Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τον Απρίλιο ξεκινάει η «μάχη» κατά των κουνουπιών! - Πρόγραμμα προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ



Από τον Απρίλιο ελπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αρχίσει φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και μάλιστα στα μέσα του μήνα.
Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε θα είναι τριετές, έχει προϋπολογισμό 8,1 εκατ. ευρώ και εστιάζει πρωτίστως στα κουνούπια - διαβιβαστές μολυσματικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα η ελονοσία, κρούσματα της οποίας καταγράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι στην περιοχή. Επίσης, εστιασμένοι ψεκασμοί θα γίνουν ειδικά στις περιοχές των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.
Στη προχθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκαν οι δύο ανάδοχοι, ένας για τους αεροψεκασμούς και ένας για τους επίγειους ψεκασμούς για όλη την περιόδο (2017 - 2019). Επίσης ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και εγκρίθηκαν κι από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι δύο ανάδοχοι ετοιμάζουν αυτή την εποχή τα συνεργεία τους για να είναι έτοιμοι από νωρίς να κάνουν τις πρώτες προνυμφοκτονίες, καθώς η έγκαιρη έναρξη της καταπολέμησης καθορίζει εν πολλοίς και την αποτελεσματικότητά της.
Επίσης, θα στηθεί και το δίκτυο των 60 παγίδων ακμαίων κουνουπιών, που αποτελεί την κυριότερη πηγή πληροφοριών για τα είδη και τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Όπως τόνισαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή με ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, ενώ στα Βαλκάνια καταγράφονται ετησίως δεκάδες κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο ιός μπορεί να μη χτύπησε στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά πάντα υπάρχει παρακολούθηση και επιφυλακή, ενώ το ίδιο γίνεται και για το κουνούπι «Τίγρης», το οποίο είναι βασικός διαβιβαστής ασθενειών που ενδημούν σε χώρες υψηλού υγειονομικού κινδύνου (Πακιστάν, Αφγανιστάν κτλ.).
Όπως τόνισαν τα στελέχη της Περιφέρειας στην οικονομική επιτροπή, φέτος οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ και πέρσι που άρχισε εγκαίρως η προνυμφοκτονία, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Σε αυτό συντέλεσε και η στοχευμένη παρέμβαση των συνεργείων καταπολέμησης, στη βάση της επιστημονικής παρακολούθησης των κουνουπιών.

Στον μίνι απολογισμό του περσινού προγράμματος αναφέρθηκε ότι αυτό εξελίχτηκε πιο καλά από κάθε άλλη χρονιά, ενώ καταγράφηκαν λιγότερα προβλήματα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αυξημένη όχληση παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, η οποία αποδόθηκε στις βροχοπτώσεις.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!!!ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΕΣ!!!...ΒΡΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ "ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ" ????....1 "ΔΡΑΧΜΗ" ΤΟ "ΚΕΦΑΛΙ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μη μας ψεκάζουν και τίποτε άλλο να μας ξεκινούν αυτοί ευκαλα δωσαν τα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.