Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίσκεψη της Πρέσβειρας του Βιετνάμ στην Έδεσσα και ο… Χο Τσι Μινχ!



Την πρέσβειρα του Βιετνάμ στη χώρα και τη συνοδεία της υποδέχθηκε το Σάββατο ο Δήμος Εδεσσας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και οι σχετικές διαδικασίες για να τιμηθεί στην πόλη, ο εθνικός ήρωας της μακρινής αυτής χώρας Χο Τσι Μινχ. Όπως αναφέρεται, παλαιότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης των Βιετναμέζων είχε περάσει από την περιοχή ως στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων. 
Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για να στηθεί στην Έδεσσα ένα μνημείο, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί και θεματικό πάρκο φιλίας των λαών για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ειδική αναφορά στον εθνικό ήρωα του Βιετνάμ.

Ο Χο Τσι Μινχ και η Έδεσσα

Το «όπου γης και πατρίς» θα ταίριαζε απόλυτα στην περίπτωση του Βιετναμέζου ηγέτη Χο Τσι Μινχ, τουλάχιστον στα νεανικά του χρόνια. Τότε που από τη μακρινή Γαλλική Ινδοκίνα -το μετέπειτα Βιετνάμ- βρέθηκε να τριγυρίζει για μήνες στην Έδεσσα ως μάγειρας του Γαλλικού Στρατού! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα 26 του χρόνια, ο αδύνατος Βιετναμέζος γνώρισε καλά τη «γη των νερών και των κερασιών», όπως είπε σαράντα χρόνια αργότερα στον έγκριτο δημοσιογράφο Σόλωνα Γρηγοριάδη.
Ο τελευταίος, ως διευθυντής σύνταξης της «Ακρόπολης», είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ μια συνέντευξη με τον Χο Τσι Μινχ, χωρίς πάντως να ελπίζει σε θετική κατάληξη. Είχε ήδη ταξιδέψει ως πολεμικός ανταποκριτής στον πόλεμο του Βιετνάμ όταν του απάντησαν ότι θα γινόταν. Ετσι, είχε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει καλά τον άνθρωπο που διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας του και έγινε ο πρώτος της ηγέτης, σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα.
Αυτό που δεν περίμενε με τίποτε ήταν να τον ρωτήσει ο Χο Τσι Μινχ κάποια στιγμή πάνω στην κουβέντα τους από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται. Όταν του απάντησε «Μακεδονία», ο Βιετναμέζος επέμενε να του πει την πόλη όπου γεννήθηκε. Ο Σ. Γρηγοριάδης, απορημένος γι’ αυτό το παιχνίδι ερωταπαντήσεων, του είπε: «Από την Εδεσσα» και ο Χο Τσι Μινχ, τον οποίο δεν είχε δει ακόμα, αλλά απλώς τον άκουγε, συνέχισε απτόητος: «Ποιο ήταν το παλιό της όνομα;». «Βοδενά», απάντησε για να εισπράξει την ατάκα που τον κατέπληξε. «Δηλαδή μου λέτε ότι είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών», τόνισε και σηκώθηκε από τη θέση του για μια θερμή χειραψία με τον Ελληνα δημοσιογράφο.
Ήταν τότε που έμαθε ο Γρηγοριάδης για το πέρασμα του γαλλομαθούς Βιετναμέζου από την Εδεσσα, μαζί με τον Γαλλικό Στρατό, το 1916. 
ΣΤΑ ΒΟΔΕΝΑ. Παρ’ όλο που είχε σπουδάσει δάσκαλος, ο Χο Τσι Μινχ στα 21 του χρόνια ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο πολύ.
Στις 5 Ιουνίου του 1911 άφησε τη Γαλλική Ινδοκίνα με ένα γαλλικό ατμόπλοιο, στο οποίο ήταν βοηθός μάγειρα. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, πριν καταλήξει στη Μασσαλία, όπου έκανε διάφορες δουλειές, προκειμένου να επιβιώσει.
Δυστυχώς, δεν έγιναν ποτέ γνωστά περισσότερα για εκείνη την περίοδο της ζωής του, ίσως επειδή δεν το επιθυμούσε και ο ίδιος μετέπειτα. Το σίγουρο είναι ότι ύστερα από πέντε χρόνια εργαζόταν ως μάγειρας στις τάξεις του Γαλλικού Στρατού, με τον οποίο βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι Γάλλοι, που ήταν σε αντιπαράθεση με τους Γερμανούς και ήθελαν να αποκαταστήσουν το γόητρό τους μετά τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870-71, εγκαταστάθηκαν στην Εδεσσα με σκοπό την κατάληψη του Καϊμακτσαλάν.
Τι ακριβώς μάγεψε τον 26χρονο Χο στην Έδεσσα, που τότε ονομαζόταν Βοδενά; Σύμφωνα με τον Γρηγοριάδη, το πιθανότερο είναι το πράσινο και τα πολλά νερά να του θύμιζαν αμυδρά έστω την πατρίδα του, που παρέμενε ακόμη γαλλική αποικία. Στα τότε Βοδενά, με πληθυσμό μερικές χιλιάδες κατοίκους, η λιγνή -στα όρια της ασκητικής- φιγούρα του νεαρού Βιετναμέζου είναι πιθανό να προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
Μετά τις βάρδιές του, ήταν συνήθως εξοδούχος και δεν έχανε την ευκαιρία να κάνει τις βόλτες του στα σοκάκια της πόλης, μόνος του ή με κάποιον φίλο του. Ο ίδιος πάντως δεν ξέχασε ποτέ την πόλη όπου πέρασε κάποιους μήνες από την πολυτάραχη ζωή του, έστω κι αν χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να συναντήσει ξανά έναν Ελληνα από τα Βοδενά.

