Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ισχυρός σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Ήπειρο


Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Η κύρια σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ήπειρο, την Κέρκυρα, αλλά και άλλες περιοχές του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας. 

Προς εκτόνωση βαίνει  η μετασεισμική δραστηριότητα από  τον χθεσινοβραδινό σεισμό στα Ιωάννινα και σε αυτό βοηθούν οι 100 μετασεισμοί που έχουν  σημειωθεί έως τις  8 το πρωί δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ  Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται ήδη στην πόλη.  Ωστόσο , όπως είπε  μόλις περάσει το 48ωρο θα μπορούν οι σεισμολόγοι να εκτιμήσουν  αν ο  χθεσινοβραδυνός ήταν ο κύριος σεισμός. 

Ο κύριος Λέκκας είπε ότι από το σεισμό των Ιωαννίνων προήλθε και ο σεισμός 4,7 ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στους Αγίους Σαράντα,  καθώς  ανήκουν και οι δύο στο ίδιο ρήγμα  που εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αλβανία μέχρι τα Νότια των Ιωαννίνων. Ο κ Λέκκας ανέφερε ότι έχουν υποστεί ζημιές κάποια παλιά σπίτια στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή,  καθώς και δύο μοναστήρια,  ενώ έχουν γίνει και ορισμένες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι  ευτύχημα που οι ζημιές είναι πολύ  μικρές, καθώς ο σεισμός  είχε ένταση και παλμικότητα και έγινε αισθητός μέχρι το Βόλο. Συνέστησε  μάλιστα  στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα παλιά κτίρια. 
ΑΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.