VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιάννης Σηφάκης: Ιδρύθηκε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Εκπροσώπησης Αγροτικών Οργανώσεων Πέλλας

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή Ομάδων Παραγωγών και συνεταιρισμών και αντιπροσωπευτικό το προσωρινό ΔΣ 

Ώριμη ανάγκη η δημιουργία του από τις οργανώσεις των αγροτών που αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν και να διεκδικήσουν προγράμματα 

Στην σύσκεψη ίδρυσης συμμετείχε ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης

Ακόμη συμμετείχε και ο Χρήστος Γιαννακάκης, εκπρόσωπος ΟΠ Ημαθίας που υποσχέθηκε συνεργασία  

Εξελέγη προσωρινό ΔΣ αποτελούμενο από την ομάδα παραγωγών «Μέγας Αλέξανδρος», την Ομάδα Παραγωγών ΑΦΟΣ Αλμωπίας, την Ομάδα παραγωγών Φλαμουριάς, τον συνεταιρισμό Παλαιού Μυλοτόπου και τον συνεταιρισμό Καλυβίων. Μετά την έγκριση του καταστατικού και τις εγγραφές νέων μελών η εκλογή ΔΣ, κάτι που προβλέπεται για τον Οκτώβριο.  

Η εισήγηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη: 

