VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus - ΕΠΑΛ Γιαννιτσών (βίντεο)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, δύο ομάδες από 15 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων από το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Γιαννιτσών επιμορφώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας. Το χρονικό διάστημα της μετακίνησης ήταν από 9 έως 16 Απριλίου 2016 για την πρώτη ομάδα και από 16 έως 24 Απριλίου 2016 για τη δεύτερη ομάδα. Το θέμα του προγράμματος «Διδάσκοντας την επιχειρηματικότητα στα σχολεία: βιωματική προσέγγιση» αναλύθηκε διεξοδικά και αποτέλεσε αντικείμενο πραγμάτευσης υπό το πρίσμα παρακολούθησης επταήμερης επιμόρφωσης. 
Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής τους, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν εισηγήσεις, έκαναν επίσκεψη στο Επαγγελματικό Λύκειο της Ρίγας και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, ώστε να αποκτήσουν τόσο βασικές θεωρητικές γνώσεις, απαραίτητες για να καλύψουν το γνωστικό κομμάτι της επιμόρφωσης, όσο και τεχνικές μεθοδολογίας, η αξιοποίηση των οποίων κρίνεται υψίστης σημασίας για την προώθηση και διδασκαλία της επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προσπάθεια μαθητικών ομάδων, που είχαν συστήσει μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις και οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τη δημιουργία επιχειρήσεων και την οργάνωσή τους. Ακόμη, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις, ξεναγήθηκαν σε αυτές και συζήτησαν  διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία, οργάνωση και ανάπτυξή τους.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός υποδοχής οργάνωσε δραστηριότητες πολιτισμικής φύσης, που περιλάμβαναν ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά αξιοθέατα και να ακούσουν ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία και την κουλτούρα της χώρας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη  στο μουσείο Αrt Νouveau, όπου οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματική ξενάγηση και ολιγόωρες εκδρομές σε δύο περιοχές της Λετονίας με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον, το κάστρο Turaida και το παραθεριστικό θέρετρο Jurmala. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού Laci, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό ζυμωτού ψωμιού από σίκαλη στη Λετονία.
Οι 30 συνάδελφοι, που συμμετείχαν στην κινητικότητα, ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό:
Απέκτησαν ή ενίσχυσαν δεξιότητες, όπως εργασία σε ομάδα και επίλυση προβλημάτων. Η συναναστροφή συναδέλφων σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό του Σχολείου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ομαδικού πνεύματος και του κλίματος συνεργασίας.
Βελτίωσαν τις  επικοινωνιακές τους ικανότητες, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σωστότερη και αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, κάτι που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει τόσο για τους μαθητές όσο και για τη σχολική κοινότητα.
Βελτίωσαν την ικανότητα επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες.
Γνώρισαν τον πολιτισμό της Λετονίας μέσω εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, γευμάτων κλπ. 
Είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανακάλυψαν κοινά στοιχεία και ανέπτυξαν ανεκτικότητα στις διαφορές.
Ενισχύθηκε το αίσθημα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Τονώθηκε η αίσθηση του Ευρωπαίου πολίτη.

Πρόκειται για εμπειρία ζωής και είναι πολύ καλό να δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και, γενικώς, να εκπαιδεύονται δια βίου, ώστε να επωφελούνται μέσω αυτών και οι ίδιοι οι μαθητές τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Μπράβο παιδιά....Και τώρα περιμένουμε να μεταφέρετε στα σχολεία σας την << προστιθέμενη αξία >> που αποκτήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…