Επίσκεψη του πρώτου πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Ο Χο Τσι Μινχ, πατέρας του βιετναμέζικου έθνους και ο άνθρωπος που κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν στρατιώτης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην... Έδεσσα.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο πρώτος πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου που επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά από πρόσκληση του δημάρχου Δημήτρη Γιάννου, το 2014, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βου με εκπροσώπους του δήμου αλλά και της αντιπεριφέρειας Πέλλας, ο Χο Τσι Μινχ υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα, στην περιοχή προς την Σκύδρα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναζήτησης σχετικών πληροφοριών ο πρέσβης επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο, τον Τρύφωνα Σιβένα (πέθανε πέρσι σε ηλικία 105 χρονών), ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός με μοναδικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού του δήμου Έδεσσας, Ευάγγελο Κυριακού, η επίσημη αναγνώριση ότι μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα όπως ο Χο Τσι Μινχ, υπηρέτησε στην Έδεσσα, δημιουργεί άλλα δεδομένα για τους τουρίστες που προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία και επισκέπτονται τη χώρα, καθώς η Έδεσσα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των τουριστικών πρακτορείων. Για το λόγο αυτό οργανώθηκε από το τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας ειδική ξενάγηση με θέμα «Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ».
Λίγο πριν την επιστροφή του ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά μαζί με τον δήμαρχο Έδεσσας, το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν γάλλοι στρατιώτες. Πρόκειται για ένα φυτό που τοποθετήθηκε δίπλα στο τεράστιο και εξαιρετικά σπάνιο Τζίνκο Μπίλομπα, το οποίο φυτεύτηκε την περίοδο εκείνη από τους Γάλλους. Ο πρέσβης αναχώρησε από την Έδεσσα υποσχόμενος ότι όπως η Ελλάδα βοήθησε το Βιετνάμ στις δύσκολες στιγμές του έτσι και το Βιετνάμ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Τώρα που βλέπω τον χο τσι Μινχ κατάλαβα ποιος είναι απόγονος του βλαχοδημαρχου κι αυτός τον κινεζω κάνει πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε τώρα να φέρεται και τον κουμ γιονκ γιανκ ρε δεν πάτε καλά για τραλαμ τραλαλομ πρώτη είσαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nα συμπληρώσω στο έγκυρο ρεπορτάζ ότι ενδέχεται να αδελφοποιηθούν η Έδεσσα με την πόλη που γεννήθηκε ο Χο Τσι Μινχ. Όλα θα γίνουν με χρηματοδότηση από την Πρεσβεία ου Βιετνάμ (ένας αυτόπτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννου μία χαρά σε παραμύθιαζουν τα ορφανά του πασοκ εκεί στη δηκεδε

      Διαγραφή
  5. Δεν πάτε καλα εσεις δήμαρχε πιυ ειναι τα πρωτοκλασατα στελέχη σου τα ψαχνεις στον λογγο μου φαίνεται...ρε τι βλακειες είναι αυτες παλι για χρηματα μιλατε ρε και ο κοσμος πεινάει οι εσείς βαρκουλες ρε αρμενιζετε μονοι σας ρε θα τρεχετε στα παρκα και στα βήματα του χομτσιμπιχτ ρε παρτε το χαμπαρι ρεζιληδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηδη Γάλλοι ιστορικοί έχουν αναφερθεί στο γεγονός απο την άγνωστη ζωή ενός ηγέτη που ήρθε στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή ως στρατιώτης με την στρατιά που στήριξε την Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Πολύ σοβαρό θέμα για όλους εμας τους κατοίκους του Ν.Πέλλας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με μικροπολιτικές. Μπράβο στον Δήμαρχο Έδεσσας. Η Αριδαία μας αλήθεια πως στηρίζει το θέμα; Κάνοντας μόνο κριτική στην Έδεσσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.