Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λεηλασία εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ


Παντελώς εκτεθειμένο σε μικρές και μεγάλες απάτες το δημόσιο σύστημα υγείας. 
Όργιο σπατάλης σε νοσοκομεία, φαρμακεία, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και ιδιωτικές κλινικές. 

Οργιο εξαπάτησης στον ΕΟΠΥΥ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου:
Συνταγογράφηση φαρμάκων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να το γνωρίζει ο ασφαλισμένος ή σε ασφαλισμένο ο οποίος είχε πεθάνει. Φάρμακα αιμοκάθαρσης αξίας 172.000 ευρώ σε ασθενή που δεν ήταν νεφροπαθής...

Κουπόνια φαρμάκων και βιβλιάρια του ΕΟΠΥΥ παρατημένα στα φαρμακεία. Δεκάδες κουτιά φαρμάκων χωρίς κουπόνια. «Χορήγηση» σκευασμάτων και υλικών χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Το πόρισμα αφορά περιπτώσεις που ερευνήθηκαν το 2015 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι έλεγχοι δείχνουν πως ασφαλισμένοι και ΕΟΠΥΥ πληρώνουν ακριβά την παρεχόμενη φροντίδα από ιδιώτες παρόχους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση επιθεμάτων κατακλίσεων, τα οποία χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ πιο ακριβά από ό,τι στο Διαδίκτυο! Η λιανική τους τιμή είναι 25 ευρώ. Στο Διαδίκτυο διατίθενται με 15,20 ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ με 65 ευρώ...

Ως προς τον τρόπο χορήγησής τους, οι ελεγκτές σχολιάζουν πως ασφαλισμένοι κατήγγειλαν ότι χρεώθηκαν επιθέματα που δεν χρειάζονταν και παρελήφθησαν μετά την επούλωση των τραυμάτων τους!
Η ευρηματικότητα όσων θέλουν να κλέψουν είναι αξιοζήλευτη: Ορθοπεδικός, ο οποίος δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας ιατρείου, χορηγούσε αφειδώς παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας, σε ιδιωτικό φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο διατηρούσε παράτυπα ο ίδιος...

Γυναικολόγος συνταγογραφούσε εξετάσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων και χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ με εικονικές επισκέψεις, προκειμένου να δικαιολογήσει τις 200 επισκέψεις κάθε μήνα, τις οποίες δικαιούται κάθε συμβεβλημένος με τον Οργανισμό.
Παθολόγος χορηγούσε αντικαταθλιπτικά σκευάσματα και ινσουλίνη, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί σχετική επίσκεψη. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι χορήγησε σε έναν ασφαλισμένο 32 συνταγές, αξίας 7.524 ευρώ...

Οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ αποκάλυψαν καταχρηστικές χρεώσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και από ιδιωτικές κλινικές. Τα ποσά που χρεώνονταν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση ξεκινούν από 1.200 ευρώ και φτάνουν πολύ ψηλά. Ασφαλισμένος χρεώθηκε από κλινική με 81.997 ευρώ, ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα έπρεπε να χρεωθεί 9.448 ευρώ!
Σε άλλη περίπτωση, ο ασφαλισμένος χρεώθηκε 32.592 ευρώ, ενώ το ποσό θα έπρεπε να είναι μόλις 2.230 ευρώ και σε τρίτη περίπτωση υπήρξε χρέωση 4.588 ευρώ, ενώ έπρεπε να είναι μόλις 264 ευρώ.

Πόρισμα
Βρέθηκε ότι κλινική χορηγούσε σε ασφαλισμένο πολύ λιγότερα υγρά επιθέματα με δοσομετρητή από όσα προβλέπονται στον κανονισμό παροχών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις δομές παροχής Υγείας είναι το εξής απόσπασμα του πορίσματος, το οποίο αναφέρεται στη χορήγηση υλικών:

«Εκπρόσωποι εταιρειών κατακλύζουν δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, συνεννοούνται απευθείας με τους ιατρούς, λαμβάνουν τα στοιχεία των ασφαλισμένων και τα βιβλιάριά τους και ο ασφαλισμένος παραλαμβάνει ?προϊόντα? χωρίς να γνωρίζει τι του έχει γράψει ο ιατρός, τι έχει εγκρίνει ο ελεγκτής και τι παραλαμβάνει, με την απευθείας διαμεσολάβηση του προμηθευτή και βέβαια δεν γνωρίζει τι έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ».
Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται ότι η επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής των ασφαλισμένων γίνεται χωρίς την παρουσία τους, κατά την εξουσιοδότηση για είσπραξη των χρημάτων από τον προμηθευτή των υλικών...

