Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με απλή αναλογική οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;



Με χωριστά ψηφοδέλτια η εκλογή δημάρχου;

Άρχισαν τα σενάρια για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες -ως γνωστόν- θα γίνουν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο του 2019, μαζί με τις Περιφερειακές. Το σημαντικό είναι ότι τα σενάρια αυτά «ανοίγουν» μέσα από τα πλέον επίσημα και αρμόδια κυβερνητικά χείλη. 
Μετά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μίλησε για απλή αναλογική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αλλά μετά από συζήτηση πρώτα από όλα με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και με τα όργανά της. «Πετάει» το μπαλάκι λοιπόν στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Ειδικότερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» και στην ερώτηση αν η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απάντησε: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να συζητηθούν πρώτα απ΄ όλα με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και τα όργανά της».

Με χωριστά ψηφοδέλτια η εκλογή δημάρχου;

Σε ότι αφορά στον τρόπο εκλογής δημάρχου, αν θα είναι δηλαδή έμμεση, ή και με χωριστά ψηφοδέλτια, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Θέτετε ένα κρίσιμο ερώτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε σε βάθος λαμβάνοντας υπόψη την Αυτοδιοικητική πραγματικότητα και παράδοση στη χώρα μας».
Θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον τώρα να δούμε τι λέει η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε. απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο και αν τελικά επιθυμούν να διευρυνθούν τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια και με άλλες παρατάξεις που αποσπούν μικρότερα ποσοστά στις εκλογές. Βέβαια προκύπτουν και ερωτήματα σχετικά με το πλαφόν συμμετοχής των παρατάξεων στα συμβούλια κ.λ.π.

«Υπερώριμο βήμα»

Πάντως υπενθυμίζουμε ότι, για την ΚΕΔΕ, η όποια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα – την οποία ο Πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «κόκκινη γραμμή» – «δεν συζητείται» – σύμφωνα και με τη σχετική Απόφαση του πρόσφατου Ειδικού Συνεδρίου της στο Βόλο – «…πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση». Άξια αναφοράς, η τοποθέτηση – θέση του γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστας Πουλάκη, για το θέμα, στο τελευταίο Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο Βόλο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, «υπερώριμο βήμα».

Σε θετική κατεύθυνση;

Κινείται όμως στην θετική κατεύθυνση η καθιέρωση ψήφου απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Το σίγουρο είναι ότι ο δημότης θέλει να γνωρίζει που πηγαίνει η ψήφος του. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ψηφίζει τον α΄ συνδυασμό και η ψήφος να πριμοδοτεί τον β΄. Επίσης, οι αιρετοί -αλλά και όλοι οι πολιτικοί γενικώς- πρέπει σιγά σιγά να μπαίνουν στην κουλτούρα των συνεργασιών, να μάθουν να συνεργάζονται. Από την άλλη βέβαια χρειάζονται ασφαλιστικές δικλίδες για  να κυβερνηθούν οι τοπικές κοινωνίες από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους και για αυτό χρειάζεται ένα πλαίσιο ότι οι αναλογικά εκλεγμένες παρατάξεις θα μπορούν με διαφανείς διαδικασίες –και όχι με παζάρια και συναλλαγές- να οδηγηθούν σε σταθερά τοπικά διοικητικά σχήματα για να κυβερνήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που η απλή αναλογική ψηφίστηκε για τις εθνικές εκλογές, ήταν πολύ φυσικό η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και το άνοιξε…


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.