Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Που κινούνται τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη (πίνακες)


Ελαφρώς χαμηλότερα μέχρι και 10% σε σχέση με πέρσι, ακολουθώντας τη γενική τάση στην αγορά των ακινήτων, είναι τα ενοίκια των κατοικιών που προσφέρονται σε φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο που διαμένουν οι γονείς τους.

Σύμφωνα, με το διευθύνοντα σύμβουλο της E-Real Estates (70 γραφεία πανελλαδικά) Θεμιστοκλή Μπάκα, τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι 5% έως 7% για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας μπορεί να φθάνει και το 10%.
Ο ίδιος επισημαίνει πως μέχρι πριν 3 - 4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς φοιτητών ως μορφή επένδυσης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ορισμένοι γονείς και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα επειδή έχουν ακούσει πως υπάρχουν ευκαιρίες, αναζητούν γκαρσονιέρες για αγορά, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι και φέτος προβλέπεται πως αρκετοί γονείς που διαθέτουν 20.000 – 25.000 ευρώ πιθανώς θα επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό δυαράκι για να στεγάσει τον φοιτητή της οικογένειας.

Κατά τον πρόεδρο της E- Real Estates, "οι γονείς που διαθέτουν ρευστότητα και έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους μπορούν να αποκομίσουν έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται αυτή τη πρόταση εφόσον θα έχουν εξασφαλίσει σε μετρητά τα ετήσια μισθώματα".


"Οι υποψήφιοι ενοικιαστές επικεντρώνονται στο αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγουν τα καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα (ζητώντας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων).


Μη ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα. Ειδικότερα το κόστος των λογαριασμών της ΔΕH και οι λοιπές χρεώσεις του ιδίου λογαριασμού καθορίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου".

Οι μεσίτες υποστηρίζουν πως χωρίς να βιάζονται να κλείσουν ακίνητο από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος. Τις ημέρες των εγγραφών οι τιμές των ενοικίων σε ορισμένες περιοχές με υψηλή ζήτηση μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 20% λέει ο Θ. Μπάκας.

Ο ίδιος προσθέτει πως οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές, να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει καθώς και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη.

Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών υπάρχει οικονομική αρωγή, που βασίζεται στην κρατική μέριμνα. Πρόκειται για το επίδομα στέγασης, πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε μέσω του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με ένα τηλεφώνημα στη γραμματεία της σχολής, ώστε να μάθετε τις αλλαγές στα κριτήρια που πρέπει να καλύπτονται.

Ανάλογα με την πόλη ή την περιοχή καταγράφονται και ιδιομορφίες ή ευκαιρίες. Για παράδειγμα "σε πόλεις όπως η Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια. Ετσι οι νέοι φοιτητές μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3αρι. Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό". Γενικά είναι προτιμώτερο να αναζητούνται ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγω του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου.

Οι φοιτητές στα ΤΕΙ της Αττικής "προτιμούν τις περιοχές πλησίον των ΑΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο κυρίως όπου υπάρχει σταθμός metro διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι φοιτητές των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 & 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ.Σοφία , Πυροσβεστείο περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς και η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν ξεπερνά τα 10 - 15 λεπτά με τη συγκοινωνία. Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα & η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Σε Ξάνθη - Κομοτηνή , οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φτηνές . Στη Λάρισα σε περιοχές όπως, Νεάπολη,Λιβαδάκι,Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη & Άγιος Κωσταντίνος υπάρχουν υψηλής ποιότητας γκαρσονιέρες με τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ".

Τα ενοίκια σε Αθήνα και Περιφέρεια:

Πηγή: Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό δίκτυο E-Real Estates. Οι τιμές αφορούν ακίνητα από 10 ετών και παλαιότερα, kerdos.gr

Σημείωση: Οι τιμές σ' όλες τις περιοχές ποικίλουν ανάλογα με τη θέση και την ηλικία του ακινήτου σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και την απόσταση από το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Στις παραπάνω περιπτώσεις οι τιμές μπορούν να μειωθούν για ακίνητα εκτός του κέντρου και πλησίον των σχολών έως και 30 ευρώ /μήνα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.