Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δώρα Ουζούνη: "O ασφαλιστής θα πρέπει να έχει και μια ασφάλεια κάθε μέρα της εβδομάδας"


Υπάρχουν λύσεις για το επάγγελμα του ασφαλιστή, είναι το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει από την Πέλλα η ασφαλίστρια Δώρα Ουζούνη με συνέντευξη της στο nextdeal.gr.

H Δώρα Ουζούνη που λειτουργεί ασφαλιστικό γραφείο με την Βιβή Γρηγοριάδου στην Αριδαία τονίζει ότι ο ασφαλιστής θα πρέπει να ανοιχτεί και σε άλλους κλάδους. Για να είναι χρήσιμος στους πελάτες του αλλά και για να κρατήσει σταθερότητα στη δουλειά του θα πρέπει να πουλάει τα πάντα. Η κάθε μέρα της εβδομάδας θα πρέπει να έχει και μία ασφάλεια. 

Τη Δευτέρα ασφάλισα ένα αυτοκίνητο και ένα τρακτέρ, την Τρίτη μία κάρτα και ένα πυρός, την Τετάρτη ένα ποδήλατο και ένα πρόγραμμα υγείας, την Πέμπτη μία βάρκα και μία νταλίκα, την Παρασκευή μία θεριζοαλωνιστική μηχανή και ένα θερμοκήπιο, το Σάββατο ένα νοσοκομειακό και μία αστική ευθύνη κ.λπ. Kαθημερινά χαμογελώ και είμαι σίγουρη πως στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε καμία «κρίση» να μπει στο χώρο μας σημειώνει η κ. Ουζούνη.

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Δώρας Ουζούνη στο nextdeal.gr:


1) Οι ασφαλιστές έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και πώς;
Δε γνωρίζω κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που να μην τον έχει αγγίξει η σημερινή κρίση. Βέβαια το επάγγελμα του ασφαλιστή είναι από μόνο του ένας ιδιαίτερος κλάδος. Εάν με ρωτήσετε σε ποιον τομέα ανήκω, σε αυτόν του ελεύθερου επαγγελματία ή αυτό του μισθωτού, θα σας έλεγα και στους δύο ταυτόχρονα. Αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο οικονομικών και μας πυροβολούν με πολλαπλούς τρόπους. Κι ενώ ανήκουμε ίσως στο μοναδικό ελεύθερο επάγγελμα που δεν έχει καθόλου φοροδιαφυγή παρόλα αυτά αντί να κρατήσουν την απαιτούμενη σταθερότητα στον κλάδο, εφάρμοσαν την παύση προκαταβολής φόρου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι περισσότεροι συνάδελφοι σε δυσχερή θέση. Δεν έχω καταλάβει ακόμη τι σκοπό εξυπηρέτησε αυτή η διαφοροποίηση της φορολόγησής του κλάδου μας αφού πριν είχαν άμεσα και περισσότερα έσοδα γιατί εισέπρατταν άμεσα, τώρα πολλοί συνάδελφοι είτε χρωστάνε στις εφορίες ποσά είτε αποχωρούν από το επάγγελμα μη μπορώντας να ανταποκριθούν.

Από την άλλη οι τεράστιες και ραγδαίες καινοτομίες οδήγησαν συναδέλφους στο πέλμα γιατί δεν μπόρεσαν να συγχρονιστούν.

Νομίζω ότι τα σωματεία και οι σύλλογοι θα έπρεπε να κινηθούν πιο δυναμικά αλλά παντού βλέπω φοβισμένους και υποχωρητικούς, σε όλους τους κλάδους. Βέβαια, πιστεύω πως πολλές από τις αλλαγές ήταν απαραίτητες και ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς η αγορά εξελίσσεται, αναπτύσσεται, γίνεται πιο εύπλαστη, έτσι κι εμείς πρέπει να γίνουμε προσαρμοστικοί.

2) Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Μπορείτε να μας περιγράψετε το δικό σας «business plan» της εποχής της οικονομικής κρίσης;
Αυτό που έμαθα στην πορεία των χρόνων σε αυτή τη δουλειά είναι να μην γκρινιάζω και να αντιμετωπίζω τα πράγματα με αισιόδοξη διάθεση, χαμόγελο και αφοβία. Αυτά είναι ισχυρά όπλα στη δουλειά μας.

Οι εξελίξεις σήμερα μας οδηγούν σε νέους δρόμους, νέους τρόπους, νέες προσεγγίσεις κι εμείς οι ασφαλιστές, όπως και όλοι βέβαια, οφείλουμε να αποδεχτούμε και να εισχωρήσουμε άμεσα σε αυτούς τους δρόμους χωρίς καθόλου χάσιμο χρόνου.

Ποιο είναι το δικό μου business plan; Θέλετε να σας πω τα μυστικά της δουλειάς μου; Βέβαια δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε κανένα μαγικό ραβδί, όπως θα έλεγε κάποιος γνωστός πολιτικός.

Έχω κατανοήσει εδώ και πολύ καιρό πως στο γραφείο μας δεν έχουμε ράφια με προϊόντα, δεν πουλάμε κάτι που φαίνεται άμεσα. Δεν έχουμε καμία σχέση με προϊόντα που λήγουν ούτε με προϊόντα εκπτωτικά. Γι΄αυτό ψάχνουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

Διαθέτουμε λοιπόν ό,τι χρειάζεται ο καθένας και μάλιστα διαθέτουμε πιο ιδιαίτερα, πιο ξεχωριστά, πιο χρήσιμα ασφαλιστικά προϊόντα από το ίντερνετ ή η τράπεζα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους πελάτες μαζικά πουλώντας την ίδια κολόνια με τρόπο πολύ κοινό: ένα συν ένα δώρο.

Τα πράγματα είναι απλά. Ζούμε σε μία εποχή που οι περισσότεροι βιάζονται, απαιτούν, γίνονται δύσπιστοι, δυσκολεύονται οικονομικά αλλά από την άλλη έχουν διάχυτες και παραπληροφορημένες γνώσεις με αποτέλεσμα να αποκτούν προϊόντα που δεν έχουν ανάγκη και στερούνται από αυτά που πραγματικά χρειάζονται.

Αυτό λοιπόν είναι το δικό μου business plan: σου προσφέρω ό,τι μπορεί να χρειαστείς και εσύ παίρνεις ό,τι έχεις ανάγκη... Δεν υπάρχει προϊόν που να συνοδεύεται από τη λέξη «ασφάλεια» που να μην το διαθέτουμε.

Σήμερα υπάρχουν πολλά ασφαλιστικά προϊόντα, πολλά προγράμματα, πολλές εταιρίες, από την άλλη έχω συσσωρεύσει πολλές γνώσεις, με εμπειρία ετών, με οργάνωση, ειλικρινή επικοινωνία. Όλα αυτά όμως με πολύ κόπο, μελέτη, παρατήρηση, και πάντα σε εγρήγορση χωρίς να αφήνουμε ποτέ εκκρεμότητες για αύριο.

Οι καταναλωτές σήμερα είναι υποψιασμένοι, ξέρουν να επιλέγουν και θέλουν να αποκτήσουν το ξεχωριστό, το διαφορετικό. Αυτό τους προσφέρουμε λοιπόν στο γραφείο μας. Το διαφορετικό. Και ξέρετε εδώ στην επαρχία τα νέα διαδίδονται γρήγορα...

3) Βλέπετε αποτελέσματα υλοποιώντας τις αποφάσεις σας;
Δε λένε πως ό,τι σπείρεις θα θερίσεις; Όσο μπορώ λοιπόν να σπέρνω είναι σίγουρο πως θα μπορώ και να θερίζω. Δεν έχει σημασία πού σπέρνεις, ακόμη και στους βράχους να σπείρεις θα φυτρώσει κάτι...

