Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έλενα Κουντουρά: Είδα τα πάντα στην Πέλλα... Ο τόπος είναι ευλογημένος (βίντεο)


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο Ν. Πέλλας

Προώθηση και προβολή του ολοκληρωμένου και πολυσύνθετου τουριστικού προϊόντος και των τεσσάρων δήμων της Πέλλας από τον ΕΟΤ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά στην Πέλλα μετά από πρόσκληση της Υφυπουργού Βιομηχανίας κ. Θεοδώρας Τζάκρη.

Όπως τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να προωθηθεί το σύνθετο τουριστικό προϊόν της περιοχής στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι βαλκανικές χώρες και η Ρωσία, από όπου ήδη παρατηρείται αύξηση των τουριστικών ροών. Αυτές οι ροές μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω με τις κατάλληλες ενέργειες προβολής, ενώ στόχο προσέλκυσης μπορούν να αποτελέσουν και οι τουρίστες από την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Βιομηχανίας και βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η Πέλλα είναι ένας τόπος που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, δίνοντας στον επισκέπτη και τον τουρίστα μια ποικιλία εμπειριών, από την αρχαιολογία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της αρχαίας μακεδονικής περιόδου μέχρι τις ιαματικές πηγές του Πόζαρ, από τo χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλαν μέχρι την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου, από τους καταρράκτες τις Έδεσσας μέχρι τη Λίμνη Βεγορίτιδα. Και φυσικά συνοδεύονται από μοναδικά προϊόντα της γης της Πέλλας που μπορεί να γευτεί κάθε επισκέπτης, σε ένα συνολικό πακέτο εμπειρίας, ολόκληρο το χρόνο.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, της Παρασκευή 8 Ιουλίου, οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, όπου ξεναγήθηκαν από την Έφορο Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Τσιγαρίδα και περιηγήθηκαν στον πολυθάλαμο τάφο που μόλις ανέδειξε η αρχαιολογική έρευνα.  Όπως τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος και οι μακεδονικοί τάφοι είναι λαμπρά μνημεία της αρχαίας μακεδονικής παράδοσης, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας είναι το 2ο μεγαλύτερο μουσείο της Βόρειας Ελλάδας με μοναδικά ψηφιδωτά και σημαντικά εκθέματα όλων των περιόδων της μακεδονικής πρωτεύουσας. Με την προώθηση και την προβολή τους μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών.

Στη συνέχεια η κα Κουντουρά και η Τζάκρη επισκέφθηκαν την Έδεσσα όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Νερού της Έδεσσας και το Πάρκο των Καταρρακτών. Σύμφωνα με την Υφυπουργό Τουρισμού, η Έδεσσα αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα συνδυασμού αστικής και εξοχικής απόδρασης για τους επισκέπτες. Οι περίφημοι καταρράκτες, με το Μουσείο Νερού, το ίδιο το υδάτινο στοιχείο που είναι αρμονικά ενταγμένο μέσα στην πόλη, η ομορφιά της φύσης μέσα και δίπλα στην πόλη αποτελούν μοναδικά πλεονεκτήματα για τον επισκέπτη. Η Έδεσσα μπορεί και πρέπει να γίνει αστικός προορισμός σύντομων διακοπών (city break) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς συνδυάζει τοπίο, ομορφιά φυσική και αστική, μοναδική αρχιτεκτονική, δραστηριότητες, τοπικά προϊόντα.

Εν συνεχεία η Υπουργός Τουρισμού και η Υφυπουργός Βιομηχανίας περιηγήθηκαν σύντομα στη Λίμνη Βεγορίτιδα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ανεμοδρόμιο Παναγίτσας. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να προσδώσουν πολλά οφέλη και διαφοροποίηση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Δύο από αυτούς τους τομείς εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν ιδιαιτέρως είναι ο αεροτουρισμός και ο τουρισμός των extreme sports. Η Πέλλα έχει τις υποδομές να στηρίξει ένα τέτοιο παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού. Το ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας χρησιμοποιείται για ανεμοπορία, ανεμοπτερισμό, αλεξιπτωτισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς. Το προϊόν μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και με άλλα αθλήματα και δραστηριότητες αεραθλητισμού, ενώ τονίστηκαν ιδιαιτέρως οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν με το σημαντικό τουριστικό προορισμό του Αγίου Αθανασίου και του χιονοδρομικού Κέντρου του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) αλλά και τη Λίμνη Βεγορίτιδα.

