VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακήρυξη Προέδρου Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας

Προσφώνηση Δημάρχου Έδεσσας κατά την τελετή ανακήρυξης της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη Έδεσσας

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
η παρουσία Σας τιμά την πόλη και το Δήμο Έδεσσας τη σημαντικότερη ημέρα για την ιστορία της πόλης, καθώς η 18η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την Απελευθέρωση της Έδεσσας από τον οθωμανικό ζυγό. 
Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή η ιστορική μνήμη ξυπνά στις καρδιές όλων μας τις ημέρες εκείνες που ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε την Έδεσσα και την υπόλοιπη ευλογημένη γη της Μακεδονίας μας. 
Σήμερα, η μνήμη για τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι, είναι πιο έντονη, λόγω της δική Σας παρουσίας, του Πρώτου Πολίτη της χώρας μας. Είναι πιο έντονη διότι σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα του Ελληνισμού και το υψηλό φρόνημα όλων μας. Σηματοδοτείτε ακόμη την υπόσχεση στους προγόνους μας ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ψηλά τα λάβαρα του Ελληνισμού και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να συνεχίσουμε να είμαστε ελεύθεροι και να φέρουμε το όνομα Έλληνες με περηφάνια. 
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
ο Δήμος Έδεσσας σας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη για να τιμήσουμε την πολύχρονη παρουσία και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας. Με το ήθος και τη ενωτική Σας παρουσία στα δρώμενα της χώρας, δίνετε το μήνυμα για την κατεύθυνση του Έθνους μας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από το δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε και παρακαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φίλιππο Γκιούρο να αναγνώσει την απόφαση.
 Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας

Ο Δήμος Έδεσσας ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Έδεσσα για να τιμήσει την ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. 
Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου στην προσφώνησή του προς τον κύριο Πρόεδρο αναφέρθηκε στον ενωτικό του ρόλο κατά τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής τόνισε την αναγκαιότητα της συνέχισης των ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, τη λειτουργική σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία Οδό και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Μάλιστα ο Δήμαρχος ευχαριστώντας τον κ. Πρόεδρο για τη μεγάλη τιμή που έκανε στην πόλη της Έδεσσας του δώρισε αντίγραφο της απεικόνισης του «Χοίρου του Πασίφιλου». Ο «Χοίρος ο Πασίφιλος» είναι ένα ανάγλυφο αρχαιολογικό εύρημα που αποδεικνύει ότι η Έδεσσα ήταν συνδεδεμένη με την ιστορική Εγνατία Οδό, αν και δεν έχει σύνδεση με τη σύγχρονη εκδοχή του πολύ σημαντικού αυτού οδικού άξονα, όπως επίσης αποδεικνύει τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την πόλη, που ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Έδεσσας και τους απελευθερωτικούς αγώνες των κατοίκων της, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Το επιτύμβιο ανάγλυφο του χοίρου από την Έδεσσα

Το ΑΚΛ 1694 ανάγλυφο ρωμαϊκών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.), που βρέθηκε το 1968 στο τείχος της κάτω πόλης της αρχαίας Έδεσσας και έχει για ήρωα ένα μικρό χοίρο, περιλαμβάνει  στην επιγραφή που απλώνεται πάνω και κάτω από την παράσταση ένα πλούσιο αμητό πληροφοριών για την κοινωνία της αρχαίας Έδεσσας και της Μακεδονίας γενικότερα.
Το μικρό ζώο είναι ένας ταξιδευτής που ξεκίνησε μαζί με τον κύριο του από τη Δαλματία και ειδικότερα από το Δυρράχιο και την Απολλωνία, τις δύο αφετηρίες της Εγνατίας οδού, την οποία και διέτρεξαν μέχρι την Έδεσσα για να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή των Φαλλοφορίων.
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο, που στην πόλη της Έδεσσας λατρεύεται με το επίθετο Πάτριος, πατροπαράδοτος δηλαδή θεός των Μακεδόνων, όπως είναι γνωστός και από επιστολή της Ολυμπιάδας προς τον Μέγα Αλέξανδρο. Η άμαξα με τους τέσσερις ημιόνους, πιθανότατα είναι η τελετουργική που μετέφερε τα σύμβολα και γύρω από την οποία εξελισσόταν η ευωχία της γιορτής.

Δεν αποκλείεται ο χοίρος να εκτελούσε ακροβατικές επιδείξεις μαζί με τον κύριο του συμμετέχοντας στον εορτασμό. Κατά την προσέγγιση στην πόλη της Έδεσσας ή μέσα στην αναταραχή της γιορτής ο μικρός χοίρος σκοτώθηκε από τους τροχούς της άμαξας και ο κύριος του, εκφράζοντας τα φιλοζωικά του αισθήματα φρόντισε να στηθεί το ανάγλυφο πάνω από τον τάφο του στο ανατολικό νεκροταφείο και δίπλα από τα τείχη της πόλης.  

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας σε ειδική τελετή την  18η  Οκτωβρίου 2016, 
σύμφωνα με τη με αριθμ. 253/30.09.2016 ομόφωνη απόφαση του,

Α Ν Α Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

την Α.Ε. του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου 
ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 

ως ένδειξη βαθύτατης τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπο του για τη μακροχρόνια προσφορά του στην πατρίδα και το ήθος του στην άσκηση των καθηκόντων του. 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας
Δημήτριος Αρ. Γιάννου

Ο Πρόεδρος του
Δημοτικού Συμβουλίου
Φίλιππος Ν. ΓκιούροςShare on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…