Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λουτρά Πόζαρ και Λουτράκι: Boλτάροντας στην φύση, ανακαλύπτοντας την παράδοση…


Ναι λοιπόν. Είναι γεγονός. Για κάποιους πιο ευχάριστο, για κάποιους άλλους όχι, το καλοκαίρι έφτασε επίσημα στο τέλος του. Καλά τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα (αλίμονο αν το αμφισβητεί κανείς), αλλά και για το φθινόπωρο και τον χειμώνα υπάρχουν εξίσου ευχάριστες και ευεργετικές για τον οργανισμό επιλογές.

Αν κάποιος ψάχνει έναν προορισμό που προσφέρεται όλον τον χρόνο, για να ξεφύγει από τους γρήγορους ρυθμούς, τότε μάλλον τα Λουτρά Πόζαρ είναι το ιδανικό μέρος. Τοποθετημένα 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αριδαίας, στον Δήμο Αλμωπίας, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε ένα ειδυλλιακό τοπίο οργανωμένο σε μια συμμαζεμένη λουτρόπολη που σέβεται τη φύση και προσφέρει ευκαιρίες τόσο για μπάνιο όσο και για περιηγήσεις. Πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκαν και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων. Μια τέτοια περιοχή δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη…

Αρχικά να αναφέρουμε σύντομα μερικές γενικές πληροφορίες. Τα Λουτρά Πόζαρ φημίζονται για τις ιαματικές πηγές τους, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης πριν από εκατοντάδες χρόνια. Επιλέγονται συχνά από ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδες και αντίστοιχα προβλήματα και τους προτείνονται ως ενδεδειγμένη λύση.


Δε λείπουν φυσικά και οι οικογενειακές στιγμές, αφού καθημερινά το μέρος κατακλύζεται -εκτός των άλλων- και από οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Φυσικά και τις βραδινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να απολαύσουν πιο ήσυχα το μπάνιο τους μέσα στο καταπράσινο τοπίο, σε οργανωμένες πισίνες περιορισμένων ατόμων. Αυτή η εικόνα φτάνει στο αποκορύφωμά της τους χειμερινούς μήνες, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν το νερό παραμένει σταθερά στους 37 βαθμούς. Ο επισκέπτης δεν πτοείται από το χειμερινό τοπίο ούτε αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για μια βουτιά.

Αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί τα Λουτρά Πόζαρ, δεν πρέπει να ξεχάσει να φέρει τα αθλητικά παπούτσια του, αφού το μέρος προσφέρεται για άφθονη ορειβασία στο βουνό. Οι μυστηριώδεις σπηλιές κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα η βόλτα στα σκιερά, καταπράσινα δρομάκια κατά την ανάβαση εκπλήσσει. Φυσικά υπάρχουν και πιο κουραστικές διαδρομές, με ανηφόρες για τους πιο τολμηρούς, αλλά η θέα των χαραδρών από τα ψηλά σημεία σίγουρα τους αποζημιώνει.

Όσον αφορά στον τρόπο και στον τόπο διαμονής υπάρχουν άφθονες προτάσεις. Το χωριό Λουτράκι, τοποθετημένο μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν τα Λουτρά Πόζαρ, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ξενώνων και ξενοδοχείων, προσφέροντας πολλές επιλογές και πακέτα για όλες τις οικονομικές δυνατότητες. Από υπερπολυτελή δωμάτια με όλες τις ανέσεις μέχρι παραδοσιακούς χώρους η διαμονή γίνεται ευχάριστη και συνδυάζεται με απολαυστική φιλοξενία.
Φυσικά ο επισκέπτης δεν πρέπει να αμελήσει να γευτεί και τις παραδοσιακές γεύσεις του χωριού. Από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες μέχρι παραδοσιακές πίτες θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι. Λίγο πιο αναλυτικά γι’ αυτό μου μίλησε η 27χρονη Γεωργία Πέικου, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Παραδοσιακά προϊόντα της Γεωργίτσας» στο Λουτράκι. Η συνάντηση μαζί της για έναν απογευματινό καφέ αποδείχτηκε σωστή κίνηση, καθώς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περαιτέρω λεπτομέρειες και για το επάγγελμά της συγκεκριμένα.

Στην ερώτησή μας που αφορούσε το πότε ξεκίνησε να εργάζεται και τι προϊόντα περιλαμβάνει η δουλειά της, η ίδια απάντησε: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία με τα παραδοσιακά προϊόντα, από το Δημοτικό. Στην πορεία μου άρεσε, μεγάλωσα σε αυτήν την δουλειά και την αγάπησα. Η δουλειά μου περιλαμβάνει πάρα πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, όσπρια, μπαχαρικά, τσάι, φρούτα εποχής κτλ…».Στην ερώτησή μας αν είναι ευχαριστημένη από τη δουλειά της, εκφράστηκε ειλικρινά: «Η δουλειά έχει πέσει αρκετά θα έλεγα. Παλαιότερα, ναι, ήμουν ευχαριστημένη, πλέον όμως όπως είναι όλα τα επαγγέλματα στην κρίση, έτσι είναι και το δικό μου».


Τέλος, αξίζει οπωσδήποτε να κάνουμε μια αναφορά και στο ετήσιο Φεστιβάλ του Πόζαρ. Κάθε χρόνο (συνήθως στα τέλη Ιουλίου), η περιοχή υποδέχεται και φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλους, σε μια μεγάλη αλάνα στις εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης. Χιλιάδες κόσμου απολαμβάνει τις συναυλίες, συνδυάζοντας τη διαμονή του και με τις προαναφερθείσες δραστηριότητες.

Μήπως βρήκατε τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό σας; Αν αναζητάτε μια φυσιολατρική απόδραση μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή τα Λουτρά. Η ευκαιρία για αναψυχή και χαλάρωση θα σας αποζημιώσει στο έπακρο…




Eπιμέλεια: Μαρία Σμήνα
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.