Από τον Πρόεδρο του τοπικού αεραθλητικού συλλόγου τέθηκε το θέμα της πρότασης που κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Σκόπια» για την κατασκευή αεροδιαδρόμου για τη βελτίωση της δυναμικότητας του ανεμοδρομίου και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Εν συνεχεία οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Όπως τονίστηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) αποτελεί έναν από τους γνωστότερους προορισμούς της χώρας και σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό. Μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο αποτελούν ήδη πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που μπορούν να χαρούν τη φιλοξενία σε έναν παραδοσιακό οικισμό. Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι τη διοίκηση και διαχείριση του Κέντρου διατηρεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την τρέχουσα χρονιά, η οποία το διαχειρίστηκε με επιτυχία και τα τρία προηγούμενα χρόνια. Η ΕΤΑΔ θα παρουσιάσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το Καϊμάκτσαλαν με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την τοπική οικονομία. Ήδη η ΕΤΑΔ, μετά τη φετινή εισαγωγή της τεχνητής χιόνωσης, έχει προγραμματίσει επενδύσεις αναβάθμισης για το χιονοδρομικό κέντρο με επέκταση της τεχνητής χιόνωσης σε δύο ακόμη πίστες και ακολούθως σε όλες τις πίστες για πρώτη φορά, ώστε να επεκταθεί η επισκεψιμότητα του κέντρου. Ακόμη σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στόχος είναι το κέντρο να καταστεί παραγωγικό για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και για το σκοπό αυτό προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού ώστε να παραμένει ανοιχτό το σαλέ ολόκληρο το χρόνο. 

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσαν από κοινού η Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη στους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των Δήμων της ΠΕ Πέλλας. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν οι τέσσερις Δήμαρχοι της Π.Ε. Πέλλας, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, το Σωματείο Επαγγελματιών του Αγίου Αθανασίου, οι Ξενοδόχοι του Λουτρακίου, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων του Λουτρακίου, οι αυτοαπασχολούμενοι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, οι χιονοδρόμοι της Έδεσσας, οι ορειβάτες της Αριδαίας, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Έδεσσας κ.α. Οι εκπρόσωποι των φορέων και της αυτοδιοίκησης ανέλυσαν τα προβλήματα τουριστικών υποδομών που αντιμετωπίζει η περιοχή και προτάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι Υπουργοί κατέγραψαν τα προβλήματα και τις προτάσεις και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κράτος και η κυβέρνηση για την ενίσχυση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα ζήτησαν τη συνδρομή των φορέων στην επίτευξη αυτού του στόχου με την προσφορά ενός συνολικού τουριστικού προϊόντος για τον επισκέπτη. Ο στόχος είναι η προώθηση και η προβολή του ολοκληρωμένου και πολυσύνθετου τουριστικού προϊόντος και των τεσσάρων δήμων της Π. Ε. Πέλλας που θα πρέπει να διαβιβαστεί από την Περιφέρεια στον ΕΟΤ. 

Το Σάββατο 9 Ιουλίου συνεχίστηκε η διήμερη επίσκεψη, με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και την Υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη να επισκέπτονται την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο και τον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αετοχώρι. Όπως τόνισε η κ. Κουντουρά,  η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού με επισκέψεις στις μονές της Πέλλας είναι πολύ σημαντική. Ειδικά η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της θρησκευτικής παράδοσης και γι’ αυτό έχει ανακηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί με κατάλληλο σχεδιασμό και δράσεις να συνδυαστεί με άλλες τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής και να διευρύνει την τουριστική περίοδο και επισκεψιμότητα.
Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν το Συνέδριο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής που διεξάγεται στην Αριδαία στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Ακολούθως οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν την Όρμα και τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό. Η κ. Κουντουρά και η κ. Τζάκρη τόνισαν τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας, των συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων στην τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον η κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε την ανάγκη να συνδεθεί το τουριστικό προϊόν με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Η Πέλλα, ανέφερε, έχει ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή, όσο και στη μεταποίησή τους, που μπορούν να συνδυαστούν με το τουριστικό προϊόν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ειδικά τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανίας και του Τουρισμού, ετοιμάζουν, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία πολυεπίπεδη συνεργασία του αγροδιατροφικού τομέα (δηλαδή της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης τροφίμων και ποτών) με τον τουρισμό. Στόχος είναι η σύνδεση της παραγωγικής βάσης της χώρας (βιομηχανία-βιοτεχνία) με τον τουρισμό ώστε να μετατραπεί η «κρίση» της πρώτης σε «ευκαιρία» για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό προωθείται μια νέα πολιτική που θα συνδέει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποιητική βιομηχανία με αιχμή του δόρατος την μεταποίηση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και άλλους τομείς. Τα οφέλη από την επιτυχία μιας πολιτικής που θα προβάλλει την ελληνικότητα των προϊόντων στον τουριστικό τομέα και θα αξιοποιεί σε τοπικό και εθνικό επίπεδο τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων είναι τεράστια.

