Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φορολογική "τορπίλη" για όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα


Περισσότεροι από 575.000 φορολογούμενοι με έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες θα πληρώσουν το 2017 υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος. Ο λόγος είναι ότι ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πέσουν στην παγίδα καθώς με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 και της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, τις οποίες ψήφισε τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα:

1 Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετησίου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Το καθεστώς που ίσχυε πριν προέβλεπε ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 35% του συνολικού εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει παράλληλα:

* να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης
* να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του
* να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση

2 Με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ). Ως αποτέλεσμα υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος! Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το φορολογικό έτος 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ.

3 Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 38 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2016 ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΙΣΧΟΣ ΚΥΡΙΕ ΣΗΦΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσοι παραπληροφορηση και να κανουν οι αχρειοι ο αγροτης θα δει για τα εισοδηματα του 2016 και το αφορολοφητο και τις δαπανες του να μειωνονται.Ακομα και απο τα τεκμηρια θα αφαιρειται το αφορολογητο.Ποσο θα προσπαθουν ακομη να κοροιδευουν τον κοσμο τα κωλοκαναλα με τους ιδιοκτητες τους να εχουν παει στους εισαγγελεις ( Αλαφουζος, Ψυχαρης κλπ)
      Αισχος αλητες καναλαρχες και οποιοι τα αναπαραγουν!!

      Διαγραφή
  2. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ)ΑΡΙΣΤΡΡΑ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γραφειο βουλευτη Γιαννη Σηφακη17 Αυγούστου 2016 στις 1:14 μ.μ.

    Οσες γελοιοτητες και να γραψουν τα γνωστα παπαγαλακια (που δεν εχουν πια ουτε ιερο ουτε οσιο επειδη ζανουν την μαρμιτα οι ιδιοκτητες τους) ο αγροτης θα δει για τα εισοδηματα του το αφορολογητο των 9000 ευρω και να αφαιρουνται απο το εισοδημα του τα πραγματικα εξοδα των αλλοδαπων με τουριστικες βιζες που μπορει να τους βαζει εργοσημα.
    Κυριοι των μεγαλων καναλιων τερμα η ασυλια σας να μην πληρωνετε ποτε φορους και να ειστε προμηθευτες η εργολαβοι του δημοσιου και εμποροι της ενημερωσης μαζι.
    Κανετε με τις αθλιοτητες σας στην πληροφορηση του αγροτη τους τους τελευταιους σας σπασμους
    Στον αγυριστο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μη κατα κύριο επάγγελμα αγρότες (εποχιακοί εργάτες , οικοδόμοι, μικροεπαγγελματίες)οι οποίοι συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα με 20 στρμ. βαμβάκι ή 10 στρμ. δένδρα θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ σε αντίθεση με τους μεγαλοαγρότες που έχουν αφορολόγητο 8500ευρώ.Τελικά υποκύψατε στα αιτήματα των μπλόκ των Τεμπών και των Γιαννιτσών.Τέτοια ταξική πολιτική ούτε η ΝΔ δεν εφάρμοσε!!!Οσο για το για όλα φταίνε τα κανάλια ,αυτό πλέον δείχνει ανευθυνότητα και ανωριμότητα.

