Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η μεγάλη ευκαιρία για την χρηματοδότηση της παράκαμψης Γιαννιτσών


Το ιστορικό της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας με συσκέψεις, υποσχέσεις και… την «αφαίρεση» 120 εκ. ευρώ!

Του Δημήτρη Μπουλουσάκη

Το -σημαντικότατο για την Πέλλα- ζήτημα της ολοκλήρωσης του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, έθεσε μεταξύ άλλων, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Είναι σίγουρο ότι η συνάντηση αυτή ήταν (και είναι) η μεγάλη ευκαιρία για την ολοκλήρωση ενός από τα πιο σημαντικά (αναπτυξιακά και συγκοινωνιακά) έργα στην Πέλλα. Η υλοποίηση του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας ταλανίζει εδώ και χρόνια το νομό μας και για το οποίο έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί τόσα πολλά. 
Η χρηματοδότηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας (παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών), ασφαλώς επιβάλλεται εδώ και τώρα, καθώς αφορά σε ένα έργο ώριμο και η άμεση ένταξή του στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Το άθλιο και «φονικό» οδικό δίκτυο στην Πέλλα

Ο Νομός Πέλλας έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα και έχει πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο που κάθε άλλο παρά ΄΄Εθνική Οδό΄΄ θυμίζει. Αυτό που συμβαίνει σε πολλά σημεία του τμήματος της Εθνικής Οδού -ειδικά από τα Γιαννιτσά μέχρι την Πέλλα- εν έτη 2016, είναι πρωτοφανές, είναι απαράδεκτο, είναι μεσαιωνικό και, σε τελική ανάλυση, είναι άκρως επικίνδυνο για τους οδηγούς που διέρχονται στον δρόμο αυτό. Ειδικά τις ημέρες που σημειώνονται βροχοπτώσεις προκαλούνται σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα στο κομμάτι Γιαννιτσών- Πέλλας, σε κάθε βροχόπτωση, σε κάθε καταιγίδα και γενικά σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, πολλά σημεία συνιστούν «κίνδυνο- θάνατο» για οδηγούς και οχήματα και απορούμε γιατί μέχρι σήμερα δεν επενέβη κάποιος εισαγγελέας για το «έγκλημα» που συνεχίζει να συντελείται.

Επίσης το οδικό μας δίκτυο εξυπηρετεί ένα τεράστιο όγκο μετακινήσεων αφού αποτελεί το κύριο οδικό δίκτυο για τις μεταφορές εξαγώγιμων προϊόντων του Νομού Πέλλας αλλά και τουριστικό προορισμό χιλιάδων επισκεπτών. 

Συσκέψεις, υποσχέσεις και… η «αφαίρεση» 120 εκ. ευρώ!

«Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Χαλκηδόνα - Γιαννιτσά - Έδεσσα- όρια Νομού Πέλλας εδώ και χρόνια είναι το βασικό αίτημα όλων παραγωγικών τάξεων, φορέων και κατοίκων του Νομού Πέλλας», σημείωνε σε πρόσφατη επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος και συνέχιζε: «Υπήρξαν συνεχείς δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς όλα αυτά τα χρόνια για την προτεραιότητα που έχει ως έργο, στο μοναδικό Νομό της Βόρειας Ελλάδος που στερείται σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, που ενώ από το 2009 υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες όλοι οι υπουργοί λόγω αδράνειας ή αδιαφορίας δεν προχώρησαν στη δημοπράτηση του έργου».  
Το ενιαίο έργο κατασκευής και ολοκλήρωσης των παρακάμψεων θεωρείται σημαντικό για την περιοχή, καθώς πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, θα συντομεύσει τους χρόνους μετάβασης από τη Θεσσαλονίκη στην Πέλλα και την Φλώρινα, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ταχύτερη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Πέλλας, του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, των λουτρών στην Αλμωπία κ.λ.π.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε τις πολιτικές αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων που «αφαίρεσαν» -για να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια πιο σκληρή έκφραση- 120 εκ. ευρώ από το έργο προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την ολοκλήρωση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης!
Τέλος, υπενθυμίζουμε την σύσκεψη που έγινε τον Μάϊο του 2015 στο Υπουργείο Μεταφορών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, μετά από σχετική πρωτοβουλία της συντοπίτισσάς μας βουλευτή (χωρίς κυβερνητικό αξίωμα τότε) Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα την «χρηματοδότηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας». Τότε, όπως είχε αναφερθεί σε σχετική ανακοίνωση, «ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σπίρτζης κατανόησε πλήρως την αναγκαιότητα υλοποίησης των δύο έργων και εξέφρασε την άποψη ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την ένταξή τους σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν». Από τότε πέρασαν 18 μήνες. Δεν γνωρίζουμε αν «εξαντλήθηκαν» από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης «όλες οι δυνατότητες για την ένταξή τους σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα», αλλά το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ !!!

