Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης του επιδόματος παραμεθορίου



Πέλλα - Δράμα - Σέρρες - Κιλκίς: Κοινό υπόμνημα 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το επίδομα παραμεθορίου έδωσε μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την κινητικότητα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κατάργησης παραμεθορίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, απαντώντας, όπως είπε, «σε ανακρίβειες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης». Να σημειωθεί ότι για υποψία κατάργησης του επιδόματος παραμεθορίου είχαν μιλήσει οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, συνδέοντας την με τα κίνητρα που δίνει το νομοσχέδιο για κινητικότητα προκειμένου να μεταταχθεί ένας υπάλληλος σε παραμεθόριο περιοχή.

Αναλυτικά, τι προβλέπει το άρθρο 8:
Άρθρο 8
Μετάταξη – απόσπαση  σε υπηρεσίες απομακρυσμένων- παραμεθόριων και  ορεινών-νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού
Η μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σε υπηρεσίες απομακρυσμένων- παραμεθόριων περιοχών όπως ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ορεινών και νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 παράγραφος 2,  204 και 209 παράγραφος 1  του ν. 3852/2010 ( Α΄ 87),   διενεργείται μέσω  του ΕΣΚ.
Η  διάρκεια της απόσπασης ορίζεται  έως ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος. Οι μετατασσόμενοι δεσμεύονται να παραμείνουν στην υπηρεσία υποδοχής για δύο (2) έτη,  σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση  β  παράγραφος 2 του άρθρου 4.
Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε  υπηρεσίες της παραγράφου 1 και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά  δύο (2)  έτη.  Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για δύο (2) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική  προαγωγή τους μειώνεται κατά ένα (1) έτος. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του  είναι  έξι (6) έτη.
Υπάλληλοι  που  έχουν αποσπαστεί  για δύο έτη συνεχώς σε υπηρεσία της παραγράφου 1  δύναται κατά τη λήξη της απόσπασης να μεταταγούν κατά προτεραιότητα  κατόπιν αίτησής τους σε κενή θέση κλάδου της ίδιας υπηρεσίας, μετά από γνώμη του οικείου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 7, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για την υπηρεσία προέλευσης.

Δράμα - Σέρρες - Κιλκίς - Πέλλα: Κοινό υπόμνημα για «Παραμεθόριο Επίδομα»

Πριν από λίγους μήνες οι εργαζόμενοι των Π.Ε. Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς και Δράμας είχαν εκφράσει την «έντονη ανησυχία τους για την πρωτοφανή καθυστέρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών από τους προαναφερόμενους νομούς.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφεραν σε σχετικό υπόμνημά τους:
«Θυμίζουμε ότι χωρίς κανένα διάλογο, η συγκυβέρνηση είχε κινηθεί, με την κατάθεση προς ψήφιση του άρθρου 19 του Ν.4354/2015 του Υπουργείου Οικονομικών, προς την οριστική κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες των πληγέντων νομών, με αποτέλεσμα την παράταση της επίλυσης του ζητήματος αυτού, αρχικά με ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2016 και έπειτα με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2016.
Θέλουμε να τονίσουμε, για πολλοστή φορά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως παραμεθορίων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ήδη χρεοκοπημένη τοπική οικονομία, αφού θα φτωχοποιήσει χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και τροχοπέδη στην προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών των νομών, που κυριολεκτικά λειτουργούν χάρη στην καθημερινή κατάθεση ψυχής των εργαζομένων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια που πρέπει να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως «Παραμεθόρια και Απομακρυσμένη», πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή, η ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες, η γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση των νομών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου (δημόσιοι) κυρίως υπάλληλοι να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής, ζητήματα που αγνοήσατε παντελώς στην προαγόμενη απόφαση σας.
Η πιθανή εξαίρεση των νομών μας όχι μόνο δεν αιτιολογείται, αλλά αντιβαίνει και στα ίδια κριτήρια δυνάμει των οποίων ορίζονται οι παραμεθόριες περιοχές, αφού οι νομοί μας ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως, του ελλιπούς οδικού δικτύου και των προβλημάτων προσβασιμότητας που δημιουργούνται εξ’ αυτού του λόγου, των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν και των εν γένει ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν κατ’ εξοχήν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στις παραμεθόριες περιοχές.
Ταυτόχρονα  με τον αποχαρακτηρισμό των  περιοχών ως παραμεθόριων, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων,  γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στις περιοχές είτε να επιστρέψει σ’ αυτές.»


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Μα δίκιο έχει η γυναίκα, σίγουρα σε κάποιες περιοχές θα παραμείνει! Το θέμα είναι σε ποιες (;).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.