Στο τέλος της διήμερης επίσκεψης, η κ. Κουντουρά και η κ. Τζάκρη επισκέφθηκαν τα Λουτρά του Πόζαρ, τα οποία αποτελούν σημαντικό ιαματικό τουριστικό προορισμό. Αφού περιηγήθηκαν στις πηγές των Λουτρών Λουτρακίου και τις τουριστικές υποδομές, οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν με το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Οι δύο Υπουργοί σημείωσαν ότι τα λουτρά Πόζαρ είναι σημαντικό ιαματικό κέντρο της περιοχής και παρότι υπάρχει αύξηση της απήχησής τους υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών. Η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία πλέον τα ιαματικά νερά δεν χαρακτηρίζονται ως απόβλητα από τη νομοθεσία, ώστε να διευκολυνθούν οι αντίστοιχες επενδύσεις. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας ζήτησε από τις δύο Υπουργούς την αρωγή τους για την ένταξη σε διασυνοριακά προγράμματα  έργων συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ Ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των λουτρών, αίτημα το οποίο τονίστηκε ότι θα εξεταστεί λεπτομερώς.

Η διήμερη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν από κοινού οι δύο υπουργοί στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Δείτε σημεία των απαντήσεων σε ερωτήσεις της Ηλεκτρονικής μας Εφημερίδας, από τη συνέντευξη τύπου, στην εισήγηση της οποίας η Έλενα Κουντουρά ευχαρίστησε τη Θεοδώρα Τζάκρη για την πρόσκλησή της να επισκεφθεί την Πέλλα και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είδε τα πάντα και είναι ενθουσιασμένη γιατί βρέθηκε πραγματικά σε έναν ευλογημένο τόπο που διαθέτει όλες τις μορφές τουρισμού, τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε με διεθνείς εκθέσεις, με προβολή και προώθηση ώστε να φέρουμε καλούς και πολλούς τουρίστες και επενδύσεις:  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Πραγματικά έμεινα άναυδος, η κυρία Κουντουρά τελείως αδιάβαστη για την περιοχή και ταυτόχρονα αδιάφορη για το οδικό δίκτυο, το οποίο ειναι τα Α και το Ω κυρία Κουντουρά στον Τουρισμό.Με την κυρία Τζάκρη να αναλαμβάνει και τον ρόλο της Υπουργού Τουρισμού αναφερόμενη σε λέξεις που έχουν ειπωθεί εκατοντάδες φορές, (θεματικός τουρισμός, ευλογημένος τόπος, ιαματικός, κτλ), ρίχνοντας το μπαλάκι σε περιφέρεια και δήμους, που εκεί γίνετε το έλα να δεις. Το μέλι ειναι στα προγράμματα αν κατάλαβα καλα και σε αναβαθμίσεις υφιστάμενων δομών, οι οποίες αφού υλοποιηθούν φτου και από την αρχή. Τοπικά δεν εχουμε ανθρώπους στον Τουρισμό, εξαίρεση και αυτό ειναι άποψη μου ο κύριος Μπίνος, που όμως μου κατέστρεψε την εικόνα με τα ΚΙΤΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΤΕΡΑΤΑ που τοποθετήθηκαν στα ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡ και αποτελούν έγκλημα για το φυσικό περιβάλλον στη περιοχή. Τέλος κυρία Τζάκρη και Κυρία Κουντούρα χθες το βράδυ γυρνώντας από την θεσσαλονίκη στον δρόμο Γιαννιτσών Σκύδρας (έφεγγα με φακό) για να φτάσω σπίτι μου, ούτε μια κολόνα φωτισμού στον δρόμο λειτουργούσε, για τουρισμό και υψηλό επίπεδο επισκεπτών μιλάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενά μου υπουργός της κυβέρνησης είσαι με ότι αυτό συνεπάγεται και πρεπει να γνωρίζεις. Από την Πέλλα περνά εθνικό οδικό δίκτυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού ακόμη υποδεχόμαστε "υπουργούς" στον Νομό και δεν τους πλακώνουμε στο ξύλο για τα μνημόνια.. τι να πει κανείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.