Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας έχει ξεπεράσει το…55%!



-800.000 οι μακροχρόνιοι άνεργοι σε όλη τη χώρα
-Σοκάρουν τα στοιχεία της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Θεανώς Ζουρνατζίδου για την περιοχή 

Στο 30,8% εκτοξεύει το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο 2016 η μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικές παράμετροι, με αποτέλεσμα το επίσημο ποσοστό ανεργίας που προκύπτει, να υποεκτιμά το πραγματικό ποσοστό της. 
«Κώδωνα κινδύνου» κρούει το Ινστιτούτο και για το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, που αποτελούν το 72,2% του συνόλου των ανέργων. Τα τελευταία 15 τρίμηνα (από το δ' τρίμηνο του 2012 μέχρι και το β' τρίμηνο του 2016) το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων -που δεν έχουν εργασία πάνω από ένα χρόνο- κυμαίνεται σταθερά πάνω από 800.000 άτομα, αναφέρεται στην έκθεση.
Στις αρνητικές και επικίνδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης περιλαμβάνονται και η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς και η αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας παρατηρούμε ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά ηλικιακή κατηγορία εμφανίζεται στους νέους 15-24 ετών (49,1%), ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας σημαντικά υψηλότερο έναντι των ανδρών (27,6% έναντι 19,4%).»
«Παράλληλα, πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται σε 72,2% του συνόλου των ανέργων. Επίσης, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει προκαλέσει τη σταθερή άνοδο της μερικής απασχόλησης, τη χειροτέρευση βασικών δεικτών προστασίας της απασχόλησης και τη δραματική αύξηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ).»

«Ο δε νομοθετημένος κατώτατος μισθός ο οποίος είναι χαμηλότερος του 60% της διαμέσου των μισθών ουσιαστικά θεσμοθετεί έναν 'μισθό φτώχειας' σύμφωνα με τον δείκτη Kaitz».
Στο 55% η ανεργία στην περιοχή μας
Σε ότι αφορά στην περιοχή μας, τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Θεανώ Ζουρνατζίδου, είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά. 
Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πέλλας έχει ξεπεράσει το…55% !!!
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στην περιοχή μας, η κα Ζουρνατζίδου τονίζει ότι αποτελεί «συνέπεια συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων και προβλέψεων των μνημονίων που αποδόμησαν τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα, που υποβάθμισαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων». 

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών μιλώντας σε συντάκτη μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην διαφοροποίηση της αμοιβής των νέων έως 25 ετών (-32%), στη μη καταβολή αποζημίωσης για τον πρώτο χρόνο εργασίας σε περίπτωση απόλυσης, στην κατάχρηση της εργοδοτικής επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, (1 στους 10 εργαζόμενους απασχολείται με πλήρη απασχόληση, ενώ η μερική απασχόληση αγγίζει ποσοστό 72% χωρίς να είναι όμως πραγματική μερική απασχόληση καθώς δηλώνονται με 4ωρο, ενώ εργάζονται 8ωρο) στην παρέμβαση στο περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, στην παρέμβαση στο κλαδικό επίπεδο διαπραγμάτευσης και την ουσιαστική κατάργηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 
Παράλληλα καταδίκασε το φαινόμενο «ντροπής» των ενοικιαζόμενων εργατών, το «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί και στην απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Στοχος της "αριστερης" μας κυβερνησης ειναι να φτασει η ανεργεια στο 100 %! Πως θα τα καταφερει αυτο? Μα φυσικα συνεχιζοντας και εντεινοντας το μνημονιακο εργο των προκατοχων της! Με την υπερφορολογηση των εναπομειναντων επιχειρησεων, των μικροεπαγγελματιων,μικροαγροτων!Ετσι θα λυτρωθει ο Ανθρωπος απο τηνεκμεταλλευση του Κεφαλαιου! Συμφωνα με το " Κατα Μαρξ και Εγγελς" Ευαγγελιο ! Κατοπιν βαζοντας ΕΝΦΙΑ στους οικογενειακους ταφους των Ελληνων θα προκαλεσει" Ανασταση νεκρων",ισως και πανδημικη Αναληψη εις τους ουρανους, απο αγανακτηση και οργη θα σηκωθουν και οι πεθαμενοι! Μολονοτι Αθεοι απο πεποιθησεως οι Συριζαιοι θα επισπευσουν την Δευτερα Παρουσια στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονιστικά στοιχεία που δυστυχώς δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν οι πολιτικοί μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!!!!ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.