Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ορθά χρησιμοποιούν τα γεωργικά φάρμακα οι Έλληνες αγρότες


Να ενημερώσουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τον τρόπο και τις μεθόδους για να γίνουν ακόμα καλύτεροι με τη γνώση της εμπειρίας που διαθέτουν, πείθοντάς τους ταυτόχρονα ότι η ορθή διαχείριση χρήσης γεωργικών φαρμάκων, αλλά και των κενών πλαστικών φιαλών έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την τσέπη τους, όσο και για το περιβάλλον, στοχεύουν η γεωπόνος M.Sc., διευθύντρια Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Φραντσέσκα Υδραίου και o ομότιμος καθηγητής Ζιζανολογίας,  του τμήματος Γεωπονίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ηλίας Ελευθεροχωρινός, με τις σχετικές ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σε όλη την Ελλάδα.

Οι Έλληνες καταναλώνουν ασφαλή προϊόντα

«Οι Έλληνες καταναλωτές να είναι ήρεμοι ότι στο τραπέζι τους βάζουν ασφαλή αγροτικά προϊόντα» επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Ζιζανολογίας, τμήματος Γεωπονίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ηλίας Ελευθεροχωρινός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, για να μη πω σχεδόν ποτέ, δεν είχαμε επιστροφή των ελληνικών προϊόντων που στέλνουμε στο εξωτερικό, ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές, όπως αυτής της Ρωσίας».

Αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει γιατί αφενός μεν σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που κάνουν χρήση των γεωργικών φαρμάκων διαθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για τη ορθολογική τους χρήση, αφετέρου δε, οι Έλληνες παραδοσιακά εξάγουν σε αγορές του εξωτερικού, άρα φροντίζουν και λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα, ώστε να μην τους επιστραφεί το προϊόν τους, χάσουν έσοδα και δημιουργήσουν και δυσαρεστημένους πελάτες.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, ευεργετικά στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων δρα το γεγονός ότι πλέον οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, λειτουργούν με επιχειρηματικό πνεύμα, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και γνωρίζουν πώς να βρουν τις πληροφορίες που επιθυμούν, ενώ είναι πάντα παρόντες σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που υποπτεύονται ότι θα τους παρέχουν επιπλέον γνώση για πιο αποδοτικά αποτελέσματα στη δουλειά τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεροχωρινός, στο προσωπικό του τηλέφωνο τον αναζητούν διαρκώς γεωπόνοι, αλλά και παραγωγοί, οι οποίοι ζητούν από απαντήσεις ως και πληροφορίες για τις προσμίξεις γεωργικών φαρμάκων που σκέφτονται να κάνουν, ή ακόμα και βοήθεια για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και το οποίο, ενώ επιχειρούν να λύσουν ακολουθώντας όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ωστόσο δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά, ο κ. Ελευθεροχωρινός επισήμανε ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν και να συνειδητοποιήσουν ότι «όταν τα γεωργικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ορθολογικά δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα που καταναλώνουμε σε συγκεντρώσεις πάνω από το αποδεκτό όριο που έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ». 

Μεταξύ άλλων, εξέθεσε και μια προσωπική του συνήθεια, να αγοράζει ελληνικά προϊόντα από μανάβικα και όχι λαϊκές αγορές, τα οποία μάλιστα φέρουν πάνω το σήμα προέλευσης. «Έτσι, αν κάτι συμβεί, ξέρω ακριβώς που να απευθυνθώ και να καταθέσω το παράπονό μου και αναλαμβάνει την ευθύνη ο πλέον αρμόδιος», υπογράμμισε.

«Δεν είναι κακό ένας παραγωγός να αγοράζει γεωργικά φάρμακα από γειτονικά κράτη, αφού αδιαμφισβήτητα είναι πιο φτηνά. Αρκεί βέβαια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ» και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια σε τι ποσότητες εισέρχονται στη χώρα μας μη εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, ελλείψει των απαραίτητων ελέγχων στα σύνορα». Πάντως, έκανε γνωστό,  ότι το θέμα που συζητείται τελευταία σε επίπεδο ΕΕ και απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, είναι ο μικρός αριθμός εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων, που έχουν μειωθεί δραστικά από το 1991 μέχρι και σήμερα, αφού ανέρχονται σε 482, από 1.331.