Καμία δέσμευση από τον Πρωθυπουργό

Ερχόμαστε στο σήμερα. Στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον κ. Τσίπρα προς τον κ. Τζιτζικώστα για την υλοποίηση του έργου αυτού. «Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δει τα ζητήματα που του έθεσα», τόνισε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας, κάτι που προφανώς δεν μας καθησυχάζει και σαφώς δεν μας ικανοποιεί για την δρομολόγηση της ολοκλήρωσης  του κορυφαίου αυτού έργου για την Πέλλα.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε συγκεκριμένα από τον Πρωθυπουργό την παρέμβασή του ώστε να αρθούν άμεσα τα όποια εμπόδια στην ομαλή εκτέλεση του έργου της ολοκλήρωσης των Παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών.

Ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη για το έργο

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της παράκαμψης σε Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα, το οποίο είχε θέσει ο κ. Τζιτζικώστας στον Πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι είναι ώριμο έργο που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στην συνάντησή τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε απαντήσει ως εξής: «Εφόσον είναι έτσι όπως το λες να βρούμε τρόπο να τα χρηματοδοτήσουμε από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών».
Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με δελτίο τύπου η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας γνωστοποιούσε τους πολίτες: «Η υλοποίηση του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό – Ικανοποίηση και πρωτοβουλίες από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Η επίλυση του χρόνιου συγκοινωνιακού προβλήματος της Πέλλας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε γεύμα, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της διοργάνωσης της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, συζητώντας ο κ. Τζιτζικώστας με τον Πρωθυπουργό το θέμα των μεγάλων έργων υποδομών, αναφέρθηκε στις παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας που διαθέτουν πλήρη μελετητική ωριμότητα και χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν από κεντρικούς πόρους, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας την υψηλή προτεραιότητα του έργου, συμφώνησε για την αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών.»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το διατυπώνουμε με σαφήνεια: Η πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας ήταν (και είναι) η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ολοκλήρωση ενός από τα πιο σημαντικά έργα στην Πέλλα, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή συγκοινωνιακή και -κατά συνέπεια- αναπτυξιακή απομόνωση, με μεγάλη ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων και ΟΛΩΝ των πολιτικών που τα τελευταία 30 χρόνια είχαν (και έχουν) τα «ηνία» της χώρας μας στα χέρια τους!


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
    ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΠΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟ, ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ.
    ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ.
    ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ.
    ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΑΡΚΟΥΝ
    ΜΟΝΟ ΦΩΤΟ, ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΚΑΜΙΑ
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικο το αρθρο. μακάρι να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρέπει να ντρέπονται όλοι οι πολιτικοί της Πέλλας για την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου. Εθνική Οδός ταλαιπωρίας Ελλάδος - Αλβανίας τι στιγμή που έχουν τρυπήσει όλα τα βουνά στη Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο για να φτιάξουν δρόμους και εδώ σε ένα πλήρως προσβάσιμο έδαφος, ντροπή σας........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχει χαθεί κόσμος και κοσμάκης με το τριτοκοσμικό οδικό δίκτυο της πελλας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. ειναι ντροπη εν ετη 2016 , τουλάχιστον τα βασικά ρε ζώα να παρέχετε στον κόσμο που χρυσοπληρωνει το δικτυο σας. τολμανε και αποκαλουν και ΄΄ υπερσυχρονο δρομο ΄΄ τον δρομο που κανανε παραλιμνη-χαλκηδονα . ουσιαστικά κάνανε τον ίδιο δρόμο με τον παλιό και τον βάλανε μέσα στα χωράφια οι απαράδεκτοι! καθαρή λαμογια ! δεν περιμενω να γινει τιποτα δεν περιμενω να αλλαξει τιποτα δυστηχως! εδώ είμαστε και στις πρώτες βροχές θα δείχνουν πάλι τα συσσωρευμένα νερά στα γνωστά σημεία εξω απο τα Γιαννιτσα και μια φαγανα με 1 περιπολικο να προσπαθει να σωσει κοσμο! ααα ρε Ελλαδιτσα μου.... κριμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.