VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Μαρινόπουλος": Τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο Σκλαβενίτης

Η εταιρεία «Μαρινόπουλος Α.Ε.» μπορεί με την έκδοση προσωρινής διαταγής να πήρε παράταση ζωής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τελικώς θα διασωθεί ή η όποια διάσωση θα είναι χωρίς απώλειες. Η διοίκηση της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες αλλά και ενδιαφερόμενοι επενδυτές, με τον πρώτο λόγο μεταξύ αυτών να έχει ο Σκλαβενίτης, έχουν χρόνο από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο ή –αν είναι δυνατόν και νωρίτερα– να καταλήξουν σε μία πρόταση για συμφωνία εξυγίανσης η οποία θα έχει την αποδοχή του 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλισμένων απαιτήσεων, και το κυριότερο θα πρόκειται για πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη.

Ο έλεγχος

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Μαρινόπουλο χθες ανέγνωσε στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επιστολή του Σκλαβενίτη, στην οποία αναφέρεται ότι «η εταιρεία διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες». Μάλιστα, η εταιρεία σπεύδει να διευκρινίσει ότι η τελική συμμετοχή της εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Μαρινόπουλο και τις τράπεζες, η διενέργεια ικανοποιητικού επιβεβαιωτικού φορολογικού και νομικού ελέγχου (due dilligence), κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ήδη έχει ξεκινήσει, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου. Με άλλα λόγια, ο Σκλαβενίτης με την επιστολή αυτή χθες επισημοποίησε μεν το ενδιαφέρον του, κυρίως σε μια προσπάθεια να γείρει η ζυγαριά της Δικαιοσύνης υπέρ του Μαρινόπουλου, δεν έχει λάβει όμως καμιά απόφαση για το εάν και το πώς της συμμετοχής του. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Σκλαβενίτη, εάν ο τελευταίος είχε λάβει τις αποφάσεις του τότε, ο Μαρινόπουλος δεν θα υποχρεωνόταν να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.

Εξορθολογισμός

Οι προϋποθέσεις που φέρεται να θέτει ο Σκλαβενίτης είναι γενναίο «κούρεμα» χρεών, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθεί και εξορθολογισμός του αριθμού των καταστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει απώλεια για τους πιστωτές και απώλεια θέσεων εργασίας, εκτός εάν υπάρξει εναλλακτικός τρόπος απορρόφησής τους. Παράγοντες της αγοράς, εξάλλου, επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων, ειδικά στην Αττική, ίσως αποτελέσει και έναν από τους όρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς ήδη στο λεκανοπέδιο ο Σκλαβενίτης έχει μερίδιο που υπολογίζεται στο 25%.

Η διάσταση αυτή ακριβώς, καθώς και το γεγονός ότι ο Σκλαβενίτης, μια εταιρεία που είναι γνωστή στην αγορά για τη συνέπεια και τη φερεγγυότητά της, πιθανώς να μην επιθυμεί να αναλάβει όλο το ρίσκο του Μαρινόπουλου, πυροδοτούν και άλλα σενάρια, τα οποία είχαν τεθεί επί τάπητος και στα τέλη του περασμένου έτους. Τα σενάρια αυτά εμπλέκουν και άλλες αλυσίδες στο «παιχνίδι» και θέλουν το μοίρασμα του δικτύου του Μαρινόπουλου σε τρεις-τέσσερις παίκτες στην αγορά (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market αλλά και Μασούτης, με τα σενάρια να εμπλέκουν την τελευταία αλυσίδα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στην Αττική).
Καθημερινή
Share on Google Plus

rindis
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…