Βέβαια, δε θα μπορούσα να παραβλέψω πως ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα έρχεται μετά από συλλογική εργασία και εδώ θα έλεγα πως είμαι πολύ τυχερή γιατί ένα από τα τρία μου παιδιά ακολούθησε το επάγγελμα του ασφαλιστή και έχω πολύτιμη στήριξη και βοήθεια.

4) Τι θα συστήνατε στους συναδέλφους σας;
Πρόσφατα διάβασα κάπου πως αυτός που ασκεί το επάγγελμα του πωλητή δε θα πεινάσει ποτέ και νομίζω πως έτσι είναι. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή. Θεωρώ πως το επάγγελμα του ασφαλιστικού ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ (όχι του διαμεσολαβητή όπως μας έχουν ονομάσει, χωρίς να μας ρωτήσουν και γι΄αυτό), έχει ιδιαιτερότητες αλλά εάν προσαρμοστούμε και κρατήσουμε τις αξίες μας θα παραμένει υγιές. Επειδή σήμερα ο κύκλος εργασιών μας έχει μικραίνει θα έλεγα πως ο ασφαλιστής θα πρέπει να ανοιχτεί και σε άλλους κλάδους. Δεν μπορεί κανείς να πουλάει μόνο ασφάλειες αυτοκινήτου ή ασφάλειες ζωής. Για να είναι χρήσιμος στους πελάτες του αλλά και για να κρατήσει σταθερότητα στη δουλειά του θα πρέπει να πουλάει τα πάντα. Η κάθε μέρα της εβδομάδας θα πρέπει να έχει και μία ασφάλεια.

Τη Δευτέρα ασφάλισα ένα αυτοκίνητο και ένα τρακτέρ την Τρίτη μία κάρτα και ένα πυρός, την Τετάρτη ένα ποδήλατο και ένα πρόγραμμα υγείας, την Πέμπτη μία βάρκα και μία νταλίκα, την Παρασκευή μία θεριζοαλωνιστική μηχανή και ένα θερμοκήπιο, το Σάββατο ένα νοσοκομειακό και μία αστική ευθύνη κ.λπ. Όλα αυτά βέβαια υλοποιούνται με πολύ οργάνωση και μελέτη.

5) Ποια είναι η Δώρα Ουζούνη; Δώστε μας λίγα στοιχεία για τον εαυτό σας και την δουλειά σας.
Εάν κατάλαβα καλά μου ζητάτε να σας πουλήσω τον εαυτό μου; Δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πώληση...
Βρέθηκα στο χώρο των ασφαλειών τελείως τυχαία όπως ίσως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Σπούδαζα λογιστική στη Θεσσαλονίκη και έψαχνα να βρω μια πρόχειρη δουλειά για να μαζέψω χρήματα για ένα ταξίδι. Έτσι έπεσα σε μία αγγελία που ζητούσε άτομα για μια πολύ καλή δουλειά με μεγάλες απολαβές, πολλά bonus και ταξίδια. Όταν όμως πήγα για συνέντευξη μου κόπηκαν τα φτερά. Δε δέχτηκαν καν να με ακούσουν αφού η ηλικία μου, 20 ετών, ήταν αρνητικός παράγοντας. Αυτό με πείσμωσε και συνέχισα την αναζήτηση. Στη δεύτερη εταιρία φρόντισα να μετατρέψω το παρουσιαστικό μου, ώστε να μοιάζω μεγαλύτερη και κατάφερα να μπω σε έναν κύκλο σεμιναρίων.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο στην αρχή, για ένα παιδί 20 ετών να πείσει οικογενειάρχες και επιχειρηματίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η ασφάλεια ζωής. Χρειαζόταν γνώσεις, εμπειρία ζωής, κότσια τα οποία ίσως να μην τα είχα, είχα όμως το δικό μου πείσμα...