      Διαγραφή
  4. ΦOPOΛOΓIKH TOPΠIΛH...ΣHΦAKH EΞEΛIΣΣEΣTE ΣE KAΘEΣTΩΣ XEIPOTEPO KAI AΠO XOYNTA ΔEN ΔIKAIOYTAI KANEIΣ NA ΛEI THN AΠOΨH TOY.
    ΓIATI PE ΣHΦAKH ΔEN EINAI AΛHΘEIA OTI AYΞHΣATE TOYΣ ΦOPOYΣ AΠO 13% ΣE 22% .29% TON ΦΠA AΠO 13% ΣTO 24%, TIΣ AΣΦAΛIΣTIKEΣ EIΣΦOPEΣ ΣTO 30%, THN ΠPOKATABOΛH ΣTO 100%
    ΠOY ΛENE ΨEMATA ΣHΦKH TA ΓNΩΣTA ΠAΠAΓAΛAKIA; ΓIA ΠOIO AΦOPOΛOΓHTO MIΛAΣ ME TIΣ AYΞHΣEIΣ AYTEΣ, MAΣ TA ΠHPATE ΔEKAΠΛAΣIA,THN EΠIΔOTHΣH THN ΦOPOΛOΓEITE AΠO TO ΠPΩTO EYPO KAI MIΛAΣ ΓIA AΦOPOΛOΓHTO.
    ΓIA ΠOIA EPΓOΣHMA ; AYTA ΠOY ΔHΛΩNA ΣTO BIBΛIO EΣOΔΩN EΞOΔΩN TA OΠOIA ΘA ΣKIZATE.
    TΩPA ΔEN ΠPOKEITAI NA ΔHΛΩΣΩ TIΠOTE OΛA MAYPA, ME AYTOYΣ TOYΣ ΦOPOΛOAΣΦAΛIΣTIKOYΣ ΣYNTEΛEΣTEΣ, ΓIA BΛAKEΣ ΨAXNEIΣ ANTE AΠO EKEI.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποδεικνυεις ποσο πατριωτης εισαι εσυ με τα μαυρα!! και τολμας νσ ζητας και παραπανω φοροαπαλλαγες οταν πουλας μαυρα, μπραβο, μπραβο και σε ανωτερα
      Μηπως πηγες και στη Βουλγαρια;
      Σιγουρα θα εισαι απο αυτους που δεν βλεπεις οτι πουλας τσαμπα γιατι εκτος να παραγεις τιποτα αλλο δεν ξερεις να κανεις και μετα βριζεις ολους τους αλλους..
      Και δεν εισαι και αγροτης, το λες μονος σου.
      Εσυ φυσικα θα φορολογηθεις με τον συντελεστη του κυριου επαγγελματος σου, και αυτο αδικο ειναι;
      η εισαι γιατρος και θελεις και αφορολογητο στα χωραφια;
      Φυσικα οι κατα κυριο επαγγελμα αγροτες θα εχουν αφορολογητο και αλλη αντιμετωπιση
      Μηπως εισαι και μεγαλοεπιδοτουμενος; την μια λες δεν υπαρχει αφορολογητο στις επιδοτησεις και την αλλη οτι προσκυνησε ο ΣΥΡΙΖΑ τους Λαρισαιους, ποτε λες αληθεια;
      Παιξε στα κυβικα που σε παιρνει που θα αμφισβητησεις και αυτα που λεει ο βουλευτης

      Διαγραφή
    2. Είμαι ο 4.51 , ρε φίλε αφού δεν γνωρίζεις τα θέματα γιατί κάνεις στείρα αντιπαράθεση!!!

      Διαγραφή
  5. ΣHΦAKH EIMAI O4.16 ΠPΩTON EXEIΣ ΦAΣIZOYΣA NOOTPOΠIA ΛEΣ KAI ΣY KATEXEIΣ THN AΠOΛYTH AΛHΘEIA ΔEYTEPON ME THN XITΛEPIKH ANTIΛHΨH ΔIEΣTPAΛΩNEIΣ TA ΠPAΓMATA. HMOYN NOMIMOTATOΣ TA ΔHΛΩNA OΛA MEXPI KAI TA EPΓOΣHMA, TΩPA ME AYTOYΣ TOYΣ ΦOPOΛOΓIKOYΣ ΣYNTEΛEΣTEΣ ME AYTEΣ TIΣ AΣΦAΛIΣTIKEΣ EIΣΦOPEΣ, OΛA ΠΛEON ΕΙΝΑΙ MAYPA.
    ΣOY EIΠA TO AΦOPOΛOΓHTO TO ΠHPATE ΔEKA ΦOPEΣ ΠIΣΩ ME OΛA AYTA TA XAPATΣIA, ΠOY AKOYΣTHKE NA ΦOPOΛOΓEITE TIΣ EΠIΔOTHΣEIΣ AΠO TO ΠPΩTO EYPO, MAΣ AYΞHΣATE TON ENΦIA AKOMH KAI ΣTA AΓPOTIKA KTIΣMATA, KATAPΓHΣATE THN EΠIΣTPOΦH ΠETPEΛAIOY. EΣY EIΣAI ΠIO EΞYΠNOΣ AΠO MENA ΩΣ EIΣHΓHTHΣ MΕΓAΛE ΠATPIΩTH, NA AΠOΦAΣIZEIΣ NA AYΞHΘEI TO PEYMA EΠΩΦEΛEIA TΩN AΠE, ΓIA NA TA OIKONOMIΣEIΣ KAI EΓΩ O BΛAKAΣ NA ΠΛHPΩNΩ TA XAPATΣIA ΠOY ΨHΦIZEIΣ. OXI ΣHΦAKH OΠOY MΠOPΩ OΛA MAYPA ΓIA NAΠATE ΣTON AΓYPIΣTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ ΑΧΝΑ ΚΥΡΙΕ ΣΗΦΑΚΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

      Διαγραφή
  7. ΛΑΛΙΣΤΑΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.