Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας καταγγέλλει την κυβέρνηση για νέα αδικία σε βάρος της Πέλλας


Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενόψει της ψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στον υπό ψήφιση νόμο αλλάζει το καθεστώς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που με το Ν.3536/2007 ήταν περιοχή χαρακτηρισμένη ως παραμεθόρια. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο εγγυάται την προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη στην Πέλλα.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της Ελληνικής περιφέρειας και επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην πράξη βλέπουμε να εφαρμόζει ακριβώς το αντίθετο. 

Με την ψήφιση από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σχεδίου Νόμου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και την προώθησή του στην ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες, η κυβέρνηση, επιφέροντας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς χαρακτηρισμού περιοχών ως παραμεθόριων και προβληματικών, αιφνιδιάζει και απογοητεύει τους πολίτες που ζουν στην Ελληνική περιφέρεια ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. 

Ο χαρακτηρισμός του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ως παραμεθόρια και προβληματική περιοχή αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας το οποίο, με δύσκολους αγώνες, κατακτήθηκε και το 2007 αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη την συγκοινωνιακή απομόνωση και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η Πέλλα είναι η μόνη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δεν διαθέτει κάθετη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες για την προσέλκυση επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και άλλων χαρακτηριστικών της (συνύπαρξη εκτεταμένου ορεινού όγκου με πεδιάδες, μεγάλος αριθμός οικισμών με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, κ.ά.). 

Ουσιαστικά η μη πρόβλεψη της ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στις περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων στο άρθρο 12 του υπό ψήφιση Αναπτυξιακού Νόμου, στερεί από την περιοχή τις αναπτυξιακές δυνατότητες που της αξίζουν ενώ, ταυτόχρονα, προκαλείται σημαντικό πλήγμα στην Εθνική οικονομία η οποία αναμένεται να απολέσει σημαντικά έσοδα, ως κόστος ευκαιρίας, από τη μη προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων σε μία περιοχή η οποία είναι γνωστή για τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα και τροφοδοτούν τη χώρα και αγορές του εξωτερικού συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του εθνικού εμπορικού ισοζυγίου.

Έστω την ύστατη στιγμή, σας ζητώ να προχωρήσετε στην τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 12, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Νόμο 3536/2007 και, ειδικότερα, το άρθρο 42 που προβλέπει τον χαρακτηρισμό του συνόλου του Νομού Πέλλας ως παραμεθόρια περιοχή. 

Οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά, διορθώνοντας και βελτιώνοντας κραυγαλέες αδικίες του παρελθόντος και όχι επιδεινώνοντας την κατάσταση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ορθολογισμός και αντικειμενική τεκμηρίωση των πολιτικών επιλογών. Πολιτικών επιλογών οι οποίες προκαλούν τον θυμό λόγω της κατάφορης αδικίας και αγανάκτηση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 

Ελπίζοντας ότι θα διορθώσετε άμεσα την αβλεψία και θα δώσετε στους πολίτες της Πέλλας την ελπίδα που υποσχεθήκατε, αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας.    

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης 
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Από πότε η κρύα βρύση είναι παραμεθόριος περιοχή? και αν πρέπει να είναι γιατί όχι κ η διπλανή Αλεξάνδρεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι παραμεθοριος ειναι η Πελλα, τα Γιαννιτσά και η Σκυδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι η Εδεσσα η Αριδαια και η Βεγοριτιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.