Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζητείται χώρος για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και εκτός Δήμου Πέλλας;



Και σε άλλους δήμους και γενικότερα περιοχές της Π.Ε. Πέλλας (εκτός του δήμου Πέλλας και τα Γιαννιτσά) προσανατολίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εξεύρεση χώρου κατάλληλου για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Πριν από λίγες ημέρες -όπως άλλωστε μας ενημέρωσε και ο ίδιος ο βουλευτής  Γιάννης Σηφάκης- πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πέλλας Γρηγορίου Στάμκου, στα Γιαννιτσά, συνάντηση με τον υπεύθυνο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Βόρεια Ελλάδα Ιωσήφ Αλεξανδρίδη όπου, όπως γενικώς ενημερώνει ο κ. Σηφάκης, «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο προσφυγικό θέμα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρατηρείται δυστοκία στο να εξευρεθεί κατάλληλο μέρος για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Γιαννιτσά και στο δήμο Πέλλας. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι κυβερνώντες να  προσανατολιστούν και σε άλλους δήμους της Π.Ε. Πέλλας όπου μπορεί να υπάρχουν κατάλληλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι.

Άδειο το Κέντρο Φιλοξενίας των Γιαννιτσών

Να σημειωθεί ότι από το Κέντρο Φιλοξενίας Γιαννιτσών, στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία, εδώ και δυόμισι μήνες περίπου έχουν φύγει όλοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι σταδιακά από την ημέρα που ήρθαν, «άδειαζαν» την συγκεκριμένη δομή και έφευγαν απογοητευμένοι.  Είναι γνωστή εξάλλου - και έχει καταγγελθεί πολλές φορές και από πολλούς- η αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο εν λόγω Κέντρο. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο και είχε καταστεί επικίνδυνη με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, στις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε μεταφέρθηκαν στις Σέρρες και οι τελευταίοι 200 περίπου πρόσφυγες από τους 900 που αρχικά είχαν εγκατασταθεί.. 


Αναζητείται χώρος για να επιστρέψουν…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε οι πρόσφυγες, όταν και αν επιστρέψουν στην περιοχή μας, το σίγουρο είναι ότι θα φιλοξενηθούν σε άλλο χώρο του δήμου Πέλλας και όχι σε αυτόν που ήταν μέχρι πρόσφατα (πρώην Δημοτικά Σφαγεία Γιαννιτσών). Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ανακατανομής σε κάθε περιοχή του προσφυγικού πληθυσμού που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Ο σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, είχε υπογραμμίσει πρόσφατα ότι «ο χώρος των πρώην Δημοτικών Σφαγείων δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων», προσθέτοντας: «Επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις από φορείς και από ιδιώτες του δήμου Πέλλας για την φιλοξενία 300 έως 400 περίπου μεταναστών και πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη του έτους». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, η τελική επιλογή του χώρου θα γίνει μέσα από προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που δέχθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από την περιοχή μας. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε πολύ γρήγορα για να στήσουμε τη νέα δομή, στην οποία οπωσδήποτε θα υπάρχουν οικίσκοι και κτιριακές εγκαταστάσεις» είχε είπε ο κ. Αλεξανδρίδης ο οποίος τόνισε ότι οι σκηνές δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν ποτέ για το Κέντρο Φιλοξενίας στο δήμο Πέλλας.
Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε κάθε χώρο, σε κάθε δομή, σε κάθε κέντρο και hot spot, πρέπει να είναι ανθρώπινες και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και για τον χώρο που θα επιλεγεί εκ νέου στα Γιαννιτσά ή πέριξ αυτών, αλλά σίγουρα μέσα στο δήμο Πέλλας.

Σε ιδιωτικό χώρο;

Υπάρχει δε -ως πιθανό- το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε ιδιωτικό χώρο (με το αζημίωτο φυσικά) εντός του δήμου Πέλλας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε ιδιωτικός χώρος βόρεια των Γιαννιτσών, με κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, αλλά μάλλον τελικά δεν θα κριθεί κατάλληλος. Τη σχετική πρόταση έκανε ιδιώτης που έχει στην κατοχή του αυτή την έκταση και αυτή την υποδομή. 

Ποια κέντρα προγραμματίζεται να κλείσουν

Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία που πρόκειται να κλείσουν άμεσα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι:
– «Καραμανλή» στα βυρσοδεψεία Σίνδου
Οι αποθήκες «Ηλιάδη» στο Καλοχώρι
Η πρώην «Frakaport» στη Σίνδο, δίπλα στο βιολογικό
Το βιομηχανικό κτήριο «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο
Η «Sinatex» στο Καβαλάρι Λαγκαδά
Το «Βαγιοχώρι» στο δήμο Βόλβης
Το εργοστάσιο «Αλεξύλ» στο Δερβένι, που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα βάσει του συμβολαίου που έχει υπογραφεί
– Τα δύο κέντρα προσφύγων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Να τους πάρει ο Σηφάκης στο σπίτι του. Αυτός δεν είναι που υπέδειξε τα Άθυρα, στο στρατόπεδο, τα σφαγεία, τις καπνοαποθήκες, το Ταλαμπά,….Και καμάρωνε;
    Και μας έλεγε ότι μόλις φύγουν, οι Γιαννιτσώτες θα απολαμβάνουν τις υποδομές που θα φτιάχνανε;
    Ας πάει με την κουλτουριάρικη παρέα του να τις απολαύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι με τον Σηφάκη τα έχετε; Θυμηθείτε ποιός έβγαλε το φίδι από την τρύπα όταν όλοι "αρρώστηκαν" ή κρυβόντουσαν και δόθηκε λύση. Η λύση των σφαγείων λειτούργησε καλά και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Όσον αφορά τα Άθυρα ρωτήστε τους κατοίκους του χωριού ποιός το καθάρισε το θέμα να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες εκεί σε ακατάλληλο μέρος. Οι "αρουραίοι" όλων των αποχρώσεων στις τρύπες σας

      Διαγραφή
    2. Ο Δήμος Πέλλας έχει προσλάβει πολλές δεκάδες υπαλλήλους λόγω των προσφύγων που δουλεύουν σε άλλες δουλειές, έχει και δομή εγκεκριμένη. Μην ψάχνει να μεταφέρει αλλού το θέμα για 300 άτομα όταν το πρώην κέντρο είχε 1100 πρόσφυγες, φτάνει η ανώνυμη υποκρισία πιά

      Διαγραφή
  2. Εγώ ποντάρω στο στρατόπεδο Άγρα. Και θα αδειάσουν το στρατό από κει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.