Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η βραβευμένη έκθεση της μαθήτριας Μαρίας Χρυσοστομάκη από τα Γιαννιτσά



Όπως είναι γνωστό στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, με θέμα «Παθητικό Κάπνισμα», που αφορούσε σε μαθητές, οι οποίοι φοιτούν στις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, στις A’, B’ και Γ’ Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), το Α΄ βραβείο απέσπασε η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, Μαρία Χρυσοστομάκη, η οποία έγραψε την έκθεση με  τον τίτλο «Παθητικό Κάπνισμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ολόκληρη η βραβευμένη έκθεση έχει ως εξής:

Αγαπημένε μου αδελφέ,
  Σου γράφω, για να σου πω κάποια πράματα που πιστεύω πως θα πρέπει να ξέρεις και για να ζητήσω τη συμβουλή σου. Από τότε που έφυγες από το σπίτι για σπουδές στη Γερμανία, έχουν αλλάξει πολλά. Ξέρεις πως, όταν ο μπαμπάς ήταν νέος κάπνιζε, αλλά σταμάτησε όταν γεννήθηκες εσύ και αργότερα εγώ. Δυστυχώς όμως το ξανάρχισε. Στην αρχή, δεν ήταν τόσο άσχημα. Κάπνιζε ένα-δύο τσιγάρα το βράδυ, όταν ερχόταν από τη δουλειά. Σιγά σιγά όμως του έγινε εμμονή. Δεν άκουγε κανένα που το έλεγε να το κόψει, «για χάρη των παιδιών». Άδικα η μαμά προσπαθούσε να τον μεταπείσει. Με τον καιρό, όλο και αύξανε τις δόσεις και έφτασε σε σημείο να καπνίζει δύο πακέτα την ημέρα! Όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται να μην καπνίζει μπροστά μας. Πλέον τον βλέπω μονίμως με ένα τσιγάρο στο χέρι! Το σπίτι βρωμάει τσιγαρίλα και αυτό είναι απαίσιο! 
  Μέχρι πρότινος δεν με πείραζε. Από τη στιγμή όμως που μάθαμε στο σχολείο για το «παθητικό κάπνισμα», όπως ονομάζεται, έχω αρχίσει να ανησυχώ. Ο καπνός που εισπνέουμε πηγαίνει κατευθείαν στους πνεύμονές μας και αυτό βλάπτει πολύ την υγεία. Έχω προσπαθήσει να μιλήσω στον μπαμπά, μα αυτός ισχυρίζεται πως δεν είναι κάτι τόσο τραγικό και πως καπνίζει ελάχιστα για να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία, τη δική του και τη δική μου. Αυτό είναι το πρόβλημα: δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Δεν ήταν έτσι ο μπαμπάς. Άλλαξε. Το τσιγάρο τον άλλαξε.
  Είναι και κάτι άλλο. Τελευταία βήχω πολύ. Δεν θέλω να το πω στη μαμά γιατί θα καταλάβει πως είναι από αυτό και τότε θα μαλώσει με τον μπαμπά, είμαι σίγουρη. Δεν θέλω να μαλώνουν εξαιτίας μου. Το μόνο που θέλω είναι να καταλάβει ο μπαμπάς πως με αυτή του τη συμπεριφορά κάνει κακό στον εαυτό του, στη μαμά και σε μένα. Είμαι σίγουρη πως θα σταματήσει να καπνίζει, γιατί μας αγαπά.
  Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ όλο αυτό. Σε χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ. Πάντα με στήριζες και με βοηθούσες να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια που εμφανίστηκαν μέχρι στιγμή στη ζωή μου. Σε παρακαλώ να με βοηθήσεις και τώρα.
 Με απεριόριστη αγάπη,
Η μικρή σου αδελφή
Γιαννιτσά, 9/10/2016


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.