Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το φράγμα του Αλμωπαίου ή... «το Γιοφύρι της Άρτας»;


Θα ενταχθεί επιτέλους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Σύσκεψη εργασίας της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρουσία συμβούλων του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κασσίμη και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών Κατασκευών και Τοπογραφικής με θέμα την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και  την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών. 
Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη  Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα να προτείνει το έργο του φράγματος του Αλμωπαίου στα εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα της ΠΚΜ στην πρόσκληση ένταξης που άνοιξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του έργου στο σχεδιασμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.).
Για τον σκοπό μάλιστα αυτό κλείστηκε συνάντηση της κ. Τζάκρη και του  κ. Τζιτζικώστα παρουσία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αηδονά στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Στις καλένδες!

Πάντως τα τελευταία χρόνια είναι εμφανέστατη η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την υλοποίηση του έργου του Φράγματος Αλμωπαίου (Καλής), το οποίο πήγε στις καλένδες! Παράλληλα, εμφανέστατη είναι και η αδιαφορία των κυβερνώντων (της προηγούμενης συγκυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ από το 2009) για ένα έργο πνοής, έργο πολλαπλής σημασίας, που θα έδινε αναπτυξιακή ώθηση  στο Ν. Πέλλας και το οποίο από προηγούμενες κυβερνήσεις (πριν το 2009) είχε δρομολογηθεί και είχε φθάσει σε αρκετά καλό σημείο. 
Οι προσπάθειες όλων όσοι βοήθησαν στην δρομολόγηση της κατασκευής του μεγάλου και σπουδαίου αυτού έργου φαίνεται ότι τελικά έπεσαν στο… κενό, καθώς υπήρξε μεγάλη στασιμότητα στο στάδιο που βρίσκεται τώρα και όλοι πιστέψαμε ότι χάθηκε οριστικά.

Τι έγινε με την χρηματοδότηση της μελέτης;

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή να πούμε ότι μετά από διαχρονική συνεργασία που είχε η τότε δημοτική αρχή του πρώην δήμου Μενηίδος με πολιτικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το έργο είχε φθάσει στο στάδιο της ανάδειξης του αναδόχου της μελέτης, η οποία είχε προκηρυχθεί.
Έκτοτε και συγκεκριμένα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009… «άκρα του τάφου η σιωπή».

Θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή πνοή

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου, στην Καλή, αφορά σε ένα έργο που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή μας και θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών σε ολόκληρη την Π.Ε Πέλλας. Παράλληλα θα συνεισφέρει στην αντιπλημμυρική προστασία εξασφαλίζοντας νερό άρδευσης για μεγάλες εκτάσεις του Νομού μας. 
Παράλληλα, το έργο θα έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τον νομό Πέλλας και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Το Φράγμα του Αλμωπαίου που προβλέπεται να κατασκευαστεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρδευτικές ανάγκες, αλλά και να λυθούν περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αφορά ένα έργο δυναμικότητας μέχρι 30 εκατομμύριων κυβικών μέτρων νερού. 
Από τη σύνταξη karatzova.com


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Το γιοφύρι της Άρτας είναι το γιοφύρι του Ριζαρίου. Ακόμα το φτιάχνει ο Θεοδωρίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.Είναι πλέον ντροπή εκείνο το θέμα!

      Διαγραφή
    2. Ακούς κυρία Αϊδονα; Εδώ να σε δούμε

      Διαγραφή
  2. πρωτα ανταποδοτικα στην Αλμωπια...και μετα φραγμα στον Αλμωπαιο...ακουτε κα Τζακρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν κατασκευαστεί, θα επιφέρει τρομερές και καταστροφικές συνέπειες στην Αλμωπία. Όσοι είδαν τις μελέτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γάφω... Ο Δήμος Αλμωπίας πρέπει να αντιδράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιές προσπάθειες των προηγούμενων πριν το 2009; Πρώτη φορά που δόθηκαν λεφτά για το έργο ήταν 3 εκατομύρια για τη μελέτη το 2011 επί υπουργίας Σκανδαλίδη και Τζάκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΡΓΑ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2016-2020 ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΤΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΛΕΕΙ Η ΤΖΑΚΡΗ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.