Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρουσία του Διοικητή Γ Σώματος Στρατού οι εκδηλώσεις στο Μεσιανό Πέλλας (φωτο)


Με αφορμή την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η ενορία Αγίου Παντελεήµονος Μεσιανού, µε την ευλογία του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλµωπίας κ. Ιωήλ, πραγματοποίησε εκδήλωση το Σάββατο 11 Ιουνίου.

Με την αρμόζουσα τιμή ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός υποδέχθηκαν στην είσοδο του χωριού στην Ιερή Εικόνα της 
Παναγίας της Σουμελά η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο της αρχαίας εικόνας που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ι. Μονή.

Την εικόνα συνόδευε ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Χατζηβασιλείου, στρατιωτικός ιερεύς, ενώ επικεφαλής της υποδοχής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πλίσκας, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Στην υποδοχή μετείχαν επίσης ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφάνης, Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Ακριτίδης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών, του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων της περιοχής.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιφορά της ιεράς Εικόνος στους δρόμους του χωριού με την συνδρομή μελών του Συλλόγου Ειδικών Δυνάμεων Ν. Πέλλας «Αχιλλέας Μιμιλίδης» και την συνοδεία της Ποντιακής μουσικής από τους Κώστα Σιαμίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη και Ιωάννη Παπαδόπουλο. Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας τελέσθηκε Δοξολογία στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Παντελεήμονος και ακολούθησαν εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του ναού.Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο εφημέριος του χωριού Αρχιμ. Βασίλειος πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό εξαίροντας την σπουδαιότητα και τον συμβολισμό της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά για την σύγχρονη κοινωνία. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Κύριος ομιλητής ήταν κ. Κυριακίδης Α. Θεοδόσιος, Θεολόγος- Ιστορικός, Διδάκτωρ
της Νεότερης Ιστορίας, με θέμα: ''Η Παναγία Σουμελά το κέντρο ευλάβειας του Ποντιακού Ελληνισμού''. Συγκίνηση προκάλεσε στη συνέχεια του προγράμματος η απαγγελία κειμένου με τίτλο '' Πόντια Μάννα, η ρίζα και ο κορμός τις οικογένειας'' από την Μαρία Αγαθαγγελίδου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσία του Γεωργιανού χορευτικού συλλόγου ''Οι Ρίζες''  από την Θεσσαλονίκη, του Συλλόγου Ποντίων Δάφνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Πέλλας και του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσιανού, που ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο   παρακολούθησε το πρόγραμμα μέχρι τέλους.

Την Κυριακή 12 Ιουνίου, το πρωί, στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονος συλλειτούργησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Χρυσόστομος Πλίσκας, οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, και ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. Βασίλειος. Στο τέλος της Θείας λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψύχων των αναιρεθέντων Ελλήνων του Πόντου κατά την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Η ιερά εικών της Παναγίας Σουμελά θα παραμένει ως ιερό θησαύρισμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.