Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους έκανε την επιφάνεια της Γης να κουνηθεί σαν υγρό




Και χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο αστεροειδής που έχει συνδεθεί με το οριστικό τέλος των δεινοσαύρων φέρεται να έκανε ρευστή την επιφάνεια της Γης όταν έπεσε πάνω στον πλανήτη μας πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, υποστηρίζει νέα έρευνα.   

Η δύναμη με την οποία χτύπησε τότε ο τεράστιος αστεροειδής τη Γη είχε ως αποτέλεσμα η σκληρή επιφάνειά της να κουνηθεί μπρος πίσω σαν υγρό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Science. Οι επιστήμονες λένε πως είναι σε θέση πλέον να περιγράψουν λεπτομερώς το πώς ο αστεροειδής, που κατάφερε να εξαλείψει τους δεινοσαύρους, δημιούργησε τον τεράστιο κρατήρα του. 

Ο αστεροειδής άνοιξε έναν κρατήρα πλάτους 60 μιλίων. Στη συνέχεια, μέσα από ανυπολόγιστο βάθος, εκτοξεύθηκαν βράχοι σε ύψος διπλάσιο από το Έβερεστ που μετά «έπεσαν» προς τα έξω, σχηματίζοντας μια σειρά βουνών.    Και όλα αυτά συνέβησαν εντός 5 λεπτών ή το πολύ 10, εξηγεί ο Sean Gulick, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, κάτι που επιβεβαιώνει και η Joanna Morgan από το Imperial College London της Βρετανίας.    

* Με πληροφορίες από BBC και TIME 



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.