Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θάσος φλέγεται (βίντεο)


Καταιγίδα κεραυνών προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Θάσο

"Ένα φλεγόμενο νησί στην καρδιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου". Αυτή είναι η εικόνα που έδιναν την Κυριακή το απόγευμα οι επικεφαλής της Πυροσβεστικης που συμμετέχουν στην άνιση μάχη με την καταστροφική πυρκαγιά, που κατακαίει από το Σάββατο το ξημέρωμα την πανέμορφη Θασο.

Μια καταιγίδα κεραυνών λίγο πριν απο τις έξι το πρωι ειναι συμφωνα με ολες τις ενδείξεις το αίτιο της πρόκλησης της φωτιας, που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά μέτωπα μεσα σε διάστημα 45 λεπτών και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των θυελλωδών ανέμων εντάσεως εως και οκτώ μποφόρ πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Σπίτια, αγροικίες αμέτρητες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και πολλές χιλιάδες στρέμματα του άλλοτε μοναδικού στο είδος του πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη.

Δεκάδες κάτοικοι στα χωριά του Πρίνου, της Αλυκής, το Τρίλοφο Θεολόγου, το Μικρό και Μεγάλο Καλαβίτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί ειναι αυτοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβληματα .

"Είναι μια τραγωδία. Επρόκειτο για Οργή Θεού.
Πρωτα ήταν η καταιγίδα κεραυνών και μετα ο άνεμος που ανά πάσα στιγμη άλλαζε κατεύθυνση, στρέφοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς άλλοτε προς τα σπίτια και άλλοτε προς το βουνό", λεει στο  ethnos.gr ο περιφερειαρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλιδης.

Το απόγευμα του Σαββάτου εξετάσθηκε η προληπτική εκκένωση του κέντρου υγείας της Θάσσου όπου είχαν μεταφερθεί πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα . Οι πιο σοβαρά όπως και ένας εποχικός πυροσβέστης ο οποίος υπέστη συντριπτικά κατάγματα από πτώση προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειο της Καβάλας.
Προσωρινά εκκενώθηκαν οι Μονές Αρχαγγέλου και Αγίου Παντελεήμονα, αντίστοιχα, με τις μοναχές να επιστρέφουν εκεί την Κυριακή το πρωί.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τους διαρκείς στροβιλισμούς και την σχεδόν μηδενική ορατότητα εξαιτίας των καπνών ειχαν ως συνέπεια τα επτά καναντέρ κ τα έξι ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση να παραμένουν επί ώρες καθηλωμένα , δυσχεραίνοντας περισσοτερο τις προσπάθειες περισσότερων απο 200 πυροσβέστες , πεζοπόρα τμήματα , στρατιώτες , εθελοντές και κατοίκους προσπαθούσαν να οριοθετήσουν εως αργά τη νύχτα τα τέσσερα πύρινα μέτωπα που δεν μπόρεσε να ανακόψει η βροχή που έπεσε το πρωί της Κυριακής.

Την κατάστασή στη Θάσο επιθεώρησαν από κοντά τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας όσο κ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγελης Αποστόλου οι οποίοι δεσμεύθηκαν για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Όμως έγιναν αποδέκτες και της αγανάκτησης των κατοίκων της Θάσου για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και την μικρή πυροσβεστική δύναμη στο καταπράσινο νησί, που δεν επέτρεψαν την άνεση επέμβαση κατα τα πρώτα κρίσιμα στάδια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

ethnos.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.