VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H απάντηση ΥΠΑΑΤ στον Γ. Καρασμάνη για τις ζημιές βαμβακοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας από τις βροχοπτώσεις Οκτωβρίου 2015

Ως γνωστό, ο Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για το γεγονός ότι μένει εκτός αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, η πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας για τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτώβρη. 

Από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε απάντηση στον Βουλευτή η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει : 

« … με την αναγγελία ζημιάς για τις προαναφερόμενες καλλιέργειες (21 Οκτωβρίου του 2015), δόθηκε οδηγία για τον τύπο του «μάρτυρα» που έπρεπε οι παραγωγοί να αφήσουν. Η οδηγία απεστάλη σε όλα τα Υποκαταστήματα ΕΛΓΑ στην Επικράτεια και η διαφοροποίηση της από τον «παλιό μάρτυρα» ήταν ότι στον καινούργιο «μάρτυρα» έπρεπε να αφήσουν οι παραγωγοί απείραχτες τέσσερεις σειρές στο κέντρο του χωραφιού από έξι που ήταν μέχρι πρότινος (δηλαδή δύο στο κέντρο και τέσσερεις στα άκρα). Η εν λόγω οδηγία δόθηκε κατόπιν σύσκεψης των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ για την καλύτερη αποτύπωση της ζημιάς στη διαμόρφωση ακριβούς ποσοστού ζημιάς και, εν γένει, για πιο δίκαιη αποζημίωση.

Πάρα ταύτα, η Διοίκηση  του ΕΛΓΑ, σε συσκέψεις με τους παραγωγούς, έκανε δεκτές πολλές από τις θέσεις τους ως προς τους «μάρτυρες» και μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ ο Οργανισμός προέβη σε βελτιωτικές κινήσεις ως προς την οδηγία. 
Κατόπιν τούτων (μετά και από τις βελτιωτικές αλλαγές) τα πορίσματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν, δικαιώνουν ένα μεγάλο μέρος παραγωγών, καθώς και το 55% των δηλωθέντων πορισμάτων διατυπώνουν ποσοστά ζημιάς. Σημειώνεται ότι εάν δεν γινόντουσαν οι προαναφερόμενες αλλαγές, μόνο το 20% των δηλωθέντων πορισμάτων θα είχαν ποσοστά ζημιάς.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι η ύπαρξη μηδενικών πορισμάτων για κάποιους παραγωγούς οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω παραγωγοί για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να εφαρμόσουν την οδηγία, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν «μάρτυρες» εκεί που έπρεπε και, ως εκ τούτου, να μην μπορεί να διενεργηθεί η εκτίμηση. Αντιθέτως, για τους παραγωγούς που τήρησαν την οδηγία και άφησαν στο κέντρο του χωραφιού τους «μάρτυρες» κοινοποιήθηκαν στους περισσότερους από αυτούς τα πορίσματα με ποσοστά αποζημιώσιμα …» 

Ωστόσο, ο Γιώργος Καρασμάνης επιμένει και ζητά την αποζημίωση του συνόλου των βαμβακοκαλλιεργητών Πέλλας και Ημαθίας, στους οποίους δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της νέας οδηγίας του ΕΛΓΑ σχετικά με τον τύπο του «καινούργιου μάρτυρα» που έπρεπε να αφήσουν και για τον λόγο αυτό η πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών άφησε «μάρτυρες» με τον τρόπο που γίνονταν κάθε φορά στο παρελθόν («παλιό μάρτυρα»).  

Καλεί εκ νέου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία αυτή και να κάνει πράξη τις αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της ηγεσίας του Υπουργείου προς τους παραγωγούς ότι αυτοί θ’ αποζημιωθούν.   

Share on Google Plus

rindis
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Καρασμανη αδειασε μας τη γωνιά. 20 χρονια βουλευτης για το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…