Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εφραίμ και Αρσένιος για την υπόθεση Βατοπεδίου: «Δεν είμαστε απατεώνες…»



Έδειξαν την κυβέρνηση για τις ανταλλαγές

Κυβερνητική απόφαση ήταν οι ανταλλαγές της λίμνης Βιστνωίδας και των παραλιμνίων με άλλα ακίνητα του δημοσίου είπαν απολογούμενοι, 8 χρόνια μετά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος.
Μάλιστα ο τελευταίος, λίγο πριν ολοκληρώσει  την απολογία του, με δάκρυα στα μάτια, είπε στους δικαστές:  Λάθη μπορεί να έκανα, αλλά απατεώνας δεν είμαι...
Ο ηγούμενος Εφραίμ, από την πλευρά του υποστήριξε ότι ήταν χρέος την μονής να διασφαλίσει την περιούσια της και πάνω σε αυτή τη βάση κινήθηκαν, έχοντας την πεποίθηση  ότι η λίμνη αλλά και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη μονή με χρυσόβουλα και άλλους τίτλους. Μάλιστα, τόνισαν πως κινήθηκαν  με συμβιβαστική διάθεση απέναντι στο δημόσιο και στόχο να σωθούν και να προστατευθούν τα  ιερά κειμήλια της Μονής.

Πιο συγκεκριμένα:
Με τις απολογίες των δύο θεωρούμενων ως κεντρικών κατηγορουμένων, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου, η δίκη για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» μεταξύ Δημοσίου και μονής Βατοπεδίου, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Οι δύο ιερωμένοι ήταν οι τελευταίοι που απολογήθηκαν στο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου λογοδοτούν, περισσότερο από ένα χρόνο, άλλοι δώδεκα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της παράδοσης από την μονή στο Δημόσιο, της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου, την περίοδο 2006-2008.

Ο Εφραίμ

«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας δεν είμαι. Στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη ανήκει στην μονή» είπε απολογούμενος ο ηγούμενος Εφραίμ, μέσα σε μία κατάμεστη από κληρικούς αίθουσα, κάνοντας με την έναρξη της απολογίας του, αναδρομή στην πορεία του εντός της κοινότητας και της μονής Βατοπεδίου: «Μας εγκατέστησαν στο Βατοπέδι. Το 1989 μας παρέδωσαν επισήμως τα κλειδιά της μονής. Το 1990 έγινε επίσημα κοινόβιο το μοναστήρι, μετά από πέντε αιώνες. Έγινε ψηφοφορία για τον ηγούμενο. Ψήφισαν την ταπεινότητά μου. Ήμουν τότε 34 ετών..».
Ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του πως στο πλαίσιο της υπόθεσης της λίμνης, θέμα «που ήταν επί τεσσάρων κυβερνήσεων, δύο επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ», είδε τους τότε υπουργούς, Απόστολο Φωτιάδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο, επί ΝΔ.

Ο Αρσένιος

Ο δεύτερος τη τάξει στην μονή Βατοπεδίου, μοναχός Αρσένιος, ενώπιον των δικαστών υπεραμύνθηκε της ιδιοκτησίας του μοναστηριού επί της λίμνης, επικαλούμενος τα χρυσόβουλα, αλλά και επισημαίνοντας πως και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμά του από το 1924.
«Είχα και έχω πειστεί και δεν θα βγει ποτέ από την καρδιά μου πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη μονή, άσχετα από το τι θα πουν τα δικαστήρια. Εγώ είχα να βγω έξω από το Άγιον Όρος 20 χρόνια. Όλοι οι γέροντες κατεβαίνουν στην Αθήνα και συναντούν και πολιτικούς και πρωθυπουργούς. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας μου είπε ότι γύρισα στο Θιβέτ και σε όλο τον κόσμο, αλλά τις απαντήσεις που πήρα εδώ για τα πνευματικά θέματα δεν τις βρήκα αλλού..».
Και ο μοναχός Αρσένιος αναφέρθηκε, απολογούμενος, σε «προτροπή του Πατριάρχη» να λυθεί με συμβιβαστικό τρόπο το θέμα της λίμνης και τόνισε πως όλες οι κινήσεις τους ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση: «Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008. Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση, βάσει του πώς το ελληνικό Δημόσιο θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και εκεί, ενώ περιμένουμε μία πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση, ακούμε ότι “εσείς πρέπει να φύγετε”. Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κ. Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή της λύσης των ανταλλαγών. Θεωρήσαμε αναγκαίο να κάνουμε έναν έλεγχο των ακινήτων, μήπως υπήρχαν περιπτώσεις ακινήτων που είχαν δοθεί σε άλλον ή να πήγαινες να το δεις από κοντά και να είχε χτίσει κάποιος άλλος μέσα. Για τα συμβόλαια επιλέξαμε τον κ. Πελέκη. Εντιμότατος άνθρωπος ο οποίος ήταν και στον Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους».
Σύμφωνα με τον μοναχό: «Οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων και ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πάντα με κάποια στοργή μας προστάτευαν. Δεν προβάλαμε συγκεκριμένες αξιώσεις. Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του Δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων. Μετά την ανταλλαγή των ακινήτων αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε».
Ο μοναχός, φορτισμένος, έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.