Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Πληρώνονται άμεσα οι τευτλοπαραγωγοί


Επίκειται άμεσα η καταβολή από την ΕΒΖ του μεγαλύτερου μέρους των οφειλομένων στους τευτλοπαραγωγούς

Αρχές Σεπτεμβρίου η καταβολή των υπόλοιπων ποσών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 και 2013. Αμέσως μετά η καταβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2014 και ψς το τέλος του χρόνου και του 2015

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε από τον Απρίλιο ψς τον Ιούλιο 2.450.000 ευρώ σε 1.416 τευτλοπαραγωγούς ως συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζαζαρότευτλα έτους 2015 που αντιστοιχούν σε 53 ευρώ το στρέμμα

Η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θ. Τζάκρη, απαντώντας σήμερα στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένου σχετικά με το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ο οποίος ρωτούσε ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διόρισαν τις διοικήσεις της επιχείρησης οδηγώντας σε ζημία 50 εκατ. ευρώ την ΕΒΖ, αν έχει οριστεί νέο Δ.Σ. κι αν βεβαιώνεται η απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας μέσω αυτού κι αν έχει καταρτιστεί νέο επιχειρησιακό πλάνο προκειμένου να μπει και πάλι η εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης, έδωσε τις εξής απαντήσεις:  

Επί του πρώτου ερωτήματος για τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων και των κομμάτων που τις διόρισαν η κ. Τζάκρη τόνισε πως είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ και συνεπακόλουθα τεράστιες και οι πολιτικές ευθύνες των κομμάτων τα οποία τους διόρισαν. Και πρόσθεσε ότι «για να το κατανοήσει κανείς αυτό δεν έχει παρά να κοιτάξει τα νούμερα που δείχνουν σε τι κατάσταση παραλάβαμε την ΕΒΖ. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω μόνο δύο αριθμούς: 50 εκατομμύρια αρνητική καθαρή θέση δηλαδή αρνητικά ίδια κεφάλαια και 140 εκατομμύρια χρέος.  Για το λόγο αυτό μάλιστα τα μέλη των προηγούμενων  διοικήσεων βρίσκονται για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στο στάδιο της προανάκρισης για κακουργηματική απιστία για την ζημία των 50 εκατ. κατ’ ελάχιστον που προκάλεσαν στην ΕΒΖ λόγω της δημιουργίας αλλά και της μη είσπραξης οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι τα αδικήματα τα οποία είναι υπό διερεύνηση προκάλεσαν μεγάλη υλική ζημιά στην ΕΒΖ απαξιώνοντας την  περιουσία της και καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω ομαλή λειτουργία της».

Σε ότι αφορά την νέα διοίκηση και την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου για την ΕΒΖ η κ. Τζάκρη απάντησε ότι  «έχει οριστεί νέο Δ.Σ. από τον περασμένο Απρίλιο μετά την παραίτηση των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. Η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε: 
1) Κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας. 
2) Συμφωνία με την πιστώτρια τράπεζα για αναδιάρθρωση του χρέους και νέα χρηματοδότηση.
3) Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους, με την οποία θα περικοπεί σημαντικά μέχρι το τέλος του 2016 το μισθολογικό κόστος. 
4) Έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. 

Ενημέρωσε μάλιστα και επίσημα ότι η ΕΒΖ έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προέβλεπε το σχέδιο νέας χρηματοδότησης με την πιστώτρια τράπεζα και επίκειται άμεσα  η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 5.000.000 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα πάει για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών. 

Επιπλέον τόνισε ότι για πρώτη φορά αυτή την στιγμή διενεργείται συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των εργοστασίων στο Πλατύ και την Ορεστιάδα, των οποίων ο εξοπλισμός είχε απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική βιομηχανική απόδοση της εταιρείας που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, από τα 65.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος.

«Περισσότερες καλλιεργητικές εκτάσεις σημαίνει μεγαλύτερο όγκο πρώτης ύλης προς επεξεργασία, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής και κατ’ αποτέλεσμα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος δηλαδή της ζάχαρης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο. Αυτό όμως που διαφοροποιεί το σήμερα από το χθες είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που υφίσταται πλέον για πρώτη φορά στην πολύχρονη λειτουργία της επιχείρησης, το οποίο η νέα διοίκηση υποστηρίζει και υλοποιεί, η νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς, η σημαντική μείωση των περιττών και πολλές φορές προκλητικών δαπανών λειτουργίας της επιχείρησης και η πολιτική μας βούληση η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγική και εμπορική αλυσίδα αξίας.

Και συνέχισε λέγοντας πως «προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2016 κατέβαλε το συνολικό ποσό των 2.450.000 ευρώ σε 1.416 παραγωγούς ως συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζαχαρότευτλα έτους 2015 που αντιστοιχούν σε 53 ευρώ το στρέμμα». 

Ενημέρωσε επιπλέον ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταβάλει στους παραγωγούς τα υπόλοιπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 και 2013, ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά η καταβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2014 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και του 2015, ώστε το πρόγραμμα να επανέλθει στην κανονική του τροχιά και το γεγονός αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων εφόσον βελτιώνει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Η κ. Τζάκρη έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «η ΕΒΖ που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και είναι ένα ισχυρό και καταξιωμένο μπραντ στην ελληνική αγορά, που χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο των καταναλωτών όσο και των εμπόρων και η βελτίωση της παραγωγικής βιομηχανικής της απόδοσης εμπίπτει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που συμβάλει και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, διότι η πρώτη ύλη για την παραγωγή της ζάχαρης, το ζαχαρότευτλο, αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια που η κυβέρνησή μας επιθυμεί όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και  να αναπτύξει περαιτέρω, ώστε η χώρα να αποκτήσει αυτάρκεια στην ζάχαρη και να παύσει να εισάγει τις ποσότητες αυτές από το εξωτερικό, με σημαντικό κόστος για την οικονομία και για το εμπορικό μας ισοζύγιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα άλλα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα στα οποία θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις αλλά οι προηγούμενες πολιτικές δεν τις επέτρεψαν για πολλούς λόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.