Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σεξ και Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο επηρεάζει τις επιδόσεις των αθλητών;


Από την αρχαιότητα, οι ιστορίες σχετικά με αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων που κατά τη διάρκεια τους επιδίδονται σε έντονη σεξουαλική δραστηριότητα αποτελούν «κοινό μυστικό» στον αθλητικό κόσμο.

Μάλιστα, η αμερικανίδα πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης Ντάρα Τόρες είχε δηλώσει το 2012 στο CNN «ό,τι γίνεται στο Ολυμπιακό Χωριό, μένει στο Ολυμπιακό Χωριό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο έχει χορηγήσει στους αθλητές περίπου 450.000 προφυλακτικά, προκειμένου οι σεξουαλικές τους δραστηριότητες να είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμείνει: επηρεάζει το σεξ τις επιδόσεις των αθλητών στους Αγώνες; Κι αν ναι, με ποιο τρόπο; Οι αρχαίοι Έλληνες και Κινέζοι πίστευαν ότι η αποχή αυξάνει την επιθετικότητα και την ενέργεια των αθλητών.

Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει το αντίθετο: στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 το Μεξικό ανακοίνωσε ότι οι ποδοσφαιριστές του θα απέχουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά από το σεξ. Το Μεξικό αποκλείστηκε στη φάση των «16».

Από την άλλη πλευρά, αθλητές υποστηρίζουν ότι όσο πιο δραστήρια είναι η σεξουαλική τους ζωή, τόσο αυξάνεται η τεστοστερόνη στο αίμα τους, δίνοντάς τους επιπλέον ώθηση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που να δείχνουν αν και πώς το σεξ επιδρά στις επιδόσεις των αθλητών και τα συμπεράσματά τους είναι μάλλον ασαφή. Για παράδειγμα, μια έρευνα έδειξε ότι γενικώς οι αθλητές πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν σεξ δύο ώρες πριν αγωνιστούν, προκειμένου να έχουν χρόνο να ανανήψουν.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι γενικά το σεξ δεν επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις, ενώ επιστήμονες προτείνουν στους αθλητές να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα για μερικές μέρες, αν το άθλημά τους απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση. Από την πλευρά τους, οι προπονητές αφήνουν τους ίδιους τους αθλητές να ρυθμίσουν αυτά τα ζητήματα, υπό την προϋπόθεση ότι φροντίζουν να ξεκουράζονται.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.