Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κολυμβητικοί Αγώνες στη Βεγορίτιδα και προσπάθεια για μία άλλου τύπου ανάπτυξη

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων στη Βεγορίτιδα για μας δεν ήταν μία απλή διοργάνωση, ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας!

Το σημαντικό στοιχείο της προετοιμασίας των αγώνων δεν ήταν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου της παραλίας της Άρνισσας, που πρέπει να σημειώσω ότι έγιναν με ίδια μέσα και με την εργασία συνεργατών και εθελοντών της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας. Φυσικά, δεν παραγνωρίζω την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την οποία παρακολούθησα από κοντά κάθε ημέρα των εργασιών. Ίσα ίσα που αναγνωρίζω την εντατική δουλειά και την αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια αυτή. Είναι σίγουρο ότι έγιναν πολλά σε ελάχιστο χρόνο, όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Άρνισσας και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας. Η συμμετοχή των πολιτών! 

Παρά την δύσκολη περίοδο - μην ξεχνάμε ότι οι αγώνες συνέπεσαν με τη συγκομιδή των κερασιών - οι κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν την προσπάθεια, συμμετείχαν στις προετοιμασίες του χώρου και επισκέπτονταν την παραλία για να βλέπουν την πρόοδο των εργασιών.

Η επιτυχημένη από την πλευρά μας προετοιμασία και η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, των πρώτων που γίνονται σε λίμνη, είναι οι καταλύτες για την υλοποίηση της δέσμευσης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ότι οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα διεξαχθούν και τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη Βεγορίτιδα! Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι υποδομές που δημιουργήθηκαν θα βελτιωθούν και η προβολή που θα λάβει η περιοχή θα είναι συνεχής.

Έτσι, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών και την προβολή της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής της Βεγορίτιδας, βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην αλλαγή της αναπτυξιακής λογικής, που θέλει την περιοχή ικανή μόνο για αγροτική παραγωγή, ενώ είναι ένας προνομιακός τόπος για την τουριστική ανάπτυξη. Μία τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να συνδυαστεί με τον υφιστάμενο τουριστικό πόλο του παλιού Αγίου Αθανασίου και του Χιονοδρομικού Κέντρου, αλλά και την πόλη της Έδεσσας. 

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού που θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και θα συνδυάζει τις ομορφιές του τόπου με δραστηριότητες (π.χ. ανεμοπτερισμός ή ναυταθλήματα), πολιτισμό και τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά μας προϊόντα. Σε περιοχές όπως η δική μας ο τουρισμός δεν μπορεί να αφήσει έξω από τους κόλπους του τα τοπικά προϊόντα, όχι μόνο της μοναδικότητας των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, αλλά και λόγω του εμπλουτισμού του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να συντελεστεί σε συνδυασμό με την προβολή των αγροτικών μας προϊόντων και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Ξεκινάμε λοιπόν μία προσπάθεια για άλλου τύπου ανάπτυξη στην περιοχή της Βεγορίτιδας, όπου δίπλα στην αγροτική ανάπτυξη θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη του τουρισμού. Η προσπάθεια αυτή δεν απαιτεί μόνο τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, αλλά και υποδομές δραστηριοτήτων, τις οποίες σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου που μόλις ξεκίνησε. Χρειαζόμαστε, επίσης, μία Βεγορίτιδα με υγιή ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. 

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και απαιτείται συντονισμός προσπαθειών και πολυμέτωπος αγώνας, αλλά το διακύβευμα είναι σημαντικό. Αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε!

Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος ΈδεσσαςShare on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…