Τα εργαλεία που είχαμε τότε ήταν λιγοστά έως και ανύπαρκτα. Ούτε φυλλάδια, ούτε υπολογιστές, ούτε καν αυτοκίνητο δεν είχα… παρόλα αυτά έψαχνα τρόπους για να κάνω τον κόσμο να με ακούσει.

Θυμάμαι ακόμη τον πρώτο μου πελάτη. Ήταν ένας νέος λογιστής. Αφού έκλεισα την πώληση έφυγα από το γραφείο του παραπατώντας. Είχα εκστασιαστεί. Τότε κατάλαβα πως αυτή η δουλειά μου ταιριάζει απόλυτα.

Όταν μάλιστα άρχισα να δίνω τις πρώτες αποζημιώσεις σε πελάτες άρχισα να καταλαβαίνω τι ακριβώς πουλάω.

Τίποτε βέβαια δεν ήρθε μόνο του, όλα έγιναν μετά από αγώνα, σκληρή δουλειά και κυρίως αγάπη γι΄αυτό το επάγγελμα. Διαγωνισμοί, στόχοι, σεμινάρια, management, marketing, επάνδρωση γραφείων, εκπαιδεύσεις νέων ασφαλιστών, πέρασα από όλα αυτά τα στάδια με γρήγορους ρυθμούς στη μεγαλύτερη άνθιση των ασφαλειών.

Και για να μη μακραίνω περισσότερο την αφήγηση, σήμερα, με το ίδιο πείσμα, την ίδια διάθεση, την ίδια θετικότητα αλλά με μεγαλύτερη γνώση, πιο ευρηματική, πιο ευγνώμων από ποτέ, πιο σίγουρη από ποτέ εργάζομαι και αγωνίζομαι για ένα σκοπό... να προσφέρω ασφάλεια στον κόσμο. Γιατί σήμερα, όσο ποτέ, όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς.

Υπηρετώντας λοιπόν αυτό το σκοπό, καθημερινά χαμογελώ και είμαι σίγουρη πως στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε καμία «κρίση» να μπει στο χώρο μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Δώρας Ουζούνη

Παράλληλα με τις σπουδές της στη λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το επάγγελμα της ασφαλίστριας το 1989 στην εταιρία Generali στη Θεσσαλονίκη. Το 1990 έκανε σύμβαση συνεργασίας με την Ασπίς Πρόνοια όπου και παρέμεινε μέχρι το 1995. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε ως ασφαλίστρια και ως manager στην επάνδρωση ασφαλιστικών γραφείων στις περιοχές Έδεσσας, Γιαννιτσών και Αριδαίας του νομού Πέλλας. Παράλληλα δημιούργησε οικογένεια αλλά και έχτιζε το προσωπικό της χαρτοφυλάκιο.

Το 1995 οι οικογενειακές υποχρεώσεις την ανάγκασαν να αποχωρήσει από την Ασπίς Πρόνοια και να φτιάξει το δικό της ανεξάρτητο ασφαλιστικό γραφείο γενικών ασφαλειών και ασφαλειών ζωής το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα μαζί με την κόρη της Βιβή Γρηγοριάδου.

Έχει παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια marketing, management τα οποία συνέβαλαν στην άνοδο της δουλειάς της ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια ασφαλιστικών εταιριών. Το 2010 αποφάσισε να πάρω και την πιστοποίηση ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μέσω του υπουργείου εμπορίου, διότι διαπίστωσε πως θα της φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρακολουθεί πλέον κάθε χρόνο τα σεμινάρια πιστοποίησης που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος γιατί θεωρεί πως είναι απαραίτητα για την πορεία της στο επάγγελμα του ασφαλιστή.

Με το γραφείο συνεργάζονται με πάρα πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες: Intersalonica, Allianz, Interlife, Ergo, Συνεταιριστική, Ευρωπαϊκή πίστη, Generali, Υδρόγειος, Prime, AXA, Interamerican, AIG και άλλες 15 τουλάχιστον εταιρίες.

Πηγή: nextdeal.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.