Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα "χαμένα" κανόνια της Αλμωπίας - Πινόβου... Διαδρομές


Τα κανόνια του Πινόβου... Η επιστροφή τους... επανασύνδεση με την Ιστορία
Το διήμερο Αφετηρία διεκδίκησης της επιστροφής τους

Σε υψόμετρο 2070 μέτρων, στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, μιας από τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Βόρα, αναπαύονταν σκουριασμένα δυο γέρικα ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βουβοί μάρτυρες της μεγαλύτερης πολεμικής περιπέτειας, που βίωσε η ανθρωπότητα μέχρι το 1939 και που η αρχή του τέλους της γράφτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο στους ορεινούς όγκους της Αλμωπίας. Κυκλωμένα από συρματοπλέγματα και χαρακτηριστικές πινακίδες που προειδοποιούσαν για πιθανή ύπαρξη ναρκοπεδίου, διαφέντευαν την οχυρή τοποθεσία, όπου έδρασαν και δοξάστηκαν πριν από 92 χρόνια.
Από τότε τα ¨κανόνια¨ έγιναν στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Αλμωπίας. Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα ¨κανόνια¨ για ένα τσιγάρο, μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος.

Δυστυχώς, από τα μέσα του 2009 τα κανόνια έκαναν ¨φτερά¨, ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα κάποιου πολεμικού μουσείου. Εκεί βέβαια θα έχουν καθαριστεί από σκουριές και θα τα βλέπουν πολύ περισσότερα μάτια. Έχουν χάσει όμως τη φυσική τους κατοικία, όπου αποτελούσαν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί ακρωτηριασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. 

Με την επιστροφή τους, τα κανόνια, θα συνεχίσουν να αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, και οι δρόμοι της φύσης θα επανασυνδεθούν  με τους δρόμους της ιστορίας. 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟ «ΠΙΝΟΒΟ»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Μπράβο στον συνάνθρωπο αυτόν που δημοσίευσε κάτι τέτοιο και ντροπή και αίσχος σε αυτόν που έκανε όλες εκείνες τις φασαρίες και ανάγκασε τους αξιωματικούς του Ε.Σ. Να έρθουν και να πάρουν τα κανόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 20 ΜΕΛΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 20 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΕΤΟΧΩΡΙ ?

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΚΕΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΧΕ ΕΥΡΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΝΟΜΙΖΩ ΤΟΥ ΕΣΤΗΛΑΝ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΖΕΡΖΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΑΠΑΡΔΕΚΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ Ο ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

      Διαγραφή
  2. Νομόζω πως βρίσκονται στην Κρήτη, σε πολεμικό μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γιατι ρε παιδια
    ο τωρινος δημαρχος τοτε μια και ασχολουταν με τα κοινα δε μιλησε. Ολοι φταινε. Αλλα και εσεις το αετοχωρι μετα απο 7 χρονια ξυπνησατε. Δηλαδη ποιος ο σκοπος ο πραγματικος ποιον θα κατηγορησουν αυτοι που πραγματικα φταινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του "κανονιού" σας... το χαβά
    Έλληνες κανονιοβολημένοι!
    Στο Γερμανικό προξενείο να απευθυνθείτε μιας και σας τα επιστρέψουν μιας και όλα ανήκουν στη Γερμανία.
    Ζήτω η βλακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.