Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H Ημερίδα «Ψάρια γλυκού νερού-Από την Εκτροφή στην Κατανάλωση» στην Έδεσσα (φωτο)


 Άριστα έλαβαν για την οργάνωση και τη φιλοξενία τους, οι συνδιοργανωτές της ημερίδας «Ψάρια γλυκού νερού-Από την Εκτροφή στην Κατανάλωση» κ.κ. Σιδηρόπουλος Μιχάλης και Θεοχαρόπουλος Γιάννης του κέντρου «Δήμητρα» Σκύδρας, καθώς και οι κ.κ. Γαζέα Αλεξία, Χειμωνοπούλου Μαρία και  Μπιτέρνας Κώστας του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας από το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα.

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του ευρύ κοινού για τους ρόλους του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας,  μιας ιστορικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εδώ και  50 χρόνια προσφέρει αδιάκοπα τις υπηρεσίες της στους ιχθυοτρόφους γλυκών νερών,  στους ανθρώπους που θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με αυτόν τον παραγωγικό τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη του τόπου με εμπλουτισμούς φραγμαλιμνών και τεχνητών λιμνών, αυξάνοντας τον αριθμών των επισκεπτών τους – ερασιτεχνών αλιέων.  

Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού ρόλου του Υ.Σ.Π.  με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τη σημασία της κατανάλωσης ψαριών με έμφαση στην πέστροφα, στηρίζοντας έμμεσα τους πεστροφοκαλλιεργητές της Πέλλας και των όμορων Νομών.

Τους ρόλους του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας, στοιχεία χερσαίων υδατοκαλλιεργειών καθώς και  τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης τους, ανέπτυξε στην ομιλία της η κ. Χειμωνοπούλου Μαρία Βιολόγος-Ιχθυολόγος του Υ.Σ. Πέλλας. Η  ιριδίζουσα πέστροφα είναι αυτή που αγοράζει ο καταναλωτής από τα ψαράδικα, εκτρέφεται στις Ελληνικές μονάδες υδατοκαλλιέργειες και προέρχεται από την Αμερική. Η άγρια πέστροφα είναι η Ελληνική πέστροφα, που ζει στα ποτάμια  και δεν καλλιεργείται. Η τεχνητή αναπαραγωγή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο απαραίτητη για την τόνωση των ντόπιων αποδυναμωμένων φυσικών πληθυσμών και αποτελεί σημαντικό στόχο του Υ.Σ. Πέλλας  στο παρόν και στο άμεσο μέλλον.
Η κ. Σπορέλα-Δαμασιώτη Δέσποινα Βιολόγος-Ιχθυολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με τη σπιρτάδα και το χιούμορ που τη διακρίνει, παρουσίασε στην ομιλία της τρόπους  με τους οποίους  οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν το φρέσκο ψάρι, από το νωπό και το μπαγιάτικο. Τα φρέσκα ψάρια αλιεύονται πριν από μερικές ώρες, τα νωπά μέχρι και 10 μέρες πριν και τα μπαγιάτικα  ξέχασαν… το πότε ζούσαν στο νερό.  Το φρέσκο ψάρι είναι άοσμο, το δάχτυλό μας δεν αφήνει αποτύπωμα όταν το πιέζουμε, έχει καθαρό μεταλλικό χρώμα και είναι γυαλιστερό με λέπια σφιχτά κολλημένα πάνω του. Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν, ενώ τα βράγχια έχουν έντονα ζωηρό κόκκινο χρώμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι λιγότερο έντονα στα  νωπά ψάρια και απουσιάζουν εντελώς  από τα μπαγιάτικα. 

Ο κ. Τρεσίνης Αναστάσιος διατολόγος-κλινικός διατροφολόγος μίλησε για την διατροφική αξία των ψαριών και ιδιαίτερα για τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, έναν οικονομικά προσιτό διατροφικό θησαυρό. Η κατανάλωση ψαριών, λόγω των Ω3 λιπαρών που περιέχουν, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης,  καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η κατανάλωση καλλιεργούμενων ειδών όπως η πέστροφα και ο κυπρίνος, συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής,  υπερτερώντας σε πολλά σημεία σε σχέση με το κρέας. Μάλιστα, όταν πληρούνται τυπικά οι προδιαγραφές μιας σωστής ιχθυοκαλλιέργειας, η ποιότητα των ψαριών της μπορεί να θεωρηθεί εφάμιλλη με αυτήν των ειδών ελεύθερης αλιείας .

Η κ. Χαραντώνη Ευαγγελία χημικός, με σπουδές στο χώρο της γαστρονομίας, παρουσίασε 6 συνταγές για πέστροφα  από όλο τον κόσμο, με όλα τα μικρά μυστικά μαγειρέματος που κάνουν την διαφορά, η γευστική δοκιμή των οποίων απογείωσε την τέρψη του ουρανίσκου των παρευρισκομένων,  αφήνοντας ως επίγευση τις καλύτερες των εντυπώσεων. 
Θερμές ευχαριστίες θα ήθελαν να απευθύνουν οι διοργανωτές στους εύστοχους ομιλητές, στους Δήμους Έδεσσας και Σκύδρας, καθώς και στο κοινό που τους τίμησε και τους στήριξε με την παρουσία του.  Ιδιαίτερα, οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την κ. Χαραντώνη Ευαγγελία καθώς και το στενό οικογενειακό της περιβάλλον για την παρουσίαση ενός  εξαίρετου μπουφέ, η προετοιμασία του οποίου απαίτησε πολύ κόπο και πολύ μεράκι. Μαγείρεψαν τις πέστροφες με πρωτότυπες πεντανόστιμες συνταγές που δεν τις είχαν ποτέ πριν γευτεί οι περισσότεροι από εμάς,  όπως  πέστροφα αλά μενιέρ με αμύγδαλα (Γαλλία), πικάντικη πέστροφα (Βόρεια Aφρική), ψητή Πέστροφα (Σκωτία), πέστροφα με λεμόνι και μαϊδανό, ψάρια με κρεμμύδια (Θράκη), πέστροφα αλά προβενσάλ (Γαλλία ), κλείνοντας ευχάριστα την ημερίδα. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.