20.11.16

Έδεσσα: Μια όμορφη και "ζεστή" εκδήλωση (φωτο)


Το Σάββατο 19 Νοέμβρη βρεθήκαμε σε μια πολύ «ζεστή» εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Έδεσσα. Οι συντελεστές της, επιστημονικό προσωπικό και απλοί συμπολίτες μας, κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας σχετικά με τη δωρεά οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και τις μεταμοσχεύσεις που απορρέουν από αυτή, όπως και την πορεία τους στον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζοντας τις επιστημονικές και βιωματικές θέσεις τους με τον πλέον παραστατικό και εύληπτο τρόπο. 

Οι Επιμελήτριες Α΄ Παθολόγοι – Εντατικολόγοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Έδεσσας κυρίες Καρυπίδου Βικτωρία και Γκονέζου Ελένη αναφέρθηκαν αντίστοιχα στη «Φιλοσοφική θεώρηση του Θανάτου διαχρονικά» σε όλες τις γνωστές Θρησκείες του κόσμου και στα «διαγνωστικά κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου» που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και ισχύουν στην Πατρίδα μας. 

Η περιφερειακή συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κυρία Καλλέργη Ευθυμία έδωσε λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία που προηγείται των μεταμοσχεύσεων και το νομικό πλαίσιο που την περιβάλλει. Η εύστοχη επισήμανσή της για τον προ ετών άκομψο τρόπο πρόσκαιρης εισαγωγής τροπολογίας στη Νομοθεσία περί καθολικής!! δεξαμενής των πολιτών ως υποψηφίων δωρητών, εφόσον δεν δηλώσουν έγγραφα περί του αντιθέτου, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μάλλον έφερε αντίθετα - αρνητικά αποτελέσματα από ό,τι ίσως αρχικά επεδίωκε. Γιατί θεωρούμε ότι σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα, όπως αυτό του δωρητή και μετέπειτα δότη, η ελεύθερη βούλησή του η οποία σε πολλές περιπτώσεις μεταβάλλεται, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται στο περιθώριο και να επιβάλλεται ως «καταναγκαστικό» μέσον, καλυμμένη ακόμη και με τον μανδύα της νομιμότητας.

Ο επίσημος προσκεκλημένος Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος Μυσερλής αναφέρθηκε στις μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε την πρόσκαιρη κατά τα έτη 2007 – 2009 αύξηση των δοτών, αποδίδοντάς την στην περιπέτεια υγείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και τη δωρεά των οργάνων του δολοφονηθέντος στη Μύκονο νεαρού το 2008. Τελείωσε την ομιλία του με ένα απόφθεγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, αποδεικνύοντας ότι η βιοηθική στο ελλαδικό χώρο συμβάλει τα μέγιστα στην γενικότερη φιλοσοφική προσέγγιση των μεταμοσχεύσεων και στην κατανόηση του «μυστηρίου» της ζωής γενικότερα. 

Εκείνη όμως που έκλεψε την «παράσταση», εκείνη που «απογείωσε» την όλη εκδήλωση ήταν μια νεαρή κοπέλα, η Ορτζάνη Αναστασία, δύο φορές λήπτρια νεφρού. Το βίωμα, η εμπειρία ενός προσώπου που αγωνίσθηκε για τη ζωή με συμπαραστάτες, όπως η ίδια εμφατικά δήλωσε, εκτός από τους δικούς της, τους γιατρούς - νοσηλευτές που βρίσκονταν δίπλα της, την γλυκιά της (μας) ΠΑΝΑΓΙΑ, η οποία την βοήθησε «….να ξαναγεννηθεί….» όπως συνεχώς τόνιζε. 

Με τα συγκλονιστικά λόγια της και εκπροσωπώντας όλους τους συναγωνιστές της εντός και εκτός αιθούσης απέδειξε ότι όλοι εμείς που συγκροτούμαι το σύνολο της κοινωνίας μας, ολόκληρη η δημιουργία γενικότερα δεν πορευόμαστε μόνοι μας σ’ αυτή τη ζωή. Συμπορευόμαστε με τον συνάνθρωπό μας και όταν παραστεί ανάγκη καλούμαστε να προσφέρουμε ένα «κομμάτι» του δικού μας σώματος, της δικής μας ζωής. Γιατί δικαίωμα στη ΖΩΗ έχει και αυτός.  

Και όλοι μαζί συμπορευόμαστε με τους Αγίους μας, την Παναγιά μας και φυσικά το πρότυπο όλων, τον Ιησού Χριστό που υπήρξε ο μέγιστος δωρεοδότης ολοκλήρου του Σώματός Του για τη δική μας ΣΩΤΗΡΙΑ. 

Στο πρόσωπο του Προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Πέλλας «Άγιοι Ανάργυροι» κ. Βασιλείου Μίσκου συγχαίρουμε όλα τα μέλη και τους φίλους των απανταχού Συλλόγων Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, όπως επίσης στο πρόσωπο της Διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Ευτυχίας Ταμβίσκου όλους τους Γιατρούς, Νοσηλευτές, Τεχνικό, Βοηθητικό προσωπικό κλπ, όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Κέντρων Μεταμοσχεύσεων. 
Ήμαστε μαζί τους σε κάθε προσπάθειά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.