Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τάσος Σιώνης: Ηθικό ατόπημα του Εδεσσαϊκού


Ο αείμνηστος Λάμπης Γερεμτζές στο βιβλίο του, «Αναμνήσεις από την παλιά Έδεσσα», Έδεσσα 2004, ξεκινά το κεφάλαιο «Πως σώθηκαν οι καταρράκτες» με τη φράση, «Τι θα ΄τανε η Έδεσσα χωρίς τους καταρράκτες; Αηδόνι δίχως λάλημα, χώρα χωρίς θρησκεία».
Ο Εδεσσαϊκός δεν είναι μια απλή ομάδα, είναι ο σύλλογος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη πόλη και την ιστορία της (Εδεσσαϊκός = Έδεσσα).

Η ιστορία της πόλης αναφέρει ότι, μετά τον εμφύλιο, πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων ήταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας. Η Έδεσσα και οι καταρράκτες της, έπρεπε να θυσιαστούν για όλη την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην προεκλογική του εκστρατεία μίλησε από το ξενοδοχείο «Ολύμπια» και είπε κουνώντας το χέρι, «Όσο κι αν σας πονέσει, αυτό που θα σας πω, είτε με ψηφίσετε είτε όχι, οι καταρράκτες δεν μπορούν να διατηρηθούν. Θα θυσιαστούν για το κοινό όφελος του ελληνικού λαού».
Οι Εδεσσαίοι αν και πάγωσαν, δεν πτοήθηκαν, με μπροστάρη τον Σόλων Γρηγοριάδη, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ακρόπολις» και καταγωγή από την Έδεσσα, την οικογένεια Στουγιαννάκη και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους Εδεσσαίους προχώρησαν σε μια άνευ προηγούμενου αντίδραση με έντονες κινητοποιήσεις (ψηφίσματα διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις κ.τ.λ) καθώς και με δικαστικούς αγώνες (δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τις υπ΄αριθμ. 2005 και 2006/1963 αποφάσεις του δικαίωσε το Δήμο Έδεσσας, εφημερίδα «ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ», φύλλο 1/29-9-1963). Έτσι σώθηκαν οι καταρράκτες της Έδεσσας, ως το μοναδικό αριστούργημα του είδους αυτού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το ηθικό ατόπημα της διοίκησης του Εδεσσαϊκού έγκειται στον υπερβάλλον ζήλο να οδηγήσουν την ομάδα εκεί που ανήκει, στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια. Δυστυχώς, η χορηγία της «HELLASGOLD» δεν συνάδει με την ιστορία της πόλης και τους αγώνες της. Η διοίκηση «ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ» έπεσε στην παγίδα, να δεχτεί χορηγία από μια εταιρεία, η οποία είναι πολύ γενναιόδωρη στο  να προσφέρει χορηγίες σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα στην Χαλκιδική.

Ας αναρωτηθούμε πόσα κοινά στοιχεία έχει ο αγώνας των Χαλκιδιωτών με τον αγώνα των προγόνων μας; Τι θα είναι άραγε η Χαλκιδική χωρίς τις ακρογιαλιές της και τα παρθένα δάση;

Η πόλη μας, η ομάδα μας, μόνο αλληλέγγυη  μπορεί να είναι απέναντι στο λαό  της Χαλκιδικής, που συνεχίζει να αγωνίζεται.    

ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ηθικό ατόπημα του Τάσου Σιώνη: Πριν δείξεις αλληλεγγύη στο λαό της Χαλκιδικής, δείξε έστω για μια φορά αλληλεγγύη και στην πόλη σου,και αγόρασε ένα διαρκείας της ομάδας σου, ώστε να οδηγηθεί "εκεί που ανήκει". Διότι με την λογική σου, του τζάμπα μάγκας και κατακρίνω τα πάντα, η ομάδα θα "ανήκε" στο β' τοπικό (εάν βέβαια γνωρίζεις αυτή την κατηγορία ή γενικά από ποδόσφαιρο). Και στο φινάλε αφού δεν αγοράζεις εισιτήριο, βρες τους έναν "ηθικό" χορηγό για να φανείς αλληλέγγυος στην ομάδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει δίκιο ο Σιώνης. Η νοοτροπία που επικρατεί στην νέα διοίκηση του Εδεσσαϊκού είναι "επίτευξη του στόχου με όλα τα μέσα". Οι νέοι διοικούντες του Εδεσσαϊκού δείχνουν τις προθέσεις τους. Και αν αυτό είναι ανεκτό (λέμε τώρα) στην διαχείρηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, ή μιας επιχείρησης, δεν έχει θα έπρεπε να έχει θέση στην διαχείριση και την ηγεσία μιας κοινωνίας ανθρώπων... Εκτός και αν θέλουμε να κάνουμε ποδοσφαιρική ομάδα ή επιχείρηση και την ίδια μας την πόλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΧΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.
    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΜΗΝ ΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΧΟΜΠΥ Η΄ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ, ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΤΕ ΩΣ ΧΟΜΠΥ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ Η ΕΔΕΣΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΝΩ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ, ΣΤΙΒΟ, ΒΟΛΛΕΫ Κ.Λ.Π, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ…..ΚΑΙ ΜΕ 200-300 ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΞΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΄60-΄80.
    ΑΦΟΥ ΔΙΕΛΎΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΜΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ Α΄ΕΘΝΙΚΗ – ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ , ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛ ΜΙΝΤΙΑ , ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ;
    ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΕΙ.
    ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΠΕΡΙ ΣΤΑΔΙΟΥ Κ.Λ.Π

    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ.
    Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ;
    ΕΔΩ ΔΗΜΟΤΙΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΄΄ΑΝΑΠΤΥΞΗ΄΄ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΞΕΝΙΑ, ΚΑΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΣΤΙΑ.

    ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ......ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.