιστεύσει 42 εκπροσώπους από 27 ξένα πρακτορεία μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της αποστολής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενης από 28 μέλη με επικεφαλής τον κύριο Jorbi Xucla (Spain, ALDE), τα συμπεράσματά τους από την παρακολούθηση των εκλογών συνοψίζονται στα εξής:
1. Οι βουλευτικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν διεξήχθησαν σύμφωνα με τον Εκλογικό Κώδικα του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος εξασφαλίζει το νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.
2. Η μέρα των εκλογών πέρασε ήρεμα και ειρηνικά σε όλη τη χώρα.
3. Η εκλογική διαδικασία ανταποκρίθηκε στα διεθνή πρότυπα.
4. Οι ψηφοφόροι είχαν πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις κάλπες. Οι παρατηρητές δε διαπίστωσαν κανένα επιλήψιμο  περιστατικό.
5. Η αποστολή παρακολούθησης συγχαίρει τον λαό του Αζερμπαϊτζάν για την ειρηνική και αξιοπρεπή συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των εκλογών.
6. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή συνέβαλε στη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας μέσω άμεσης ενημέρωσης των εξελίξεων ξεκινώντας από το άνοιγμα των καλπών μέχρι την καταμέτρηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων.
7. Η προετοιμασία για τις εκλογές και η εκλογική διαδικασία ήταν επαγγελματικά και τεχνικά καλά οργανωμένη.
8. Από την πλευρά της Αποστολής δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ή συστηματικές παραβιάσεις του Εκλογικού Κώδικα. 
9. Δεν παρατηρήθηκε καμία άσκηση πίεσης στους ψηφοφόρους ή κάποιο άλλο περιστατικό μέσα ή κοντά στα εκλογικά κέντρα.
10. Θετική εξέλιξη ήταν η παροχή στα 20% των εκλογικών τμημάτων web καμερών, κάτι που απαιτείται από την Επιτροπή της Βενετίας.
11. Συμπέρασμα: Η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και η διαφάνεια της διαδικασίας ψηφοφορίας και καταμέτρησης δείχνουν ότι  στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας εκφράζουν τη θέληση του λαού του Αζερμπαϊτζάν.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.