«Αγαπητές φίλες και  φίλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων της Πέλλας
Η μαζική παρουσία σας στην σημερινή συνάντηση και η απόφαση σας για ίδρυση «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Αγροτικών Οργανώσεων Πέλλας»  αποτελεί πλέον ώριμη ανάγκη. Μπορεί πραγματικά, κάτω από κάποιους όρους, να αποτελέσει   ορόσημο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά να ανατραπεί η δύσκολη κατάσταση των αγροτών στην Πέλλα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα το πολύ μέσα σε δύο χρόνια. 
Η Πέλλα διαθέτει δυναμικά αγροτικά προϊόντα, ποιοτικά προϊόντα ( από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο λόγω του κλίματος, του ήλιου και της ποιότητας των εδαφών),  σοβαρή μεταποίηση που δίνει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό.   Θα έλεγε κανείς τα διαθέτει όλα
Που κολλάμε τότε και η κατάσταση είναι αυτή που είναι όχι μόνο σήμερα αλλά όλα τα πολλά τελευταία χρόνια; Τι μας λείπει;  
Είναι σίγουρο ότι το μόνο που μας λείπει είναι η σοβαρή  οργάνωση και η επιστημονική δουλειά από το χωράφι μέχρι την στιγμή που τα προϊόντα μας θα συγκεντρωθούν, θα συσκευαστούν, θα μεταποιηθούν, θα μπούν στο ράφι στις ποιοτικές και απαιτητικές αγορές έως και την στιγμή που θα μπουν στη τσέπη σας τα έσοδα από τους κόπους σας.  Και αυτά τα έσοδα να εμπεριέχουν την υπεραξία που δικαιούται ο αγρότης.  
Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική. Υπάρχουν δίπλα μας καλές πρακτικές που μπορούμε να τις αντιγράψουμε και να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Υπάρχουν μικρά χωριά ( Βελβεντός, Ζαγορά και άλλα) που κάνουν μικρά θαύματα μόνο και μόνο γιατί έχουν αυτή την οργάνωση, την επιστημονική δουλειά, την ανιδιοτέλεια και την πίστη στο προϊόν και στη δουλειά τους. 
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ που θα ιδρύσετε έχει να επιτελέσει πολύ σημαντική δουλειά: 
Στην ενημέρωση των αγροτών για τα προγράμματα και στην διευκόλυνση της ένταξης των Ομάδων Παραγωγών και συνεταιρισμών σε αυτά
Στην εκπροσώπηση των προϊόντων και των οργανώσεων της Πέλλας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μέχρι την στιγμή που μιλάμε το Υπουργείο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ και οι άλλοι οργανισμοί ξέρουν μόνο τους εκπροσώπους της Ημαθίας και του Βελβεντού. 
Στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του κρατικού μηχανισμού, στην έγκαιρη επισήμανση τους και στην ενημέρωση μας για να προσπαθούμε όλοι μαζί για την λύση τους ( π.χ. εργόσημα αλλοδαπών που η δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής τράβηξε το θέμα πίσω κάποιους μήνες ενώ είναι λυμένο από τα Υπουργεία). 
Στην μελέτη ( μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους) για προτάσεις προς την κυβέρνηση για αντιμετώπιση θεσμικών ζητημάτων
Στο άνοιγμα νέων αγορών και την αντιμετώπιση θεμάτων για να ξαναμπούμε σε αυτές που ήμασταν. 
Στην καταγγελία τυχόν αθέμιτου ανταγωνισμού, μαύρης διακίνησης, κακής πίστης εμπόρων κλπ 
Όλοι βλέπουμε η ανυπαρξία αυτής της οργάνωσης που έχει οδηγήσει τον αγρότη της Πέλλας. Να πουλά το ροδάκινο για χυμό 5 λεπτά αντί για 50 λεπτά μέσω του προγράμματος που τρέχει. Να βρίσκεται πίσω σε όλα σε σχέση με τους γείτονες μας που είναι περισσότερο οργανωμένοι και πρέπει χωρίς ανταγωνιστική διάθεση να τους το αναγνωρίσουμε.
Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τον αγρότη της περιοχής με την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων σε μια σειρά θέματα:
- Να αντιμετωπίσει επιτέλους το μαύρο χάλι με τα «στέκια» με την έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης Υπουργείων Ανάπτυξης ( Δνση Εμπορίου), Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 
- Να πατάξει την μαύρη διακίνηση προϊόντων. Πως , ομως  είναι δυνατόν να οργιάζει η μαύρη διακίνηση με ευθύνη και των αγροτών ( υπονομεύοντας απευθείας τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς) και την ίδια ώρα ο αγρότης να ζητάει φοροαπαλλαγές; 
- Να βοηθά στις εξαγωγές των προϊόντων, στην διαφήμιση τους σε διεθνείς εκθέσεις και με άλλους τρόπους, να λύνει τρόπους να ξαναμπούμε σε κάποιες αγορές που ήμασταν ( όπως στη Ρωσία).
- Να προσπαθεί για το κόστος παραγωγής με έργα άρδευσης με ελεύθερη ροή, τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό ( virtual net metering) που ψηφίσαμε, με εκμετάλλευση της γεωθερμίας για αγροτικούς σκοπούς ( θερμοκήπια και πρώιμη ωρίμανση καλλιεργειών κλπ) 
- Να βοηθά στην διεπαγγελματική , όταν όμως ο αγρότης εκπροσωπηθεί και επιβάλλει την ουσιαστική λειτουργία της. Για να μην λειτουργεί το σύστημα απολύτως με λογική καρτέλ.
- Να ρυθμίσει τα θέματα των επιδοτήσεων με άλλη λογική και όχι με τον τρόπο που υποβάθμισαν την αξία της παραγωγής αυτοί που το 2014 ψήφισαν την νέα ΚΑΠ αποσυνδέοντας εντελώς την επιδότηση από την παραγωγή.  Από το 2019 πρέπει η επιδότηση να συνδεθεί με την παραγωγή, τότε τα προϊόντα αυτής της περιοχής θα απογειωθούν κυριολεκτικά. 
- Να επιτρέψει στον αγρότη να περνάει όλα τα έξοδα του στην διαχείριση του για την μείωση της φορολογίας του.

