Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΕΔΥ: Χωρίς παιδίατρο Έδεσσα και Γιαννιτσά!




Παροπλισμένα και τα εργαστήρια στα ΠΕΔΥ με το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις να εκτελούνται σε ιδιωτικά κέντρα

Τέσσερις στις δέκα δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) είναι εκτός λειτουργίας. Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του πρώην IKA και νυν ΕΟΠΥΥ, τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και όλες οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό ρόλο τους διότι δεν διαθέτουν προσωπικό ή εξοπλισμό.

Παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις το 5% στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ.

Σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται υγειονομική εγκατάλειψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αδιαφορεί για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τόσο οι πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό όσο και οι λίγοι επαγγελματίες Υγείας που καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, δεκάδες περιοχές βρίσκονται χωρίς γιατρούς ούτε εντός του ΠΕΔΥ ούτε συμβεβλημένους. Στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δυο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο.

Στην Κεφαλονιά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Ο νόμος Λασιθίου το ίδιο. Στην Έδεσσα δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε παθολόγος. Στα Γιαννιτσά δεν υπάρχει παιδίατρος. Στον Εβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους.

Από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 2.300 γιατροί. Οι άλλοι αποχώρησαν επί υπουργίας Γεωργιάδη όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.

Από τους 2.300 γιατρούς του ΠΕΔΥ οι μισοί απασχολούνται έχοντας κερδίσει δικαστικά μέτρα. Ωστόσο εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες καθώς όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι τους το Υπουργείο Υγείας δεν έχει μεριμνήσει κι ενδιαφερθεί για την εξεύρεση κονδυλίων για την πληρωμή τους.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. να δείτε τι θα γίνει απο εδώ και πέρα

    1. βγαίνει η τσακρη η ο σηφακης και με δικιά τους πρωτοβουλία επιτελούς βρίσκετε παιδίατρος
    2. βγάζουν ανακοινώσεις και πανηγυρίζουν αμφότεροι
    3. και εμείς συνεχίζουμε να μασουλάμε κουτόχορτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΧΩΡΙΣ...ΠΕΔΥ-ΑΤΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.