Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου


Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις, σε συνδιοργάνωση της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή  18 Σεπτεμβρίου 2016, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συμπληρωματικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και σύνδεσης με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Παρακαλούμε να παραστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών σας ή τα μέλη σας στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ’ αυτό.  

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Πέλλας, δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. πραγματοποίηση ομιλιών και άλλων εκδηλώσεων μνήμης με μέριμνα των οικείων φορέων. 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ώρα 7.00 μ.μ.: Εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας για την 94η Επέτειο, 13η Μικρασιατική βραδιά, στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης του Α’ Συνοικισμού Έδεσσας, με τη συμμετοχή του Παιδικού Χορευτικού και του Χορευτικού Τμήματος Παραστάσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα» και του Χορευτικού Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων Χίου. Οργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας. 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 

Ώρα 10.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας από την κα. Βασιλική Κοτσακώστα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «Αλησμόνητες Πατρίδες» του Δήμου Αλμωπίας. Οι εκπρόσωποι των Προσφυγικών και άλλων Συλλόγων παρακαλούνται να προσέλθουν έγκαιρα στην εκκλησία με τα λάβαρά τους.

Ώρα 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Παραδοσιακή Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»

Κατάθεση στεφανιών από τους κκ.:
1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3. Δήμαρχος Έδεσσας
4. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
5. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
6. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας 
7. Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
8. Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
9. Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας 
10. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
11. Εκπρόσωπος Προσφυγικών Συλλόγων Π.Ε. Πέλλας
12. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Π.Ε. Πέλλας
13. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 
14. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
15. Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
16. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων 
17. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας 
18. Ένωση Παλαιών Προσκόπων
19. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων 
Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος

Ώρα 7.00 μ.μ.: Ομιλία με θέμα «Πρόσφυγες Πολιτικοί Νομού Πέλλας – Πολιτική ένταξη των Προσφύγων (1923-1964)» από την κα. Αγνή Κολιαδήμου-Γενίτσαρη, Φιλόλογο-Ιστορικό και την κα. Ελένη Μαυροκεφαλίδου, Φιλόλογο, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά. Οργάνωση: Μικρασιατική Εστία Πέλλας και ΔΙΚΕΠΑΠ του Δήμου Πέλλας. 

Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Μάρκος Μάρκου και Αναστασία Μπιρόζη, ενώ συντονιστής των εκδηλώσεων ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, στελέχη της Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
 Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Σημαντική σημείωση: 
Η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παρακαλείται να φροντίσει για τις ιεροτελεστίες. 
Ο Δήμος Έδεσσας παρακαλείται για τη διαρρύθμιση και ευταξία του χώρου του Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού. 
Η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία παρακαλείται να φροντίσει για την στρατιωτική παράταξη.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας παρακαλείται να μεριμνήσει για την τάξη.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Ημέρα Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου 

Με την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τιμούμε την ιερή μνήμη των μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, δημιουργώντας μία γέφυρα επικοινωνίας με το παρελθόν και στοιχειοθετώντας μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον.  

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις μίας βαθειάς οικονομικής κρίσης, με οδυνηρά αποτελέσματα για την αγορά και διόγκωση της ανεργίας, στερώντας από τις νεότερες γενιές το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο. 

Στην ιερή γη της Μικράς Ασίας, από την εποχή του Ομήρου που έφτασαν στα παράλια οι πρώτοι Ίωνες, οι Έλληνες ανέπτυξαν τις τέχνες, τον λόγο, την οικονομία. Πρωτοποριακοί, δημιουργικοί, υιοθετώντας πανανθρώπινες αξίες και τον Χριστιανισμό, ανέπτυξαν έναν θαυμαστό πολιτισμό.  

Αυτός ο παράδεισος της Ανατολής, όπως έχει χαρακτηριστεί από κάποιους μελετητές, έμελε να καταστραφεί μέσα σε μία κόλαση φωτιάς και απίστευτης θηριωδίας. Τον Σεπτέμβριο του 1922, η καταστροφή της Σμύρνης, ήταν ο επίλογος μίας σειράς πολιτικών και στρατιωτικών λαθών. Κυρίως όμως, ήταν το αποτέλεσμα μίας συμμαχικής προδοσίας, σ’ έναν πόλεμο που κάποιοι ορέγονταν τα πετρέλαια της Μοσούλης, γόνιμο έδαφος και φυσικούς πόρους για ανάπτυξη επιχειρήσεων, ενώ οι Έλληνες προσδοκούσαν την ένωση της Ελλάδας με τα Μικρασιατικά παράλια. 

Με την υπογραφή της συνθήκες της Λωζάνης, το 1923, ακολούθησε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και ξεκίνησε η αποκατάσταση και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην μητέρα Ελλάδα. Με την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας και του ντόπιου πληθυσμού, οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες, ξεκίνησαν μία νέα ζωή. Οι Έλληνες πρόσφυγες ενδυνάμωσαν τα αστικά κέντρα, τόνωσαν το εμπόριο και την βιομηχανία και βοήθησαν στην υλοποίηση μεγάλων τεχνικών και εγγειοβελτιωτικών έργων που έγιναν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα. 

Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, συμπίπτει με την εορτή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Μέσα από την σταύρωση και την ανάσταση Του Χριστού γεννήθηκε η ελπίδα και το φως. Η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες που μπορούν να έρθουν μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, την αλληλοκατανόηση και συνεργασία. 

Μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη και ταραγμένη εποχή, μοναδική παρηγοριά και ελπίδα παραμένει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η ομοψυχία και η αλληλοβοήθεια που στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα και οι Έλληνες επιλέγουν το δρόμο της αυτοδιάθεσης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. 

Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους.  

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.