VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με 326 εκατ. ευρώ επιχορηγεί το ΥΠΕΣ τους ΟΤΑ

Βαθιά οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και ανακούφιση σε δήμους και περιφέρειες από το βραχνά των οφειλών αναμένεται να δόσει η επιχορήγηση, συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τους ΟΤΑ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί το 80% της επιχορήγησης, θα δοθούν εφέτος (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο), ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν στο 2017, όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο.

Οι δικαιούχοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να επιχορηγηθούν συνολικά μέχρι το ύψος του ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους (απλήρωτες οφειλές μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης) προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης (κυρίως προμηθευτές, εργολάβοι κ.α.), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 30η Απριλίου 2016 και εφόσον έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσε τους ΟΤΑ να απορροφήσουν την επιχορήγηση καθώς τα χρήματα θα διοχετευθούν στις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλουν στην αναμόχλευση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί η τοπική αυτοδιοίκηση "από ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος". "Το ποσό της επιχορήγησης εξοικονομήθηκε χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που επιτεύχθηκε πέρυσι, παρά τη συμφωνία για 0,2% και την πρόβλεψη του "πάνσοφου" ΔΝΤ για έλλειμμα 0,2%", τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δίνει μάχη σε δύσκολες στιγμές για να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Γιάννης Πουλάκης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι εφέτος οι υποχρεώσεις προς τους ΟΤΑ θα εξοφληθούν πιο γρήγορα σε σχέση με πέρυσι (τέλη Δεκέμβρη) και ακόμα πιο σύντομα το 2017. Για "θετική εξέλιξη" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και τη "νέα γενιά" των παρακρατηθέντων πόρων από το 2009 και μετά.

Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος, που εξεδόθει πρόσφατα, για την επιχορήγηση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να έχει οριστεί υπάλληλος που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του άρθρου Ν.4270/2014.

2. Να τηρείται λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων και να υποβάλονται στις βάσεις δεδομένων οικονομικών στοιχείων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου.

3. Να έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης κατά την υποβολή του αιτήματος.
4. Να υποβληθεί φάκελος δικαιολογητικών που θα περιέχει το ποσό του αιτήματος επιχορήγησης, αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, έκθεση αιτιολόγησης για την εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά την τελευταία 5ετία, τους λόγους συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο μέλλον κ.λπ.

Τα αιτήματα αξιολογεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβαίνει στις σχετικές ενέργειες για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια μεριμνά για την έκδοση υπουργικής απόφασης επιχορήγησης του κάθε φορέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…