VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγκαία η επανασχεδίαση του «Καλλικράτη» για πραγματική αποκέντρωση στην Τ.Α. και στην εκπαίδευση…

Ένα από τα ζητήματα που προβάλλει κατά καιρούς στην επικαιρότητα είναι οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» και κυρίως στην χωροταξικό του επανασχεδιασμό, όπως επιθυμούν πολίτες της Κρύας Βρύσης οι οποίοι έχουν αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. 
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», δηλαδή το πώς ρυθμίζονται τα ζητήματα στην Αυτοδιοίκηση, είναι ένας νόμος του 2010, που έλυσε θετικά ορισμένα θέματα, αλλά όπως απέδειξε η εξαετία που πέρασε, έχει πολλά αρνητικά και πρέπει να μπούμε στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. 
Είναι όπως πράγματι ΜΟΝΟ ο χωροταξικός σχεδιασμός που πρέπει να αλλάξει στον «Καλλικράτη»;
Κατ΄ αρχήν να σημειώσουμε ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην Ελλάδα δηλαδή των συνεχών μνημονίων και της ξένης κηδεμονίας στη χώρα, η συζήτηση για ένα νέο σχέδιο «Καλλικράτη» είναι ουτοπική.
Αλλά ορθώς ένα από τα ζητήματα που έθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες, ήταν η νέα μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη», η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους και το προσωπικό.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επανασχεδίαση του «Καλλικράτη», γιατί η αρχική εφαρμογή είχε πολλές και σοβαρές στρεβλώσεις. Προφανώς πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρές Περιφέρειες και Δήμοι, αλλά με πόρους και με προσωπικό, όπως τόνισαν οι Περιφερειάρχες. Και, κυρίως, με αυτονομία στη λειτουργία τους.
Πολλοί εκπαιδευτικοί, μέσα από αντίστοιχα προγράμματα, ταξίδεψαν στη βόρεια Ευρώπη και «έζησαν» για λίγες ημέρες στη Φινλανδία μεταφέροντάς μας εμπειρίες από το εκπαιδευτικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας. 
Μεταξύ άλλων, εκείνο που μας έκανε εντύπωση, είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία είναι από τα πιο αποκεντρωμένα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σε αντίθεση με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι συγκεντρωτικό.
Όπως συμβαίνει και στη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Η κεντρική διοίκηση έχει τον κυρίαρχο ρόλο, αυτή διαχειρίζεται τους πόρους και αποφασίζει για το προσωπικό των Περιφερειών και των Δήμων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημιούργησε και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να ελέγχουν τις αιρετές διοικήσεις των Περιφερειών και των Δήμων!
Ορθώς λοιπόν οι Περιφερειάρχες ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 
Αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, επομένως, τότε μπορεί να αρχίσει μία ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση για το νέο σχέδιο «Καλλικράτης». Και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, όπως συνέβη με τον πρώτο «Καλλικράτη», αλλά και τον προγενέστερο «Καποδίστρια».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…