Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με ερωτηματικό ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, σύγχυση και με τον αριθμό των δόσεων


Σε σύγχυση βρίσκονται οι φορολογούμενοι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς το υπουργείο Οικονομικών αφενός δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος, αφετέρου δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει την αξία των αγροτεμαχίων. Με βάση τη νομοθεσία, από φέτος στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα αγροτεμάχια.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό της αξίας τους. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έλαβαν στις αρχές της εβδομάδας από τη διεύθυνση κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών τις προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ εκκαθάρισης του συμπληρωματικού φόρου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, πρώτα θα διαπιστώσουν εάν τα ποσά που προκύπτουν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς και εάν επιβαρύνονται σημαντικά ορισμένες επαγγελματικές τάξεις όπως για παράδειγμα οι αγρότες και μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλείται να επιλύσει άμεσα:

1. Το πότε θα καταβληθεί η πρώτη και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει εντός του Αυγούστου. Ετσι, η πρώτη από τις τέσσερις μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει, ότι οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αφού ο φόρος είχε εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (Οκτώβριος 2015- Φεβρουάριος 2016). Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που θα λάβουν «φουσκωμένο» λογαριασμό για την ακίνητη περιουσία τους λόγω: της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, της αύξησης των συντελεστών, της ένταξης στον συμπληρωματικό φόρο και των αγροτεμαχίων.
Δεν αποκλείεται, πάντως, η κυβέρνηση να επεκτείνει τις δόσεις σε πέντε ή έξι.

2. Από τη Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινάει τεστ για τον προσδιορισμό της αξίας επί των αγροτεμαχίων και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, σήμερα για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας της γης που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών και δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης, συμπληρώνεται ειδικό έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ. Με το έντυπο αυτό υπολογίζεται η Συνολική Αντικειμενική Αξία της Γης ως άθροισμα τριών συστατικών:
• Της Βασικής Αξίας Γης (Β.Α.), που υπολογίζεται πάντοτε για κάθε εδαφική έκταση.
• Της Οικοπεδικής Αξίας Γης (Α. Οικ.), που υπολογίζεται μόνο όταν υπάρχει κτίσμα πάνω στην εδαφική έκταση και εφόσον η επιφάνεια του υπερβαίνει τα 15 τ.μ.
• Της Αξίας Δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης.

Εφόσον ληφθούν αυτές οι προδιαγραφές για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, ο συμπληρωματικός φόρος θα εκτιναχθεί στα ύψη για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, καθώς αυτοί χρησιμοποιούν εκτός σχεδίου ακίνητα για τις καλλιέργειές τους.
Καθημερινή
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.