Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τιμήθηκαν οι πεσόντες της μάχης του Οστρόβου στην Άρνισσα Πέλλας (φωτο)


Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11 το πρωί σε μια λιτή εκδήλωση σε ένδειξη σεβασμού και φόρου τιμής στο 1ο χιλ/τρο έξω από την  Άρνισσα Πέλλας  στον χώρο του μνημείου πεσόντων της Μάχης του Οστρόβου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για 5η συνεχόμενη χρονιά στους πεσόντες Έλληνες πολεμιστές  καθιερομένος εορτασμός απελευθέρωσης της Άρνισσας από τον τουρκικό ζυγό.
Στην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους αρκετός κόσμος από όλα τα χωριά της περιοχής Βεγορίτιδας και  κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Έδεσσας, από Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Εκπρόσωπο της II Μεραρχίας Πεζικού, Αντιδήμαρχο Δήμου Έδεσσας, Πρόεδρο Τ.Κ. Άρνισσας, Αναπλ. Υποδ/ντή Δ.Α. Πέλλας, Διοικητή Π.Υ. Έδεσσας, Εκπρόσωπο Α' βάθμιας Εκπ/σης, Δ/ντή Β' βάθμιας Εκπ/σης, Εκπρόσωπο Πεσόντων Αγωνιστών, Εκπρόσωπο εθελοντών Κρητών, Εκπρόσωπο Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Εκπρόσωπο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Άρνισσας (ΜΕΣΝΑ) και από τον Σύλλογο Ποντίων "Οι Αργοναύτες" και από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας και μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου ΄Αρνισσας.
Ομιλία για την Μάχη του Οστρόβου ανέπτυξε ο Δάσκαλος Κάρτας Ηλίας και ο Εκπαιδευτικός Συγγραφέας Ιωάννης Παπαλαζάρου ενώ για το μνημείο δύο λόγια είπε και ο κ. Βαρδάκας Αθανάσιος.

Η Άρνισσα κάθε 5 Νοεμβρίου έχει ακόμη μια  παραπάνω ημέρα και λόγο να εορτάζει κάθε χρόνο ως επίσημη επέτειο απελευθέρωσής της από την τουρκοκρατία πριν 104 ολόκληρα χρόνια. Σημαντική ημέρα γιατί έγινε η τελική μάχη στο λεκανοπέδιο της 'Αρνισσας ('Οστροβο). Προς τιμήν των τριών στρατιωτών που πολέμησαν στη μάχη αυτή αλλά και όλων όσων πολεμιστών από όλη την Ελλάδα αγωνιστήκαν και έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και αργότερα:
Οι πεσόντες και τιμηθέντες εξ ονόματος όλων αυτών:
Στρατιώτης 
Αλεξανδρόπουλος Γ. Ιωάννης 
από Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας
Στρατιώτης 
ΚΑΡΑΤΖΑΣ Κ. Ανδρέας 
από την Ερμούπολη Σύρου
Στρατιώτης
ΝΤΕΝΤΑΚΗΣ Ν. Βασίλειος 
από το Δράμεση Ευβοίας

Στο μνημείο τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλακέτα που περιγράφει με λίγα λόγια το ιστορικό της μάχης της 'Αρνισσας (Οστρόβου)
Σημαντική η βοήθεια των: Συγγραφέα και Ιστορικό Παπαλαζάρου Ιωάννη
και Βαρδάκα Αθανασίου συνταξιούχο Δασικό, οι οποίοι συνέβαλαν στα μέγιστα ώστε να καταγραφεί ιστορικά μετά από έρευνα και ανεύρεση στοιχείων της ιστορίας της μάχης της Άρνισσας όπως επίσης και να βρεθούν τα ονόματα των παραπάνω πεσόντων που έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της 'Αρνισσας, μέσω του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) Τμήμα Ιστορίας, αλλά και την βοήθεια όλων των τοπικών αρχών κ. Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Ιερέα της Άρνισσας Πάτερ Νικόλαο Τούλη, μετά από πρότασή τους να ανεγερθεί το παραπάνω μνημείο στη μνήμη τους.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.