Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη από το Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής»


Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος κυρίως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος αποτελεί κύριο μέλημα, αλλά και ιστορική ευθύνη της Κυβέρνησης 

Η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο τόνισε ότι η χρηματοοικονομική και πιστωτική κρίση που με οδύνη βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και που εμφανίζεται σήμερα ως πρωτοφανής κρίση ρευστότητας στην εθνική μας αγορά, πλήττει ανελέητα το εμπόριο και εκδηλώνεται, κατά κύριο λόγο και εμφατικά, ως κρίση της ζήτησης: η πενιχρή ζήτηση καθηλώνει μεσοπρόθεσμα και την παραγωγή, ενώ πλήττει βραχυπρόθεσμα και οδυνηρά το εμπόριο. 

Η κ. Τζάκρη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διάγνωση της ασθένειας που είναι το αυτονόητο, πρώτο βήμα για τη θεραπεία της πολύ δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί και είναι το εθνικό οικονομικό μοντέλο που κατέρρευσε, αμέσως με την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και προκάλεσε πρωτόγνωρη οδύνη στη νεοελληνική κοινωνία, είναι το σαθρό μοντέλο της εύκολης ανάπτυξης με δανεικά. «Η πλασματική ευημερία με αλόγιστες πιστώσεις που κατευθύνθηκαν στην κατανάλωση εισαγομένων αγαθών αποτελεί την επιτομή της νεοελληνικής οικονομικής παθογένειας. 

Το επενδυτικό κενό που αποτελεί φαινόμενο δεκαετιών στην εθνική μας αγορά και εγείρει ζητήματα εύλογου αυτοπροσδιορισμού και για την επιχειρηματική μας τάξη πρέπει να καλυφθεί αμέσως. Το νέο εθνικό παραγωγικό μας πρότυπο έχει, αυτονόητα, ως κεντρική του ιδέα, την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη του αδιανόητου, μακροχρόνιου και καταστροφικού αυτού επενδυτικού κενού» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη. 

Στην συνέχεια της ομιλίας της η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι «η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, κυρίως, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος, αποτελούν κύριο μέλημα, αλλά και ιστορική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου όχι μόνο να επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες αγοράς, αλλά και να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις παραγωγής που θα προκαλέσουν έκτακτη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσουν συνθήκες ξεχωριστής κοινωνικής ευημερίας». «Εμείς, ενώ παραλάβαμε μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική κατάσταση στο χώρο της επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε ένα ιδιαίτερα απλοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβατό με τα διεθνή αδειοδοτικά πλαίσια τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των άλλων προηγμένων χωρών, που δεν τόλμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας έχει πάρει το δρόμο για την Βουλή και σε λίγο θα αποτελεί νόμο του κράτους. Συνεπώς στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα βελτιώνοντας δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και παράλληλα με την διαφαινόμενη και επιδιωκόμενη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -εντός του έτους όπως φαίνεται- αλλά και την μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας με σύγχρονους όρους» είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός. Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι η μακροχρόνια κρίση που προηγήθηκε στην εμπορική αγορά επέβαλε αμυντικές οργανωτικές επιλογές που ισχυροποίησαν εταιρικά επιχειρηματικά σχήματα, σφυρηλάτησαν επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές επιχειρήσεων, εξορθολόγισαν τον εταιρικό πληθωρισμό και ανέδειξαν ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες. 

«Οι εταιρικές αυτές επιχειρήσεις που επεβίωσαν της σπάνιας κρίσης που προηγήθηκε είναι βέβαιο ότι αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορικής οικονομικής φάσης που έρχεται. Με καινοτόμο πνεύμα και ισχυρή οργανωτική υποδομή, θα αξιοποιήσουν, με ευρηματικότητα και δημιουργικότητα, τις σπάνιες ευκαιρίες που επιφυλάσσει το κοντινό επιχειρηματικό μέλλον στην εθνική μας αγορά» είπε χαρακτηριστικά. 