Το 2017 θα «τρέξει» πανελλαδικά το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών φιαλών γεωργικών φαρμάκων

Τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών τους σε όλα του τα στάδια, τον τρόπο εφαρμογής και απόσυρσής τους και τα μέτρα ασφαλείας που υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια ο ΕΣΥΦ, με τη συνεργασία των αρμόδιων τοπικών αρχόντων στους Νομούς Λάρισας, τον Δήμο Βέροιας, δύο Δήμους στην Αττική και ισάριθμους στην Καρδίτσα, ομάδες παραγωγών σε Κορινθία και Φθοιώτιδα, αλλά και την ΣΕΚΕ στην Ξάνθη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γεωπόνος M.Sc., διευθύντρια Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Φραντσέσκα Υδραίου, επισήμανε ότι τέλος του τρέχοντος έτους θα προκύψουν τα συμπεράσματα της προαναφερόμενης πιλοτικής λειτουργίας και μετά, σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, θα καταρτιστεί η πρόταση, βάσει της οποίας θα προκύψει το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθείται πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται, ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, (Ν.4036/2012, άρθρο 37§1, ΦΕΚ8Α), καθίσταται υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως είπε, ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει μέχρι στιγμής, είναι ότι το να κερδηθεί το στοίχημα αλλαγής της νοοτροπίας του Έλληνα αγρότη, είναι το «κλειδί» που θα τον οδηγήσει στο να διαχειρίζεται ορθά τις κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αφού «μόνο έτσι θα νοιώθει ότι είναι υποχρέωσή του». Άλλωστε, όπως πρόσθεσε η ίδια: «Οι αγρότες, εάν πειστούν για κάτι, ακόμα και οι πιο δύσκολοι και καχύποπτοι, αφοσιώνονται πραγματικά».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι για να «πείσεις» πρέπει να έχεις τη γνώση και να απαντάς αποτελεσματικά στα οφέλη που θα έχει η όποια πρακτική σε διάφορα πεδία, οικονομικά και περιβαντολογικά. «Όταν μας είπαν ότι αν δεν φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο θα πληρώνουμε πρόστιμο, στην αρχή οι περισσότεροι από εμάς τους Έλληνες οδηγούς δυσκολευτήκαμε και δυσανασχετήσαμε με τη νέα πραγματικότητα που μας επέβαλλαν, ωστόσο, στη συνέχεια, έχοντας πειστεί ότι σώζει τη ζωή τη δική μας και τον αγαπημένων μας, φτάσαμε στο σήμερα, οπότε για τους περισσότερους από εμάς, αποτελεί μια αυτόματη κίνηση που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε καν».

Η κ. Υδραίου επισήμανε, επιπλέον, ότι όσοι εργάζονται στο συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν ως πρώτο μέλημα να αποδείξουν, αλλά και να πείσουν τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ότι χωρίς να επενδύσουν χρήματα, αλλά μόνο λίγο από το χρόνο τους, θα έχουν οφέλη. Η εκπαίδευσή τους στη συνέχεια «δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση», είπε και υπογράμμισε ότι «η υιοθέτηση των πρακτικών που απαιτούνται από τους αγρότες, η πιλοτική εφαρμογή δείχνει μέχρι στιγμής ότι δεν εξαρτάται τόσο από την ηλικία και την ευαισθητοποίηση κάποιου με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όσο από την νοοτροπία του».

Μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος το 2017, απαιτείται καλός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (φορείς, παραγωγούς, επιστήμονες και γεωπόνους) και κατέληξε: «Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την νοοτροπία κάποιου σε τόσο μικρό διάστημα. Εμείς φροντίζουμε να βάλουμε τις βάσεις, ώστε μετά από δύο γενιές να γίνεται ορθά η διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όχι επειδή κάποιος το επιβάλλει, αλλά επειδή είναι μια φυσική διαδικασία». 
ΑΜΠΕ 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.