Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης 14ης Σεπτεμβρίου στην ΠΕ Πέλλας (φωτο)


Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Πορευόμαστε με βάση την πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας που διέσωσαν και μετέφεραν στην μητέρα Ελλάδα 

Αναβίωση της ιστορικής μνήμης στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Π.Ε. Πέλλας  

Σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με σύσσωμη παρουσία των τοπικών αρχών, των προσφυγικών και άλλων Συλλόγων και Σωματείων. ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Πέλλας. 

«Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο ψυχής των προγόνων μας. Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν ιδιαίτερο νόημα, προκειμένου να ερμηνεύσουμε σωστά τα σημεία των καιρών και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Το Σάββατο (17/9) πραγματοποιήθηκε η 13η Μικρασιατική βραδιά στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης του Α’ Συνοικισμού Έδεσσας, με διοργανωτές το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα» και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας. Η βραδιά περιελάμβανε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Παιδικού Χορευτικού και Χορευτικού Τμήματος Παραστάσεων του Συλλόγου «Η Μπίγα» καθώς, επίσης του Χορευτικού Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων Χίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Νανά Διαμαντή αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα με έμφαση στις μαρτυρίες ξένων παρατηρητών που πιστοποιούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο την φρίκη που έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας την περίοδο εκείνη.   
Οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας. Ο πάτερ Γεώργιος Ζουμής αναφέρθηκε στον προσωπικό «σταυρό» μαρτυρίου που καλούνται να κουβαλήσουν οι Χριστιανοί κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ακολούθησε ομιλία με το ιστορικό της ημέρας, που πραγματοποιήθηκε από την κα. Βασιλική Κοτσακώστα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ιστορικής και Λαογραφικής Εστίας Αλμωπίας «Αλησμόνητες Πατρίδες». Η κα. Κοτσακώστα σύνδεσε τις ιστορικές μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής με τη σημερινή συγκυρία της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και των δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη για εθνική αφύπνιση και ομοψυχία. Ακόμη, ζήτησε την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ως ελάχιστη πράξη απότισης φόρου τιμής και δικαίωσης των ψυχών των αδικοχαμένων αδελφών μας.
 Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες και τα θύματα της Γενοκτονίας στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Στο χώρο του μνημείου, ο Εδεσσαίος ποιητής Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλε το ποίημα που έγραψε «Αλησμόνητο» με αναφορές στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο ποιητής αναφέρθηκε στα φρικτά γεγονότα και τον ψυχικό πόνο που δημιούργησαν, καθώς και στο χρέος των νεότερων γενιών να μη διαγράψουν την ιστορική τους μνήμη. Ακολούθησε πρόγραμμα με τραγούδια από την παραδοσιακή Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους στρατιώτες και όλους τους παραβρισκόμενους. Αξίζει να σημειωθεί η σύσσωμη παρουσία των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, από ολόκληρη την επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας, μαζί με τον ιστορικό Φιλοπρόοδο Πολιτιστικό Σύλλογο της Έδεσσας «Μέγα Αλέξανδρο», τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», τον Χορευτικό Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων Χίου και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν».
Αργότερα το απόγευμα, στα Γιαννιτσά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλία για τους πρόσφυγες πολιτικούς και την πολιτική ένταξη των προσφύγων, την περίοδο 1923-1964, που διοργάνωσε η Μικρασιατική Εστία Πέλλας και η ΔΗΚΕΠΑΠ του Δήμου Πέλλας. Ομιλήτριες ήταν η κα. Αγνή Κολιαδήμου-Γενίτσαρη, Φιλόλογος-Ιστορικός και η κα. Ελένη Μαυροκεφαλίδου, Φιλόλογος και Πρόεδρος της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας. Οι ομιλήτριες παρουσίασαν με χρονολογική σειρά τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την κρίσιμη περίοδο και, ειδικότερα, την εκλογή προσώπων που ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά από τα τραγικά γεγονότα. Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική για τις συνθήκες πολιτικής ένταξης, αλλά και για την εμπιστοσύνη και στήριξη που είχαν οι πρόσφυγες πολιτικοί από την τοπική κοινωνία. Με την ευκαιρία, παρουσιάστηκαν σημαντικά αναπτυξιακά έργα που προωθήθηκαν από τους πρόσφυγες και άλλους πολιτικούς την περίοδο εκείνη, όπως η αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών, η δημιουργία αστικών πάρκων στα Γιαννιτσά, η κατασκευή σχολείων, κ.ά. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Βιομηχανίας κα. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας Πέτρος Γαλανός, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας κ. Δημήτριος Γλυμής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, λοιποί εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, οι εφεδροπολεμικές και αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι όλων των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και πολλοί πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθνική ομοψυχία και στοχασμό στα τραγικά γεγονότα.  

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.