Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα Λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία στο πέρασμα των χρόνων


Στη Βορειοδυτική πλευρά του Δήμου Αλμωπίας, κλεισμένα μέσα στο βασίλειο της φύσης, αλώβητα στο πέρασμα των χρόνων από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ιστορίες αληθινές και φανταστικές μπερδεύονται όσο ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να τις ανασύρουμε.

Οι Λουτροπόλεις και οι Ιαματικές Πηγές, ήταν ανά τους αιώνες χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, θεραπείας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, χαλάρωσης και ευεξίας.

Λέγεται ότι οι Άλμωπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Μια φυλή Γιγάντων, ερχόμενοι στην περιοχή την εποχή του χαλκού. Στη συνέχεια αποτέλεσε μια από τις 17 επαρχίες  του Μακεδονικού βασιλείου.

Τα Λουτρά, σύμφωνα με τους μύθους, φαίνονται κατά την αρχαιότητα να έχουν φιλοξενήσει Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς. Ένας τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης γι’ αυτούς μετά από μάχες και πολυετής πολέμους. Ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση των Λουτρών τόσο στην εποχή του Μ.Αλεξανδρου, όσο και στα Ρωμαϊκά  και Βυζαντινά χρόνια.

Γνωστός είναι άλλωστε ο αστικός μύθος ότι οι σάρισες, τα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας, έπρεπε να υποστούν συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των Λουτρών για να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Από που προέρχεται η ονομασία Λουτρά Πόζαρ;
 Η λέξη «Πόζαρ» σημαίνει αναμμένο κάρβουνο ή μετά το κάρβουνο. Αυτή είναι και η ονομασία του παλιού Λουτρακίου. Του « Άνω Λουτρακίου». Πιθανόν κάποτε να κάηκε ή να το έκαψαν, και από το ξαναχτίσιμό του πάνω στα αποκαΐδια, να ονομάστηκε Πόζαρ.

Εκεί, λίγο χαμηλότερα από το παλιό χωριό, από το μονοπάτι που ακόμα και σήμερα υπάρχει, κατέβαινε στα Λουτρά. Στα Λουτρά του Πόζαρ!

Οι πηγές Λουτρών Λουτρακίου αναβλύζουν σε υψόμετρο 362-391 μ.

Το νερό της βροχής εισχωρεί βαθιά στο έδαφος παρασύροντας μαζί του μέταλλα και άλλα συστατικά. Στη συνέχεια θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα με τη βοήθεια και των αερίων του υπεδάφους. Τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά τη δεκαετία του 1920.

Τότε ξεκινά και η νεότερη ιστορία των Λουτρών. Με τότε διαχειριστή τον ιδιώτη κ.Τυμπανίδη Κ. στον οποίο και παρέμειναν μέχρι το 1985 όταν με δικαστικούς αγώνες των κατοίκων του χωριού επεστράφησαν στην Κοινότητα Λουτρακίου. Τα «χαμάμ» είναι τα παλαιότερα κτίσματα της Λουτρόπολης.

Φυσικές πισίνες όπου τα ιαματικά νερά αναβλύζουν με φυσαλίδες ανάμεσα στις πέτρες. Αργότερα ανεγέρθηκαν και τα ξενοδοχεία Νέον και Αύρα σε δεσπόζουσες θέσεις δίπλα από τον θερμοπόταμο. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης τους προκειμένου να επανέλθουν στην παλιά τους αίγλη.

Περίπου το 1990 η τότε κοινότητα Λουτρακίου διαβλέποντας την μελλοντική αναβάθμιση του θερμαλιστικού τουρισμού ξεκινά μια προσπάθεια εξωραϊσμού της λουτρόπολης κατασκευάζοντας τότε το αναψυκτήριο και μια από τις μεγαλύτερες εξωτερικές πισίνες της Μακεδονίας.

Η εικόνα της, βρισκόμενη δίπλα από τον ποταμό και ανάμεσα σε δρυς και πανύψηλα βράχια σε συνδυασμό με τους ατμούς των θερμών ιαματικών νερών της,  έκαναν διάσημα τα Λουτρά Πόζαρ σε όλα τα Βαλκάνια.

Παράλληλα την ίδια εποχή καταγράφονται και ερευνώνται τα περίπου 15 σπήλαια που βρίσκονται στα όρια της Λουτρόπολης Δημιουργείται τότε και το μοναδικό για την Ελλάδα Σπηλαιολογικό πάρκο, με έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία. (Εκθέματα στεγάζονται στο Φυσιογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας στα Λουτρά και στο Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.)

Το 2000 βάσει των εξελίξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» περιήλθαν στη δικαιοδοσία του τότε Δήμου Αριδαίας ενώ κατόπιν με τον νεότερο «Καλλικράτη» στον Δήμο Αλμωπίας.

Στη δεκαετία του 2000, ο κήπος της Εδέμ, όπως είναι γνωστά τα Λουτρά αναβαθμίζονται αισθητά όσο αναφορά της εγκαταστάσεις Λουτροθεραπείας. Το Αλεξάνδρειο υδροθεραπευτήριο φέρει πλέον 6 νέες πισίνες ιδιαίτερης διακόσμησης, ενώ ανακαινίζονται και τα παλαιότερα Χαμάμ.

Αρχές της δεκαετίας του 2010 το Πόζαρ είναι ήδη γνωστό στο Πανελλήνιο και αποτελεί πλέον πόλος έλξης επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου. Ο εξωτερικός καταρράκτης γίνεται το σήμα κατατεθέν του Πόζαρ

Η ιδιαιτερότητα της θέσης του, η ευκολία πρόσβασης από τα αστικά κέντρα, η μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλαν τον κάνουν έναν ελκυστικό χειμερινό προορισμό, ενώ το ιδιαίτερο κλίμα του με τα μεγάλα αιωνόβια πλατάνια προσελκύουν και το καλοκαίρι όσους αναζητούν μια όαση δροσιάς

Σήμερα έχουν προστεθεί περισσότερες εσωτερικές πισίνες, η ανάπλαση της Λουτρόπολης  με πλακόστρωτα γίνεται με ήπια μέσα για να μη διαταραχθεί η αρμονία με την φύση , ενώ τον Ιούλιο κάθε έτους πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδος. Το «Φεστιβάλ Πόζαρ»

Τα Ιαματικά νερά στα Λουτρά Πόζαρ.

Η θερμοκρασία τους βρίσκεται σταθερά στους 37° C κατά την επαφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον. Περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο ή αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο με διαφορετικό βαθμό οξύτητας και όξινα, ή αλκαλικά ή ουδέτερα.

Η σταθερότητα της θερμοκρασίας , ο συνδυασμός των μεταλλικών στοιχείων καθώς και το γεγονός ότι διατηρεί τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού, είναι δηλαδή άχρωμο, άγευστο και άοσμο, το καθιστά ευχάριστο κατά το μπάνιο και μοναδικό στις ιάσεις δερματοπάθειας.

Πηγή: loutrapozar.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.