Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

EKE: Το συμπύρηνο σε κίνδυνο – Η ώρα της ευθύνης


Την Κυριακή 10 Ιουλίου, τα 17 κονσερβοποιεία μέλη της Ε.Κ.Ε. παρέμειναν κλειστά και δεν παρέλαβαν συμπύρηνα ροδάκινα. Αυτή η κίνηση ήταν μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας από την πλευρά των μεταποιητών για την απαράδεκτη ποιότητα του συμπύρηνου που παραλήφθηκε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των εργοστασίων και κυρίως τη συγκομιδή και παράδοση πράσινων, εντελώς άγουρων ροδάκινων.

Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το συμπύρηνο και τα προϊόντα του, κομπόστα, χυμό, κατεψυγμένα που φέρνουν εισόδημα σε 12.000 αγροτικές οικογένειες και χιλιάδες εργαζόμενους, μόνιμους και εποχικούς. 

Τα σημάδια από τις αγορές διάθεσης του τελικού προϊόντος δεν είναι καλά. Οι ανταγωνιστές μας, κυρίως οι Κινέζοι, ανεβάζουν χρόνο με το χρόνο την ποιότητα των προϊόντων τους. Αντιθέτως, εμείς, κάθε χρόνο ανταποκρινόμαστε όλο και πιο δύσκολα στις προσδοκίες των πελατών για κορυφαία ποιότητα, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων μας και ο λόγος που παραμένουμε η πρώτη σε εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου χώρα στον κόσμο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι όσο καλή δουλειά και αν γίνει στο εργοστάσιο, η ποιότητα της κομπόστας αλλά και το κόστος της είναι συνάρτηση της ποιότητας των φρούτων. Τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα αυτή είναι κάθε χρόνο και χειρότερη. Παρουσιάστηκε δε και το νέο και ανεξήγητο φαινόμενο τα ροδάκινα να συγκομίζονται πράσινα, κάτι που πλήττει τόσο τη βιομηχανία που δεν έχει καμία χρήση για αυτά τα ροδάκινα, όσο και τον αγρότη που χάνει σε κιλά παραδοτέου προϊόντος και συνεπώς σε εισόδημα.

Οι λόγοι για την υποβάθμιση της ποιότητας του συμπύρηνου είναι πολλοί και σύνθετοι. Η διάλυση των συνεταιρισμών, οι οικονομικές δυσκολίες των αγροτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της φροντίδας των χωραφιών τους, η αγανάκτηση του αγρότη για τα συσσωρευμένα προβλήματα που εκφράζεται αυτοκτονικά ως οργή εναντίον της ίδιας της παραγωγής του, οι διάφοροι τυχάρπαστοι «έμποροι» που λυμαίνονται το προϊόν παράτυπα και παράνομα κάθε καλοκαίρι κάτω από ομπρέλες και μέσα σε βενζινάδικα, αλλά και οι βιομηχανίες που κάτω από την πίεση της παραγωγής που πρέπει να βγει σε 45 ημέρες και των παγίων εξόδων που τρέχουν αναγκάζονται να ρίξουν τον πήχη των απαιτήσεων τους και παραλαμβάνουν ροδάκινα κακής ποιότητας, προερχόμενα από οποιαδήποτε πηγή.