Η αγροτική οικονομία μπορεί σε δύο χρόνια να είναι αλλού αν, πραγματικά,  το πιστέψουμε όλοι. Αν πετάξουμε από πάνω μας τις λογικές « παλιού τύπου» ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ που οδηγούσε σε υποβάθμιση της ποιότητας έναντι του ευκαιριακού κέρδους , τις λογικές των δισεκατομμυρίων πεταγμένων σε αποθήκες και κτίρια Ενώσεων κλπ που έχουν μείνει και σαπίζουν αχρησιμοποίητα 
Με ποιοτική παραγωγή με όλα τα στάνταρντς, με επιστημονική οργάνωση σε όλα τα στάδια.
Η μιζέρια και η γκρίνια δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν τους αγρότες μιας περιοχής που κάποτε είχε το 5ο κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα ( τώρα είμαστε τρίτοι από το τέλος) , που διαθέτει  δυναμικά προϊόντα που μετράνε στις διεθνείς αγορές, που διαθέτει  πολύ σοβαρή μεταποίηση, ποικιλία παραγωγών και νέα παιδιά με δυνατά μυαλά και γνώσεις. 
Η πολιτική των πελατειακών σχέσεων ας αποτελέσει παρελθόν. Ο αγρότης δεν χρειάζεται να παρακαλά κανέναν και να μην γίνεται «πελάτης» πουθενά. Όποιος θέλει να βοηθήσει την οργάνωση σας και την αγροτική οικονομία να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.
Να είναι η σημερινή μέρα που θα αποφασίσετε την συγκρότηση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ σας, την εκπροσώπηση σας, μια μέρα που θα την θυμούνται όλοι στον Νομό για πολλά πολλά χρόνια σαν μια μέρα ανάτασης και αφύπνισης».

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. ΣHΦAKH KONTA ΣTA AΛΛA EIΣAI KAI AΣXETOΣ H EΠIΔOTHΣH AΠO THN ΠAPAΓΩΓH AΠOΔEΣMEYTHKE TO 2005 AKPIBΩΣ ΓIA NA ΣTAMATHΣOYN OI ΛOΓIKEΣ "ΠAΛAIOY TYΠOY" OΛA TA KIΛA OΛA TAΛEYTA OI KOMΠINEΣ ΔHΛAΔH. KAI ΣY ΘEΛEIΣ TO 2019 NA ΞANAΓYPIΣEIΣ ΣTA ΠANHΓYPIA. KAΠOIOI EΠITHΔEIOI EKEI MEΣA ΠOY HTAN TOYΣ APEΣE KAI ΠPEΠEI NA ΣE XEIPOKPOTHΣAN. TI TO HΘEΛEΣ TO KOΣTOΣ; ΔEN ΣE ΠAIPNEI ME ΦΠA 24% ΣΤΟ PEYMA ΠOY ΠOY EIΓHΘHKEΣ NA AYΞHΘEI....ΠOΛΛEΣ ΠAΠAPIEΣ ΣHΦΑKH AΠOPΩ ΠΩΣ KAΠOIOI ΣOBAPOI EKEI MEΣA ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣHΦAKΗ ΠPIN AΠO 15 HMEPEΣ ME Δ.T EΛEΓEΣ OTI MAΣ ΔINOYN ΦETOΣ ΓIA EΠIΣITIKH BOHΘEIA 7800 XIΛ.TONOYΣ POΔΟΔΑΚΙΝΑ KΑΙ NEKTΑPΙΝΙΑ ΣTOYΣ 600 XIΛ TONOYΣ ΠOY ΠAPAΓOYME EINAI ΣTAΓONA ΣTON ΩKEANO. TA 50 ΛEΠTA ΓIA XYMO EINAI MΠOYPΔEΣ. ΓIA ΠOIA ΠPOΓPAMMATA ΘA ENHMEPΩNOMAΣTE; ΓIA AYTA ΠOY EINAI ΠAΓΩMENA ENAMIΣI XPONO; ΓIA TA 6 EKAT . ΣYNΔEΔEMENH ΣTO XYMO POΔAKINO ΠOY TA XAΣATE AΠO ANIKANOTHTA; TOYΛAXIΣTON ΔΩΣEMAΣ TA 27 EKATOM ΠOY EBAΛE O KAPAΣMANHΣ ΣTO ΠPOΓPAMMA ΓIA NA OPΓANΩΘOYN OI OMAΔEΣ. ΓIATI KAI AYTA ΘA TA XAΣETE.
  ΠHΓAINE ΓIA KANENA MΠANIO MΠAΣ KAI ΞEΛAMΠIKAPHΣ KAI ΣKEΦTEIΣ KATI KAΛYTEPO ΓIA MAΣ ΓIATI MEXPI ΣTIΓMHΣ ΠAΠAPOΛOΓΕΙΣ.ANTE XPΟNIA ΠOΛΛA KAI KAΛH ΣYNANTHΣH ΣTOY ΣKOPΔA TO ΧΑΝΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…