VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών - Ανακοίνωση Περ. Κεντρ. Μακεδονίας

Με θέμα «Κάνε το Πλύσιμο των Χεριών σου Συνήθεια» (Make Handwashing a Habit), γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ως Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής:
Τα χέρια αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στην μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου, με πρώτο εορτασμό τη 15η Οκτωβρίου 2008.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2008 Διεθνές Έτος Υγιεινής και θεμελίωσε ταυτόχρονα την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, με στόχο να ενισχύσει και να βελτιώσει τις πρακτικές υγιεινής. Την ημέρα αυτή του 2008, περίπου 120 εκατομμύρια παιδιά σε 70 χώρες του κόσμου έπλυναν ταυτόχρονα τα χέρια τους με νερό και σαπούνι σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι με μια τέτοια απλή κίνηση μπορεί κάποιος να προστατέψει την υγεία του.
Η ημέρα σχεδιάστηκε για:
-Την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με νερό και σαπούνι σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
-Να αναδείξει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της συνήθειας στην υγεία των ανθρώπων.
-Να δώσει την απαιτούμενη δημοσιότητα.
Το θέμα του 2016 είναι : «Κάνε το Πλύσιμο των Χεριών σου Συνήθεια» (Make Handwashing a Habit).
Το διαχρονικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές».
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι εκτιμάται ότι μειώνει τα περιστατικά διάρροιας κατά 30% και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού περίπου κατά 20% σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι απασχολούμενοι στην τροφοδοσία κλπ είναι οι ειδικές ομάδες στις οποίες το πλύσιμο των χεριών είναι πρωταρχικός κανόνας.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ εφαρμόζει ανελλιπώς από το 2011, στα παιδιά του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Υγιεινή των Χεριών», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των παιδιών στο να αποκτήσουν αυτή την υγιεινή συνήθεια, ώστε να ενσωματώσουν το πλύσιμο των χεριών στην καθημερινότητά τους.
Η δράση αυτή έχει επεκταθεί, μέσω του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με την συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ημαθίας πραγματοποίησαν φέτος ενημερωτική-εκπαιδευτική εκδήλωση για την Υγιεινή των Χεριών στα παιδιά των προσφύγων μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με διδακτικό και παράλληλα βιωματικό τρόπο. Συνεργάστηκαν με τους υπεύθυνους του κέντρου οι οποίοι παραχώρησαν το χώρο, επέβλεπαν τη τάξη και παρείχαν τον διαμεσολαβητή.
Η δράση αυτή ήταν επιτυχής και πρόκειται να ενταχθεί στις μελλοντικές δράσεις του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ.
Είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών να γίνει μια καθημερινή συνήθεια επειδή αποτελεί αποδεδειγμένα έναν από τους απλούστερους και ανέξοδους τρόπους πρόληψης διάδοσης μικροβίων. Θεωρείται η βάση της Υγιεινής και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…