Ξέρουμε μετά από τόσα χρόνια ότι ούτε βιομηχανίες χωρίς καλούς παραγωγούς συμπύρηνου μπορούν να υπάρξουν, ούτε παραγωγοί χωρίς βιομηχανίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ποιότητα είναι προς όφελος όλων μας και η υποβάθμισή της θα είναι η καταστροφή μας. Ένα πράσινο ροδάκινο που θα μπει σε ένα κουτί μπορεί να σημάνει επιστροφή προϊόντων, απώλεια ενός πελάτη, υποβάθμιση της αξιοπιστίας μιας επιχείρησης. Είναι στο χέρι μας να κοιταχτούμε στα μάτια και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να σώσουμε το προϊόν αυτό ή αν θα παραδώσουμε τα σκήπτρα της ποιότητας και άρα τα εισοδήματά μας στον ανταγωνισμό. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Πρωτα καντε μια δοκιμη για να ελεγξετε τις γραμμες σας και μετα μην ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ.ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ "ΧΑΛΑΤΕ" ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΑΣ.(ασχετο χα χα!!με την τιμη τι γινεται?γιαυτο παιρνετε αγουρα για αλλοθι????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπηρχε ροδακινο για να παραλαβετε? Για τιμη κουβεντα. Ειναι η δευτερη χρονια με μειωμενη παραγωγη η κατερινα ξεκινα δεητερο χερι και για τιμη ουτε λογος. Φυγαν λιγα ροδακινα βουλγαρια και η ΕΚΕ μονο στον Τσιπρα δεν πηγε. Στο τελος ολοι θα χασουν αν συνεχιστει η υπεροψια της ΕΚΕ. Παντως για το καρτελ της τιμης αν υπηρχαν συνεταιρισμοι κ προσφευγαν στον Εισαγγελεα τα προστιμα θα ηταν τεραστια. Δεν πειραζει,αλλη μια χρονια με τοση παραψωγη αν υπαρξει οι συνεπειες θα ειναι πολλες για ολους. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει βιομηχανια που να δουλευει διαρκως 3 βαρδιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστοί οι μεταποιητές χα! χα!.Τα παιδιά του ζεβεδαίου πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν(για να πληρώσουν χαμηλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΛΙ ΤΖΑΜΠΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο το παραμυθι σας κυριοι των βιομηχανιων...εχετε παραληπτες σχεδον σε ολα τα στεκια σας,απομονωστε λοιπον αυτους οι οποιοι δεν παραγουν εφοσον λετε καλη ποιοτητα...για τιμη ουτε κουβεντα φυσικα 25-30 λεπτα βαρια βαρια απαιτητε κ ποιοτητα υψηλη...ανεβαστε την τιμη εκει που αξιζει το συμπηρηνο κ μετα μιληστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1.την Κυριακη λοιπον στην οποια αναφερεται η ΕΚΕ οι περισσοτεροι εκαναν συντηρηση στις γραμμες παραγωγης για αυτο δεν παρελαβαν ροδακινα και επισης συγκεντρωνουν ποσοτητες για μπορεσουν να λειτουργησουν σωστα οι γραμμες.
    2.τα ιδια τα εργοστασια παιρνουν ροδακινα και απο συνεταιρισμους αλλα και απο στεκια που στηνουν οι ιδιοι για να παρουν οσο μεγαλυτερη ποσοτητα μπορουν εκει που δεν υπαρχει συνεταιρισμος.
    3.ειναι γνωστες πια οι τακτικες του Αποστολου στην εναρξη της περιοδου για να ριξουν τις τιμες (ελεγε θα εχουμε υπερπαραγωγη και τωρα τα ψαχνουν με ρανταρ).
    4.δωστε τιμες και μην κοροϊδευετε τον κοσμο.
    5.δεν υπαρχει ροδακινο που να μενει ανεκμεταλευτο,απο την φλουδα εως και το κουκουτσι τους αποδιδουν κερδη.
    6.πρεπει να καταλαβουν οτι αν δεν μεινει κερδος στον παραγωγο δεν προκειται ποτε να παραλαβουν την ποιοτητα που θελουν .
    7.ΑΝ Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΕΙΧΕ ΕΝΑΝ ΣΩΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ (ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΑ) ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΑΥΜΑΖΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ12 Ιουλίου 2016 στις 9:12 π.μ.

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ Η Ε Κ Ε ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΜΕ ΨΥΧΟΥΛΑ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΑΞΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΚΗ ΓΙΑΤΗ ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΣΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΧΕΙ Ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ. ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ (ΡΟΔΑΚΙΝΑ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ. ΑΡΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ. ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. pros eke..skata plironete skata tha paralamvanete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. valte mpros ta alisopriona gia na mpoyne ayti mes ta koutia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περίεργη-επιλεκτική μνημη έχει η ΕΚΕ. Όλοι μας πληρώνουμε την αδυναμία στοιχειώδους συννενόησης , λόγω της απληστίας τους (οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς-ας την χαρούν τώρα). Θυμούνται οι κ.κ. της ΕΚΕ την "πράσινη απόσυρση"? τα 12-15 λεπτά το κιλό? τα ροδακινα που πήγαιναν στον χυμό με το παραμικρό ελάττωμα? Κόπηκαν τότε πολλές χιλιάδες δένδρα γιατί απλούστατα οι παραγωγοί δεν είναι ψευτο-τράπεζες για να μπορούν να τους επιδοτούν. Τώρα ας περιμένουν, το επόμενο "κύμα". Θα πρέπει λοιπόν με βάση τους νόμους της αγοράς να περιμένουν να ξανα-μαζευτούν τα κορόιδα να ξανα-μεγαλώσουν τα δένδρα, για να ξανακάνουν τα ίδια... Αυτοί αντέχουν εμείς όχι... γιατί θυμόμαστε πολύ καλά (είναι βαριές οι κλούβες τον Αύγουστο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. KAI META TIS 10 TOU AYGOUSTOU THA PANE STIN FLORINA KAI THA PLIRONOUN 40KAI 45LEPTA AFOU PAROUN TSAMPA TA DIKA MAS KAI SE EMAS THA MINOUN TA ZIRAM POU FAGAME STIN MAPA ALITES TIS EKE ALA EXETE TON THEIO TON PRODROMO POU SAS VAZI STIN SIRA KAI EMEIS TOUS AGROTO PATERES POY XTIPOUN PALAMAKIA KAI PERNOUN MIZES TORA OLI STON DROMO KAI OXI TON XIMONA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.