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην ανάγκη δικτύωσης των εμπορικών εταιρικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε ποσοστό 95% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα προγράμματα που σχεδιάζονται για την επίτευξη του στόχου αυτού. «Η δικτύωση επομένως των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη παρουσία στις αγορές αποτελεί στόχο και μπορεί να ενισχυθεί μέσα από προγράμματα -που ήδη σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν- που δημιουργούν αυτό που ονομάζεται network power και δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις είτε ομοειδείς είτε αλληλοσυμπληρούμενες να αποκτήσουν πολύ σημαντικότερη ισχύ και παρουσία από ότι έχουν ως μεμονωμένες και να αντέξουν καλύτερα στον όποιο ανταγωνισμό. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα “Ενίσχυση των αλυσίδων αξίας”, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων ολοκλήρωσης των αλυσίδων αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και στη δημιουργία ισχυρών συνεργειών και οικονομιών κλίμακας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και επομένως και στην αύξηση του μεγέθους της επιχειρηματικής δραστηριότητας», ανέφερε η Υφυπουργός. Η κ. Τζάκρη στην συνέχεια της ομιλίας της τόνισε ότι υπάρχουν όμως ακόμη σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της καινοτομίας στις εμπορικές επιχειρήσεις, που με την σειρά της θα ενισχύσει την εξωστρέφεια που αποτελεί τον απαραίτητο συστατικό όρο για την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για την παρουσία τους με σύγχρονους όρους στο οικονομικό γίγνεσθαι. «Εμείς στο Υπουργείο δεν μένουμε στα λόγια, σχεδιάζουμε πολιτικές προς αυτές τις κατευθύνσεις και αναφέρω συγκεκριμένα τα προγράμματα “Kαινοτομική επιχειρηματικότητα” και “Eξωστρέφεια και Διεθνοποίηση ΜμΕ”. 

Το πρώτο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας των ΜμΕ, ενισχύοντας ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και χρηματοδοτώντας μεμονωμένα εργαλεία που σχετίζονται άμεσα με επενδύσεις σε αξίες γνώσης. Το δεύτερο πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά» είπε χαρακτηριστικά. 

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης στην οργάνωση των υποδομών logistics από τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. «Ο μέσος όρος όμως των ευρωπαϊκών εμπορικών επιχειρήσεων σε ότι αφορά το θέμα των logistics κινείται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό outsoursing σε σύγκριση με τις ελληνικές, οι οποίες συντηρούν ένα τεράστιο μεταφορικό στόλο φορτηγών ιδιωτικής χρήσης. Όμως η μεταφορά των προϊόντων μέσω 3 p l αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εμπορικών επιχειρήσεων και επομένως και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Μέχρι σήμερα αυτό οφείλονταν σε ένα σημαντικό ποσοστό στο γεγονός ότι τα δίκτυα μεταφορών δεν είχαν ολοκληρωθεί, αλλά και στο γεγονός της κλειστής αγοράς των αδειών φορτηγών δημόσιας χρήσης. Ήδη όμως έχει οριστικοποιηθεί η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου που μπορεί να ενεργοποιήσει τον εμπορευματικό σιδηροδρομικό διάδρομο από το λιμάνι του Πειραιά προς την κεντρική Ευρώπη που δημιουργεί νέες συνθήκες και δυνατότητες για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρώνεται και η ΠΑΘΕ τον επόμενο χρόνο, ένα έργο που χρόνιζε και το γεγονός αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα διαμεταφοράς εμπορικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε ξένες αγορές» πρόσθεσε η κ. Τζάκρη. 

Τέλος, η κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των απεριόριστων συναλλακτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και στην δυνατότητα διεύρυνσης του πελατειακού κύκλου των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων στο «παγκόσμιο χωριό» που θα σημάνει μια νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα της διαμεσολάβησης. «Η μετακίνηση στην ψηφιακή οικονομία είναι γεγονός αλλά και προϋπόθεση επιβίωσης. Οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της ψηφιακής οικονομίας. 

Ήδη η Πολιτεία έχει ενσωματώσει όλο το Ενωσιακό δίκαιο που αφορά το δίκαιο της πληροφορικής, από την πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή μέχρι την προστασία του καταναλωτή προϊόντων ψηφιακής συναλλαγής. Υπάρχει επομένως το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει ως Ενωσιακό δίκαιο και αφορά όλους τους ευρωπαίους επιχειρηματίες. Στην ερώτηση επομένως αν μπορεί να συναφθεί εμπορική σύμβαση ψηφιακά η απάντηση είναι ναι, μπορεί να συμβεί αυτό με την πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής και την νομική δεσμευτικότητα της ανταλλαγής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Θα πρέπει επίσης και οι πολιτικές απασχόλησης να προσαρμοστούν στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας είτε στην ίδια είτε σε παράπλευρες αγορές» είπε η κ. Τζάκρη. 

Η κ. Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της στο Συνέδριο για το λιανεμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά της «Ναυτεμπορικής» ευχόμενη καλή επιτυχία στις εργασίες των επί μέρους θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου λέγοντας πως «αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των τεσσάρων θεματικών ενοτήτων για να τα αξιοποιήσουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που προανέφερα, είτε στον σχεδιασμό των προγραμμάτων μας μέσω του ΕΣΠΑ, είτε στον σχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών για την ενίσχυση της εμπορικής επιχείρησης με σύγχρονους οικονομικούς όρους. Δεσμεύομαι προσωπικά τα συμπεράσματα αυτά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».-
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.