Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μελέτη "αθωώνει" το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Ο ατμός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μη τοξικός για τα κύτταρα των ανθρώπινων πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην οποία αναφέρθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος της British American Tobacco (BAT).

H εν λόγω μελέτη επρόκειτο να δημοσιευτεί σε ειδικό τεύχος του Toxicology Mechanisms and Methods DOI: 10.1080/15376516.2016.1222473, και ανέφερε ότι ακόμα και σε δοκιμές με «εξαιρετικά μη ρεαλιστικές δόσεις», ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πολύ λιγότερο βλαπτικός για τους πνεύμονες απ’ όσο ο καπνός του «κανονικού» τσιγάρου.

Συγκεκριμένα, ενώ ο καπνός του τσιγάρου είναι κυτοτοξικός (προκαλεί βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο), ακόμα και σε έκθεση των κυττάρων των πνευμόνων μέσα σε μία ώρα σε ποσότητα ατμού που αντιστοιχούσε σε ημερήσια δόση δεν έδειξε κάποιες σοβαρές βλάβες.

Ο επιστημονικός διευθυντής της ΒΑΤ, Κρις Πρόκτορ σημείωσε ότι «η συντηρητική προσέγγιση έδειξε ότι είναι απίθανο η κανονική και λελογισμένη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου να έχει κυτοτοξικά αποτελέσματα».

Φυσικά, βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η λελογισμένη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ, δεδομένου ότι οι συσκευές ατμίσματος είναι σχετικά καινούργιες, δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί στοιχεία για τις συνέπειες από τη μακροχρόνια χρήση τους.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.