Ο γνωματεύων ιατρός τυγχάνει να είναι άγνωστος στον ασφαλισμένο και διαφορετικός από τον χειρουργό ιατρό του, ενώ τη συνταγογράφηση αναλαμβάνει άλλος, ίδιος ιατρός, για επιθέματα συγκεκριμένης εταιρείας.

Όργιο παρανομιών από φαρμακεία
Πλήθος παραβάσεων αποκάλυψαν οι έλεγχοι σε φαρμακεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Εικονική εκτέλεση συνταγών. Παράνομη εξαγωγή και πώληση φαρμάκων. Εκτέλεση συνταγών μετά θάνατον των ασφαλισμένων. Παράτυπη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με φαρμακευτικές ουσίες που εντάσσονται στον περιορισμό διάθεσης περί ναρκωτικών ουσιών. Βρέθηκαν, επίσης, ταινίες γνησιότητας φαρμάκων και ταινιών γνησιότητας αναλωσίμων υλικών, σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας, τα οποία είχαν χρεωθεί και αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ελεγκτές εντόπισαν βιβλιάρια ασφαλισμένων, παρακρατημένες ανεκτέλεστες επαναλαμβανόμενες συνταγές, ανεκτέλεστες συνταγές.

Σε άλλες περιπτώσεις έλειπε η νοσοκομειακή γνωμάτευση κατά την εκτέλεση συνταγών με φάρμακα περιορισμένης διάθεσης, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις συνεργασίας φαρμακοποιού και γιατρού για συνταγογράφηση φαρμάκων. Σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε παράνομη εξαγωγή φαρμάκων. Τα φάρμακα πωλούνταν σε φαρμακαποθήκες, από όπου έφευγαν στο εξωτερικό (παράλληλες εξαγωγές). Διαπιστώθηκε εκτέλεση συνταγών φαρμάκων παρεντερικής διατροφής σε ασφαλισμένους οι οποίοι δεν βρίσκονταν στη ζωή και σε άλλους οι οποίοι δεν είχαν επισκεφθεί καν το φαρμακείο. Νεφροπαθής έλαβε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων αιμοκάθαρσης υψηλού κόστους, περιφέροντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές από διαφορετικούς γιατρούς. 

Το ίδιο έκανε και άλλος, χωρίς να είναι καν νεφροπαθής! Η ζημιά του ΕΟΠΥΥ από τη συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται σε 172.000 ευρώ! Σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακείο βρέθηκαν 751 ταινίες γνησιότητας, εννέα βιβλιάρια ασφαλισμένων, 115 επαναλαμβανόμενες παρακρατημένες συνταγές, για κάποιες από τις οποίες είχε γίνει προχορήγηση 66 σκευασμάτων. Από τα κουτιά έλειπαν τα κουπόνια και τα φάρμακα είχαν χρεωθεί στον ΕΟΠΥΥ. 

Σε άλλον έλεγχο εντοπίστηκαν στα συρτάρια του φαρμακείου 963 κουπόνια φαρμάκων, 74 σκευάσματα χωρίς κουπόνια, 55 παρακρατημένες ανεκτέλεστες επαναλαμβανόμενες συνταγές και 44 απλές ανεκτέλεστες συνταγές.

Συμβεβλημένοι με την απάτη
Σημαντικές παρατυπίες στη συνταγογράφηση φαρμάκων, εικονική συνταγογράφηση και συνεργασία με φαρμακοποιούς για παράνομη χορήγηση σκευασμάτων, αποκάλυψαν οι έλεγχοι σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση της συνταγής γινόταν χωρίς να το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, ενώ σε άλλες γινόταν προσπέλαση των στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς την άδεια του ασθενούς. Γιατροί χορηγούσαν φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων ή σε υψηλότερη από την προβλεπόμενη δοσολογία. Βρέθηκαν να συνταγογραφούν ποσότητα φαρμάκων η οποία ξεπερνά την αγωγή των 30 ημερών, προβαίνοντας σε καταχρηστική επανάληψη της συνταγής.

