Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα 2+1 σενάρια για τον Μαρινόπουλο


"Το μοναδικό σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι να βρεθεί λύση για την αλυσίδα Μαρινόπουλο", έλεγε χθες το βράδυ στο Capital.gr χρηματοοικονομικός σύμβουλος με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

"Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών είναι πυρετώδεις. Η προσπάθεια είναι τιτάνια αλλά από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση απ’ όλες τις πλευρές, πιστεύω ότι λύση θα δοθεί", ανέφερε σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας το ίδιο στέλεχος. Άσκηση σίγουρα δύσκολη, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, αλλά όχι αδύνατη όπως σημείωσε. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, για την επόμενη ημέρα της Μαρινόπουλος και ποια θα είναι αυτή. Περιορίσθηκε απλά να επαναλάβει εμφατικά ότι "όλοι θέλουν να υπάρξει λύση".

Επίσης ανέφερε πως υπάρχει ροή χρηματοδότησης προς τους προμηθευτές "προχθές και εχθές μπήκαν κάποια χρήματα", κάτι που επιβεβαίωσαν στο Capital.gr και προμηθευτές της αλυσίδας οι οποίοι ανέφεραν πως η αλυσίδα έβαλε μέρος του ποσού που είχε συμφωνηθεί. Την ίδια ώρα μεγάλοι προμηθευτές της αλυσίδας συνεχίζουν να παραδίδουν προϊόν στην Μαρινόπουλος διατηρώντας παρουσία στα ράφια της.

Χθες εξάλλου η αλυσίδα Μαρινόπουλος, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, με ανακοίνωση που εξέδωσε έσπασε τη σιωπή της σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους προμηθευτές, τους εργαζόμενούς της και την αγορά. Στην ανακοίνωση της η αλυσίδα αναφέρει πως βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

"Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης” ανέφερε η αλυσίδα στην ανακοίνωση. Ενώ κατέληγε πως "αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών.”

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν χθες το απόγευμα στο Capital.gr πως παραμένει σε ισχύ η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις τράπεζες στην αλυσίδα Σκλαβενίτης να αναλάβει η τελευταία να "τρέξει" την Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με τους ίδιους το σχέδιο προβλέπει παροχή ρευστότητας υπό μορφή δανείου προς τη Σκλαβενίτης άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου η Σκλαβενίτης μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να αναλάβει την Μαρινόπουλος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του δανεισμού της Μαρινόπουλος με επιμήκυνση αυτού και με χαμηλό επιτόκιο. Σύμφωνα με τους ίδιους τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες προς τη Μαρινόπουλος είναι εξασφαλισμένα από την οικογένεια Μαρινόπουλου.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν και άλλα σενάρια για την τύχη της Μαρινόπουλος τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ένα σενάριο, το οποίο είχε "παίξει" πριν από ένα χρόνο και έχει επανέλθει, είναι η λύση να δοθεί από την Carrefour μέσω του στρατηγικού της συνεργάτη σε Αίγυπτο και Μέση Ανατολή. Ένα ακόμη σενάριο που ακούγεται στην αγορά είναι πως η λύση να δοθεί μέσω της εμπλοκής τριών παικτών του κλάδου οι οποίοι θα αναλάβουν το δίκτυο της Μαρινόπουλος σε αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές, ενώ παραμένει το σενάριο υπαγωγής της αλυσίδας σε καθεστώς εξυγίανσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο και οι επόμενες ώρες – ημέρες θα είναι καθοριστικές.
capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.