Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έπιασε δουλειά ο Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας (Σ.Ε.Α.Σ)


Αμέσως μετά την συγκρότηση του σε σώμα και την εκλογή  του  προσωρινού Διοικητικού Συμβούλιου το οποίο αποτελείται από τους :

1) ΜΗΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ως Προσωρινό  Πρόεδρο
2) ΚΟΝΑΚΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ  ως Προσωρινό  Αντιπρόεδρο
3) ΛΥΣΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ως Προσωρινό  Ταμία 
4) ΤΣΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ως Προσωρινό  Γραμματέα
5) ΚΩΤΣΙΟΥ ΒΑΓΙΑ  ως Προσωρινό  Μέλος 
6) ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ ως Προσωρινό Μέλος 
7) ΛΑΠΠΑ  ΙΩΑΝΝΗ   ως Προσωρινό  Μέλος 
8) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ       ως  Προσωρινό Μέλος
9) ΛΙΑΠΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ    ως Προσωρινό  Μέλος

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του Προσωρινού Προέδρου του Σ.Ε.Α.Σ  Νίκου Μηνά και του τεχνικού Συμβούλου  Γιάννη Στογιαννίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον Γενικό  Γραμματέα Νίκο Αντώνογλου με την παρουσία του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη.
Στην συνάντηση συμμετείχαν και βουλευτές και Ομάδες παραγωγών από Ημαθία και Κοζάνη
Στην συνάντηση με τον Υπουργό και τον Γενικό συζητήθηκε και αποφασίστηκε να επισπευτεί άμεσα η εγκύκλιος όπου θα ορίζεται η δωρεάν διάθεση χυμού ροδακίνων, δαμάσκηνων, ακτινιδίων, μήλων και αχλαδιών παράλληλα με την δωρεάν διάθεση νωπών σε ευπαθείς ομάδες.
Το γεγονός αυτό θα αποσυμφορήσει τις μεγάλες αδιάθετες ποσότητες φρούτων που υπάρχουν στα ψυγεία Οργανώσεων/συνεταιρισμών.
Η πληρωμή θα γίνει με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι 6.000.000 κιλά ροδάκινα σε χυμό, 1.800.000 κιλά ροδακίνου δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες , 1.500.000 κιλά δαμάσκηνα, ακτινίδια,μήλα και αχλάδια σε χυμό κλπ.
Ο Υπουργός καθώς και ο Γενικός  κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος δεσμεύτηκαν για την άμεση σύνταξη της εγκυκλίου με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διάθεσης των φρούτων.
Στη συνέχεια ο κ.Σηφάκης , ο Πρόεδρος  Σ.Ε.Α.Σ κ.Μηνάς , ο τεχνικός σύμβουλος Σ.Ε.Α.Σ κ. Στογιαννίδης καθώς και ο εκπρόσωπος της Ημαθίας μετέβησαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο κ.Ζανιά Αθανάσιο  όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν τους αγρότες του Ν. Πέλλας  όπως η παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του 2015, που τελικά δεν δόθηκε.
Επίσης αναφέρθηκαν στην επίσπευση των διαδικασιών  εκτίμησης από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ στη Βέροια  για την χαλαζόπτωση στις περιοχές που επλήγησαν και βρίσκονται μεταξύ του τριγώνου Τζένας- Παικου- Βερμίου και ειδικότερα στα χωριά: Καλύβια, Λιπαρό, Γαλατάδες, Δάφνη, Αγιος Γεώργιος, Καλλίπολη, Σανδάλι, Τριφύλλι, Γυψοχώρι, Δροσερό, Άνυδρο, Μάνδαλο, Καλή, Προφήτης Ηλίας, Πετριά, Αρσένι, Πλευρωμα κλπ
Ζητήθηκε η άμεση αποστολή γεωπόνων και μάλιστα ενημερώθηκε ο Αντιπρόεδρος ότι είναι διατεθειμένες οι τοπικές κοινωνίες να μεταφέρουν με ιδία μεταφορικά μέσα από και προς την Βέροια τους Γεωπόνους ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Το σημαντικό αυτής της συνάντησης είναι ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών οι πληγέντες παραγωγοί θα λάβουν ως προκαταβολή το 50% της αποζημίωσης με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κάνει εκχώρηση πληρωμής του ΕΛΓΑ από τα δικαιώματα στην δήλωση ΟΣΔΕ 2016.
Όπου υπάρχουν θύλακες παγετού και καταγράφηκαν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός θα ελεγχθούν κανονικά βάση των δηλώσεων που έχουν γίνει.
Επίσης τέθηκε επί τάπητος το μεγάλο κόστος ασφάλισης ειδικά στα οπωροφόρα δέντρα και οι χαμηλές επιδοτήσεις/δικαιώματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί οπωροφόρων δέντρων και ξανασυζητήθηκε εκ νέου το θέμα της ακαρπίας στο Βιομηχανικό ροδάκινο και η ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια.
Για τον Σ.Ε.Α.Σ. Ν ΠΕΛΛΑΣ  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΗΝΑΣ Κ.  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.