Χορηγούσαν φάρμακα που δεν ενέπιπταν στην ειδικότητά τους ή σκευάσματα που δεν ήταν συμβατά με τη διάγνωση που είχαν κάνει. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις που αναγραφόταν λανθασμένο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου, χωρίς να γίνεται αιτιολόγηση. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν, επίσης, μη καταχώριση της φαρμακευτικής αγωγής στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου, υπερσυνταγογράφηση και προκλητή ζήτηση διαγνωστικών εξετάσεων. Γιατροί προχωρούσαν σε καταχρηστικές ιδιωτικές χρεώσεις, με την αιτιολογία συμπλήρωσης του ορίου των 200 επισκέψεων τον μήνα. Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα στη συνταγογράφηση ναρκωτικού αναλγητικού. Οι συνταγές εκδίδονταν από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με τη χρήση στοιχείων ασφαλισμένων, εν αγνοία αυτών, και με τη μεσολάβηση ατόμου που διώκεται ήδη ποινικά.

Σχετικές αποφάσεις επιβολής κυρώσεων έχουν εκδοθεί για ορισμένους ιατρούς, ενώ εκκρεμεί ακόμα σημαντικός αριθμός αποφάσεων για τους υπόλοιπους ιατρούς και για φαρμακεία. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. Σε επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το ιατρείο δεν είχε άδεια λειτουργίας και ο ιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ως παθολόγος, ενώ στον ιατρικό σύλλογο εμφανίζεται χωρίς ειδικότητα.

Κλινικές... φαρμάκι
Υπερβολικές χρεώσεις εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Οι σημαντικότερες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μη ορθή κοστολόγηση, υπερχρεώσεις, χρεώσεις χρονίων πασχόντων ως νοσηλευόμενων ασθενών. Εντοπίστηκαν, επίσης, χρεώσεις ασφαλισμένων ως ιδιωτών ασθενών, με αιτιολογία νοσηλεία ανώτερη θέση αυτής που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνταγογράφηση και χρέωση διαγνωστικών εξετάσεων και επισκέψεων σε περιπτώσεις κλειστής νοσηλείας, ενώ αυτές συμπεριλαμβάνονται στο κλειστό νοσήλιο. Επειτα από καταγγελίες 26 ασφαλισμένων, έγινε έλεγχος σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν γίνονταν υπερβολικές χρεώσεις. Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες και βρέθηκε ότι οι χρεώσεις ήταν διπλάσιες της συμμετοχής τους (κυρίως ασφαλισμένων ΙΚΑ), φτάνοντας έως και τα 300 ευρώ κάθε μήνα. Δηλώθηκε χρέωση ασθενούς με ταινίες σακχάρου, ενώ δεν έπασχε από διαβήτη, ενώ διαπιστώθηκαν προβλήματα στις συνθήκες νοσηλείας και διαμονής των ασθενών. Σε έλεγχο που έγινε σε ιδιωτική κλινική, βρέθηκαν 24 βιβλιάρια, τα οποία αφορούσαν νοσηλείες ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο πριν από την ημερομηνία του ελέγχου.

Η βεβαίωση καλής λειτουργίας της είχε λήξει, ενώ διαπιστώθηκε ότι χρεώνονταν πιο ακριβά τα φάρμακα. Αλλη ιδιωτική κλινική προέβη σε καταχρηστική χρέωση 31.628 ευρώ σε ασφαλισμένο. Καταχρηστικές χρεώσεις 5.000 ευρώ και 1.400 ευρώ σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ διαπιστώθηκαν από ελέγχους σε δύο ακόμη κλινικές. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νοσηλείας Ιταλού υπηκόου σε κλινική της Αθήνας, στον οποίο χρεώθηκαν 49.686 ευρώ. Στον ασθενή είχε γίνει αρχική διάγνωση πιθανής αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία νοσηλείας Ευρωπαίου πολίτη και ο ασθενής χρεώθηκε με ιδιωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: ethnos.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. peste ta tilefona tou ΕΟΠΥΥ na to gnorizoume gia tixon melontiki epikinonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.
    ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝΕ;
    ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΨΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΟΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ;
    ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ.
    ΚΑΙ, ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΞΗ. ΑΠΛΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΙΟΥΝ;
    ΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΝΟΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΟΧΙ 3 ΑΛΛΑ 300 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    ΧΩΡΑ ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.